Emmanuel Adebayor kimdir? Adebayor'un kariyeri ve hayatı...

Başakşehir’in 1 Ocak 2017’de kadroya kattığı Emmanuel Adebayor, İstanbul ekibini sırtlamaya devam ediyor. Peki, Adebayor kimdir? Adebayor kariyeri ve hayatı hakkında neler biliyoruz? Manchester City, Tottenham, Real Madrid ve Monaco... İşte Adebayor'un futbol hayatı.

Emmanuel Adebayor kimdir? Adebayor'un kariyeri ve hayatı...
11 Eylül 2017 - 13:08

Editör: Mehmet BAŞKAN

Başakşehir’in 1 Ocak 2017’de kadroya kattığı Emmanuel Adebayor, İstanbul ekibini sırtlamaya devam ediyor. Peki, Adebayor kimdir? Adebayor kariyeri ve hayatı hakkında neler biliyoruz?

Adebayor, 26 Şubat 1984 tarihinde dünyaya geldi. Yoksul bir Afrika ülkesi olan Togo’da hayata gözlerini açtı. AC Merlan Lome’de futbola başladı. Togo’daki bu yerel kulüpteki futbolu, Fransız ekibi Metz’in onu fark etmesini sağladı.

Henüz 15 yaşındayken Metz tarafından Fransa’ya getirildi. Adebayor kariyer basamaklarını çok hızlı tırmandı. 17 yaşındayken Ligue 1 gibi zorlu bir ligde ilk 11’de sahaya çıkmaya başladı. 2001 yılında Metz ile başlayan Fransa kariyeri, Monaco ile devam etti. Monaco, 2003 yılında Togo’lu oyuncuyu 3,2 milyon euro bonservis bedeli ile kadrosuna kattı.

Fransa Ligi’nde harikalar yaratan futbolcu, 2006’da Arsenal’in kadrosuna dahil oldu. Londra ekibi, Adebayor için 10 milyon euro bonservis bedeli ödedi. Arsene Wenger, Fransa Ligi’nden transferleri ile Premier Lig’in efsanesi olmuştu. Arsenal’de gösterdiği iyi performans sayesinde 29 milyon euro bedel ile Manchester City’nin yolunu tuttu. 2009 yılında 29 milyon euro oldukça yüksek bir bonservis bedeliydi.

Emmanuel Adebayor, Manchester City forması ile 45 karşılaşmaya çıktı. 19 gol ve 6 asistlik bir performans ortaya koydu. Herhangi bir oyuncu için harika olan bu istatistik, Adebayor için düşük bir performans olarak algılandı. Manchester City’de performansı beğenilmeyen Adebayor, 2011 yılında Real Madrid’in yolunu tuttu. Deneyimli golcü, Madrid macerasında 22 maça çıkarken 8 gol atmayı başardı.


Real Madrid sonrasında futbolu hayatına kiralık olarak Tottenham’da devam etti. Tottenham’da düzenli bir şekilde forma şansı bulan futbolcu, 113 karşılaşmaya çıktı. 42 gol ve 20 asist ile takımının gol yükünü tek başına taşımaya başladı. Ancak Londra ekibi, Adebayor’dan daha fazlasını istiyordu. 31 yaşındayken Tottenham ile yolları ayrıldı. 2015 yılının Eylül ayında gerçekleşen bu ayrılık sonrasında futbolseverler ve Adebayor büyük bir şok yaşadı.

Adebayor, 26 Ocak 2016 tarihine dek hiçbir kulüp ile sözleşme imzalayamadı. Dünyanın en kusursuz ayaklarına sahip olan futbolculardan olan Adebayor, çok hızlı bir düşüş yaşadı. Crystal Palace ile sözleşme imzalayan Adebayor, yeniden kendisini kanıtlama gereği duydu. 1 Temmuz 2016’da yarım senelik sözleşmesi sona eren Adebayor, İngiliz ekibinden ayrıldı. Bir kez daha 6 ay kulüpsüz kalan Togo’lu futbolcunun kariyerinin bittiği düşünülüyordu.


Her şeyin bittiği anda 1 Ocak 2017’de Emmanuel Adebayor futbola ve umut dolu yaşama tekrardan geri döndü. 2 sene boyunca kesintilerle futbol hayatı devam eden golcü, Başakşehir’in Emre Belözoğlu ile birlikte kahramanı oldu. Yıldız futbolcu, Süper Lig’de 15 maça çıktı, 7 gol ve 2 asist ile kulübünün doğrudan skora etki eden oyuncularından oldu.

Yıldız futbolcu, Başakşehir’in hücum hattının ceza sahası çevresinde topla buluşabilmesi için önemli bir unsur oldu. Rakip savunmayı tek başına dağıtan Adebayor, takım arkadaşları için müthiş bir imkan yarattı. Avrupa futbolunun en önemli kulüplerinden Sevilla karşısında Adebayor’un gösterdiği performans, tüm Avrupa futbolunda yankı uyandırdı. Adebayor’un Premier Lig’deki başarılarına kaldığı yerden devam ettiği görüldü.


Emmanuel Adebayor, Premier Lig’de toplam 242 maça çıktı. 97 kez fileleri havalandıran golcü, 44 de gol pası verdi. Adebayor’un gol attığı gibi, takım arkaaşlarını da golle buluşturması, takım oyunu içerisinde büyük bir öneme sahip.

Adebayor bu sezon Başakşehir ile 8 karşılaşmada toplam 644 dakika süre aldı. Oynadığı maçlarda ise 2 gol ve 2 asistlik bir performans sergiledi. Başakşehir’de Elia ve Edin Visca’nın toplam 7 gole ulaşmasında Adebayor’un hücum planındaki rolü ve pozisyon alması önemli bir rol oynadı. Ligin 4. Haftasında Başakşehir’in Fenerbahçe’den deplasmanda 3 puanı kapmasında Adebayor’un attığı gol, önemli bir rol oynadı. Skoru 0-2’ye getiren gol, Fenerbahçe’nin tüm oyun planını alt üst etti.

Adebayor’un Başakşehir ile 2020 yılına dek sözleşmesi bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum