Fatih Terim'den açıklamalar

A Milli Takım, Kosova'yı 4-1'le geçerek Dünya Kupası 2018 Avrupa Elemeleri'nde önemli bir avantaj yakaladı. Fatih Terim, A Milli Takım'da gündeme gelen konuları değerlendirdi.

Fatih Terim'den açıklamalar
12 Haziran 2017 - 00:53 - Güncelleme: 12 Haziran 2017 - 01:59

Fatih Terim, "Sorularınızı hazırlayın gelin" ifadesinin ardından Kosova maçının ardından gözler Terim'e çevrildi. Fatih Terim, prim, Arda Turan ve birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. 

Fatih Terim, "Bu kadar rahat olduğu söylenemez. Kosova belki buralara yeni yeni alışıyor ama meslektaşım Albert’le iyi yerlere gidecek gibi gözüküyor. Oyunun kontrolünü elimizin altında tutuk. Öne geçmemize rağmen iki kişinin arasında olan bir yan topta golü yedik. Sonrasında bir toparlanma süreci diyeceğimiz bir süreç yaşadık ve ikinci gol, oyuna hakim olan Türkiye Milli Takımı sahaya yansıttık. Ardından Ukrayna ile olan avantajı yakalamak için 4-1’i yakaladık.

"Kosova kardeş ülkelerimizden bir tanesi. Arnavutluk’ta da Müslüman ve Türk vatandaşı var. Kim kazanırsa diğerinin canının yanmayacağı ülkeler. O yüzden biz galibiyetimizi abartmıyoruz ve siz mağlubiyetinize üzülmüyorsunuz. Kardeşler arasındaki gibi"

MİLLİ TAKIM NEDEN BU DURUMA GELDİ?

Terim, "Öncelikle birkaç şeyi ifade etmek istiyorum. Açıkçası son günlerde ülkede Mehmetçikler toprağa düşerken, gençleri eğitmek için var güçleriyle savaşan öğretmenlerimiz hain saldırıda can verirken, dışardaki düşmanlar ülkemizin karşısında dururken, böyle bir şımarıklıkla gündeme gelmekten hicap duyuyorum. Ama dünyanın kendi etrafımda dönmediğini, ve yaşananların birkaç gün sonra hatırlanmayacağını bildiğim için üzülüyorum. Bir söz verdim ve açıklayacağım.

Euro 2016’da bir olay yaşandı. Yıldırım Demirören'le toplandığımızda “Burak’a prim vermeyelim” mi dedik? Orda yaşanan şeylerin bizim için somut sizin için soyut olduğunuzu biliyordunuz. Oradakiler sadece primle ilgili konular değildi.

"KENDİNİ BİLMEK ÖNEMLİDİR"

Hiç kimsenin bilmediği ve duymadığı bir kadro açıkladım. Bazı arkadaşlarımız yoktu. Muhakkak oyuncular çok önemlidir. Hiçbir itirazım yok ama bir yerde de disiplin ve kendini bilmek çok önemlidir. Burada en büyük sıkıntı şudur: Burada bir başarı elde etmek istiyorsanız, bir takımı kulüp takımı haline getirmelisiniz. Ancak Fransa’da öncesi ve sonrasında başına gelebilecek melanetler bizim de başımıza geldi. Tam burada çok önemli bir nüans vardı. Kulüplerde bunu çabuk halledersiniz. Beğenmezseniz yollarsınız ama milli takımlarda oyuncular sizin değil kulüplerindir. Benim idare ettiğim oyuncuların hiçbirinde bir sorun olmamış, ama dışarıdan idare ediliyorsa işler değişiyor. Ben açıkladım o yok bu yok kıyametler koptu. Herkesin alınmayış nedeni farklı dedim. O işler, formsuz vesaire. Bütün ülke “herkes bir hata yapar”, “Kazanmalıyız” gibi ifadelerle geldi. Bir kadro açıkladım ve geri döndüler. O tarihten uçağa kadar bir şey var mı? yok. Sizlerle karşılanmadı mı? Karşılandı. Neden maç öncesi oldu anlam veremiyorum.

"BİLGİ SIZDIRILDI..."

Bu zaman zarfında oyuncularımız tarafından Fransa’dan tüm televizyonlara bilgi sızdırıldığı adı altında suçlamalar oldu. Hande Sümertaş uzun yıllardır hizmet ediyor. İçinizden birisi desin “Hande bana bilgi verdi” desin hadi. Onlar oyuncularımızın senelerdir birçok işlerini hallediyorlar.

Biz de hata yapıyoruz. Ekibimizde yanlış uygulamalar yapmış olabiliriz. İllaki benim de olmuş olabilir. Ne oldu da karşılaştığımız insanlarla hiçbir şey yokken bu oldu. Evladımız yerine koyduğumuz bu sporcuların iyi olmasından başka ne düşündük ki? Ancak arkadaşlar olay Bilal Meşe olayı değildir. Olay gazetecilerin uçağa alınması da değildir. Gazetecileri uçağa ben aldım. Ramazan’a denk geldiği için. Uçağa almasaydık sahura kadar araç başında olacaklardı. Ben de dedim gelsinler. Ayrıca gazeteler Futbol Federasyonu’na biletin parasını ödüyor. Sizi alıyoruz, en arkaya da oyuncuları. 

"PRİM BİR ARAÇ"

Prim bir araç, orada bir çok sebep oldu. Kimi formsuz, kimi olaylara neden müdahale edemedi diye. Ben o gün için böyle bir karar aldım. Dünya kimsenin etrafında dönmüyor. Burada herkes disipline uymak zorundadır. Ben içime sinmese kendi çocuklarıma da bir hak veriyorum. Milli takım hepimizin milli takımı...

"HUZURLU BİR KAMP YAŞATMADILAR"

Kimin kimlerin avukatlığına soyunduğuna, kimlerin nelerle beslendiğine bakmak lazım. Dolayısıyla sizin bu izlerden hareketle neyin ne olduğunu bilecek kadar bu işin içindesiniz. Biz kötü durumlara karşı her zaman uyanık olmak zorundayız. Hayat tecrübem bana bunu gösteriyor. Türk Milli rakımının kağıt üzerinde hala iddiası var. Son 1 senedir maç öncesi huzurlu bir kamp yaşatmadılar. Biz ne yaptık da bunu hak ettik? Bu tip kavgaların ağız şapırdattığını bilen biriyim. Mesela her milli maç öncesi muhakkak bir şey var. Yalan yanlış demeden aklınıza ne gelirse yazıyorsunuz, etkilenilmeyecek diye bir şey var mı ya?

Küçük bir grup var. Bir kısmı iş bulmuşlar, paslaşmaya çalışıyorlar eskisi gibi. Aynı hedefe farklı yerlerden vurmaya çalışıyorlar. Anlaşılmayacağını zannediyorlar. Bunlar kolay göğüslenecek, hepimizin milli takımı dedirtmeyecek konular ve hep aynı tarihlerde, hep aynı zamanda. Zaten İzlanda’da kaybettik, Ukrayna ile berabere kaldık felaket. Şu anda kağıt üzerinde iddialıyız. Oyuncularıma yapılanlar ortada.

Arda Turan, A Milli Takım kaptanı prim dağıtımı sürecinde sizle görüştü mü? Cengiz Zülfikaroğlu ile görüşmesi konusunda bizi aydınlatır mısınız?

Sen de korkmayanlardansın. 3 gün önce Burak ve Selçuk’un oynamak istemediğini yazıyorsun. Hiç düşünmeden sormadan yazıyorsun.

Bir çok defa görüşmeler olmuş. Takım arkadaşlarının ne alıp almayacağını takip etmiştir. Cengiz Zülfiakaroğlu’na soracaksın onu.

Arda Turan sizin karşınıza geçip Bülent Bayraktar ve Hande Sümertaş’ın milli kadrodan çıkarılmasını istedi mi böyle bir pazarlık konusu oldu mu?

Almayan benim. Bu sorulamaz bile. Böyle bir şey yoktur. Son kampta, Riva’da Bülent hoca’ya tedavisini göstermiştir. Bunu kimse diyebilir mi? Pazarlık söz konusu olabilir mi?

Siz gönderdim dediniz. Arda ise ben bıraktım dedi. Arda bırakmasaydı sadece Kosova için mi göndermiştiniz?

Bakalım yazı geçirelim. Ben de aileme bir gideyim müsaade edin. Ben de baskıdan kurtulayım. Bu magazin sorusu. Zaten uygulamaları göreceksiniz. Alırım almam dersem manşet çıkaracaksınız.

Havada kalan şeyler var. 2016 şampiyonasında gönlünüzü kıran benden değil Türkiye’den özür dileyecekler dediğiniz hata nedir? Sebepler nedir hala bilmiyoruz.

Formsuzluk, oradaki olaylara müdahale edilmediği için diyorum. Herkes anlıyor. Gönlümün kırıklığını söylüyorum. İçime sinmeyerek aldım demenin mesajı nedir. İnsan sevdiği insanlardan beklemediği hareketler görürse kırılır. Her kamp bir şey oluyor. Oynamadılar aldık, kilolarıyla, problemleri ile aldık. Onlara karşı tabii ki kırılacağım. Ben de insanım. Bana ‘sizden özür dilerlerse affeder misiniz?’ dediler. Ben de özür falan beklemiyorum dedim. Almadım eleştirdiniz, aldım eleştirdiniz. Bir konsensüs sağlanıp gençlerin yaptığı hatalar için tekrar şans vermek kötü bir şey mi?

Volkan Demirel bir şans daha hak etmiyor mu? Arda Turan’ın adını anmıyorsunuz o diyorsunuz?

Açıkçası Milli takım herkese açık. Ben olduğum sürece buraya kimse gelemez gibi iddialı sözleri sevmiyorum. Dolayısıyla karar verirsek herkes milli takıma gelir. Babacan çok iyi oynuyor. İyi de bir kaleci oldu. Kimi alıp almayacağıma iyice seyrederek, iyice konuşarak, hak yememeye çalışarak en iyi şekilde takiple karar veriyorum. Her yön ile değerlendiriyorum olur-olmaz bilmiyorum.

Burak’ın priminin daha az olduğu iddia edilmişti? Kasıtlı bir şeymiş gibi? Sakatlık katıldı mı içine?

Ben yazmadım. Hesaplarla yüzdelere vurarak kasıt olmadan koyulmuştur. Ne olursa olsun bir kasıt yoktur. Prim listesinin çıkması bir ayıptır. Sanki daha evvel yayınlanmamış gibi benim kontratımın bir gün evvel dikkatle saklanması gereken bir evrak olmasına rağmen buldum sevinciyle yapılanları gördünüz ayıptır. Biz kimsenin fazla az prim almasını, hepsinin çok kazanmasını isteriz. Hak etmeyenlere de rica ederiz.

Arda, Burak için istedi mi?

Burak’ın hakkını ararken sesi biraz fazla yükseltmişti ben de çok yükseltmemişini söylemiştim.

Fatih Terim olarak olayın kaotikliğini anlasaydınız tavrınız ne olurdu?

Aynı uçakla geri göderirdim.

Benim idare ettiğim takımlarda olaylar olmaz dediniz manüpüle edenler kimler?

Benle ilgili değil sadece. Demirören ve TFF ile ilgili de düşünceleri olan var. Çok net. Belki içeride müttefikler de var. Böyle bir oyunu görmemek imkansız.

Bu kavganın kazananı olabilir mi? herkes kaybeder. Dünya’nın en büyük oyuncusu olabilirsiniz sonuçta oyuncusunuz ona göre davranacaksınız. Biz de başka bir şey beklemiyoruz kimseden. Ben yanlış yönlendirildiklerine inanıyorum.

Prim verilmeyecek haberleri geçti. Bununla ilgili düşünceniz nedir?

Türkiye’de prim mevzusu. Hepimizin düşünmesi gereken bir yanlıştır. Prim tabelaya göre verilir. Oyuncuya akit yaparken zaten oynaması karşılığı bir bedel ödüyorsunuz. Burada benim tavrım tabeladan yanadır. Şampiyon olursanız budur, 2. olursanız budur. O zaman bir manası olur. Ben bu yöndeyim. Çoğu ülkelerde garanti para vardır. Maç başı yoktur.

Milli takım ise kalifiye olursa prim alacaktır yoksa ödeme yapılmayacaktır.

Arda toplantıya 4 sayfa kâğıtla geldi. Protesto sonrası Arda’nın toplantı kısa sürdü. Bu sayfalar hakkında bilginiz var mı?

Böyle bir şey olmuştur. Karşılığı zaten ayrılmaktır. Yapılanın karşılığı zaten kırmızı kart. Sahada kalamazsın. Ama önümüzdeki günleri kurtarabiliriz dedim. Arkadaşları ile mantıklı bularak o yazı hazırlandı. Güzel de bir yazıydı. Bilal benim de dostumdur. Sonra bir araya getiririz. Gönüller alınır. Kimse özür dillerimi kullanmasın. O arada başkan arandığına göre bir şeyler söylendi. Tamam dendi. Arkadaşları da güç vermek için yanlarına gittiler. Güzel bir şey olacaktı. Son anda vazgeçmiş. Böyle bir karar açıkladı. Eğer bunu kabul etmemiş olsaydı Milli Eşofmanla yaptırmazdık. O bunu tercih etti. Keşke olmasaydı. Bunu orada çözebilirdik. İçinde ne var o bizde kalsın.

Ben gönlümü açıyorum. Kırgınım diyorum. İçimden kırgın olup saklamıyorum. İnsan çok güvendiği sevdiği kişilerden bazı şeyler görünce kırılıyor üzülüyor. İnsan değer verdiğine kırılır. Ben de kırgınlığımı söylüyorum.

Babacan’ın gazeteciyle sorunları oldu? Bunlara ne diyeceksiniz?

Volkan Babacan’la ilgili ben de duydum. Ben az ceza söylemişim. Benim o kurullarla işim olmaz. O yüzden hayal dünyası geniş olanlar var, şehir efsanesi üretenler var. Böyle bir şey olabilir mi? Kendisine tasvip etmediğimi söyledim. Her olayda bir şey aramamak lazım. Hep kafamızda bulutlar dolaşıyor.

Benim odam belli yerim belli diyaloğa açık olduğunuzu belirttiniz? Sizi kıran bir açıklama geldiğinde oyuncunun kendisiyle ve yöneticilerle sorunları çözüyor musunuz? İletişim problemi var gibi görünüyor.

Açıkçası bir sıkıntı olduğunda birbirimizi ararız. Birçok haberin de doğruluğunu teyit etmek zorundayız. Bir iletişim sıkıntısı yok. Biraz daha aktif olmalıyız belki. Hepsinin bir kulübü var. Buna rağmen tüm unsurlarımız iletişim kurmaya çalışıyorlar.

Basınla milli takım arasında kopukluk artmadı mı? Mesafe açılmıyor mu?

Benim oyuncularımla 30 senede problemlerim tatbiki oldu ama hepsini hallettik. En çok kim bağırıp eleştirdiyse bu sürecin mimarı onlardır. Kimin beklentisi varsa bu işin mimarı onlardır. Kim olmayanı var gibi gösteriyor, olanı da yok sayıyorsa taraflı yaklaşıyorsa aktörleri onlardır. Aktörleri başka yerlerde arıyorsunuz. Ne oldu da birden bire bu oldu? Kampta, uçakta, restoran da karşılaşılıyor. Antalya, Eskişehir güzel bir havamız, atmosferimiz vardı.

Gazeteciler olayı ayırmaya çalışırken, ‘burası yeri değil’ derken Caner,  ‘burası tam da yeri’ dedi. Caner’e ne dersiniz? Organize mi sizce? Planlı mıydı?

Fransa’da takım değil oyuncu disiplini sorusu vardı. Benim kişisel hiç problemim yok. Bilemiyorum. Ama Caner’e gelince söylediği doğru değil ama arkadaşını koruma refleksi diyebiliriz. Küfür yok destek anlamında. Burak da geldi bana, benim ne yapmam lazım diye, Takım disiplininde sorun yok kişisel var. Eski oyuncularımızı almak teoride güzeldi ama olmadığını düşünüyorum. Daha iyi olabilirdi ama istediğimizi alamadık. Hiçbir kamp, hiçbir soyunma odası ömür boyu sorunsuz olmaz. Ben buradayım çözerim ama benim dediklerime kulak verin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum