ALİ ŞEN

ALİ ŞEN


Obradovic saliseler içinde doğru kararlar alıyor

22 Nisan 2017 - 07:49

Fenerbahçe Atina'da Panathinaikos'u iki kez üst üste devirdi ve Final Four'a çok yaklaştı. Fenerbahçe'de basketbolu sevdiren başkanlardan biri olarak neler hissediyorsunuz?

Sevinç içindeyim. Atina'da 2-0 yapmak çok büyük bir başarı.

Bu başarıda en büyük pay kimin?

Basketbolda en önemli kısım koç.. Bodrum'dan dönerken Aydın Örs'le karşılaştık onunla da aynı şeyleri konuştuk.

Basketbol saliseler içinde karar vermeniz gereken bir spor. Çok hızlı oynanıyor ve sürekli yeni kararlar almak zorunda kalıyorsunuz. Fenerbahçe'nin iki oyuncusu çok önemli. Bogdan Bogdanovic ve benim adaşım olan Ali.. Yani Bobby Dixon.. Futbolda nasıl kaleci ve santrfordan başlayarak omurga önemliyse basketbolda da oyun kurucu ve skorer çok önemli.

Dixon'ın oynamadığı anlarda Fenerbahçe geride kaldı hep.

Ya Bogdanovic?

Bogdanovic ilk yarının tamamında, hiç çıkmadan oynadı. Müthiş bir enerjisi var. Skor olarak da hep gereken yerlerde devreye girdi?

Ve koç Obradovic?

Takımı sürükleyen isimleri organize eden kişi Obradovic.. Takımın en önemli ismi. 1999-2012 yılları arasında Panathinakos'la büyük başarılar kazanmış. Futboldaki Mourinho'dan, Alex Ferguson'dan daha başaralı bir kariyeri var. Alex Ferguson tek takımda başarı kazandı. Obradovic farklı takımları başarıya taşıdı.

Aziz Yıldırım'ı da takdir etmek gerek. Futbolda eleştirdiğimiz yönler var ama basketbolda çok doğru bir ismi Türkiye'ye getirdi. Basketbola değer vermesi, yatırım yapması da onun için çok büyük bir şans oldu bu dönemde.

Ayrıca çok sevdiğim Ozan Balaban'ın da katkılarını unutmamak gerek basketbol takımına.

Fenerbahçe Final Four'a artık çok yakın. Oradaki şansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Basketbolda 4 unsur çok önemli. Tribünler, koç, oyuncular ve bu oyuncuları maça hazırlayacak yardımcı isimler. Fenerbahçe'de bu dört unsurda görevini çok iyi yapıyor. Örneğin Darüşşafaka'da koç çok iyi ama tribünlerde çok taraftar yok.

Basketbolda şans faktörünün rolü çok düşüktür. Futbolda Avrupa şampiyonunu yenme şansınız vardır ama basketbolda NBA şampiyonuyla 100maç yapsanız 100'ünü de kaybedebilirsiniz.

Fenerbahçe'nin koçu Avrupa'nın en iyisi. Atina'da 2-0 yapmak çok önemliydi ve bunu başardı Fenerbahçe. Final Four'da Real Madrid'le eşleşirse onu da geçeceğini düşünüyorum. Final Four'un İstanbul'da yapılacak olması da tribünler açısından büyük avantaj olacak.

Sizin başkanlığınız döneminde de Fenerbahçe büyük bir atılım yapmıştı.

70'lerin başında, Emin Cankurtaran başkanken basketbola yatırım yapılmadığı için sürekli tenkit ediyordum yönetimi. Sonunda bana "Gel basketbol şubesinin başına geç" dediler. Yönetimde değildim ama basketbolun başına geçtim. Giderler bana aitti. Kulüpten para almadan basketbolu tekrar ayağa kaldırdık. Hiç unutmuyorum o dönemde Galatasaray oldukça güçlüydü. Bir maçta 72-72 berabere kaldık. O dönemde beraberlik vardı. Herkes sevinmişti. Ben sinirliydim. Niye kazanamadık, diye kızmıştım. Kahraman Bapçum benim için, "Türk basketboluna hareket getiren adam" diye yazmıştı.

Efe'li, Calvin'li unutulmaz bir kadro kurulmuştu daha sonra?

12 Nisan 1981'de göreve geldiğimde ilk işlerimizden biri basketbola yatırım yapmak oldu. Salon yapmak istiyorduk. Çok keyifli bir kadro kurduk ve keyifli günler yaşadık. Efe Aydan Eczacıbaşı'nda oynuyordu. Gelmesine imkansız diye bakılıyordu. Bir gün Efe Aydan Bodrum'daydı. "Sabah 8'de İstanbul'da ol. Bize imza atacaksın" dedim. Önce, "Olmaz" dedi. Sonra karşı koyamayacağı bir teklif yaptım. Ardından Robert Calvin'i transfer ettim. Fatih'i, Necdet'i aldık. Karşıyaka'ya 22 sayı öndeyken bir maç kaybedince de koç Hüseyin Kozluca'yı gönderip Önder Seden'i getirmiştik. Hüseyin kozluca'nın da bize çok büyük katkıları olmuştu.

O kadroyu söyretmek için taraftarlar sabahın erken saatlerinde Spor Sergi Sarayı'nı (şimdiki Lütfü Kırdar Sergi Salonu) doldururlardı. Çok iyi bir takımdık. Basketbol ayağa kalktı. diğer kulüpler de yatırım yapmaya başladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum