ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


Advocaat Güneş'e.. Robin Quaresma'ya karşı..

01 Aralık 2016 - 17:58

Fenerbahçe cumartesi akşamı Kadıköy'de ağırlayacağı Beşiktaş maçına odaklanmış durumda..

Sarı-lacivertli takım hem bu maçı kazanarak Beşiktaş'la arasındaki puan farkını bire indirmek hem de şampiyonluk yarışına tamamen ortak olma düşüncesinde..

Gençlerbirliği karşısında şans verdiği isimlerden bazılarını yeterli bulmayan teknik direktör Dick Advocaat derbi onbirini belirledi ve stratejisini Manchester ve Galatasaray maçlarında olduğu gibi ön alan baskısı üzerine kurdu..

Advocaat'ın onbiri hazır

Hollandalı teknik adamın artık kemikleşen 7 ismin yanına Galatasaray derbisinde çok iyi performans gösteren 4 ofansif ismi yerleştirmesi kesin gibi..

Buna göre Volkan Demirel, Şener, Skrtel, Kjaer, Hasan Ali'nin önüne her zaman olduğu gibi Mehmet Topal ve Josef'i yerleştirecek olan Advocaat Alper'i forvet arkasında, orta sahanın serbest adamı olarak oynatacak..

Rizespor deplasmanında ilk onbire koymadığı, Gençlerbirliği kupa karşılaşmasında da 18'e almadığı Volkan Şen'i ise sağ kanatta oynatacak. Gol noktalarında oldukça dağınık gözüken ve son vuruşları iyi olmayan Volkan'ın bu maça özel olarak hazırlandığı haberlerini alıyoruz..

Sol tarafı yine Musa Sow'a emanet edecek olan Hollandalı çalıştırıcı santrfor olarak Robin van Persie'yi görevlendirecek.

Sow'dan hem savunmaya yardım eden hem de skoru rahatlatan isim olma özelliğini bu maçta da göstermesini isteyen Advocaat, Beşiktaş savunmasının iyi kapanması ve fırsat vermemesi halinde Sow'u sevdiği santrafor bölgesine çekip van Persie'yi Galatasaray maçında olduğu gibi "Gölge santrfor" olarak oynatma, Alper'i de sağ çizgiye çekme planları var..

Lens'in yedek olması bile zor

Gençlerbirliği karşısında iyi gözükmeyen isimlerden kaleci Fabiano derbide Volkan'ın yedeği olarak kulübede olacak..

Sarı-lacivertli takımda en büyük merak konularından biri de Jeremain Lens'in durumu..

Hollanda'nın Belçika ile oynadığı dostluk karşılaşmasında sakatlanan ve yaklaşık 1 aydır sahalardan uzak kalan Lens saha çalışmalarına başladı.. Ancak maç eksiği var ve kondisyonu 15-20 dakikadan fazla oynayacak durumda değil..

Advocaat hem Lens'in tekrar sakatlanma riski hem de tam hazır olmaması yüzünden risk almayacak.. Ancak Beşiktaş maçının son derece önemli olmasını da göz önüne alarak Hollandalı yıldızı 18 kişilik kadroya alması ve çok gerekli görürse, skora göre maçın sonunda sahaya sürme planları yapılıyor..

Cumartesi gününe kadar Lens'in durumu süre alacak hale gelmezse riske alınmayacak ve Feyenoord maçı da düşünülerek derbide 18'in dışında tutulacak..

İsmail'in yerine v.d.Wiel

Fenerbahçe'nin 11'ini belirleyen Advocaat'ın kulübede bulunmasını düşündüğü isimlerden İsmail Köybaşı'nın Beşiktaş maçında kırmızı kart cezası yüzünden oynayamayacak olması savunma anlamında stratejilerin değişmesine neden oldu..

Bu tür kritik maçlarda İsmail'i sonradan oyuna sokarak takımın savunma yönünü güçlendiren Advocaat bu kez van der Wiel'i kadroya alma konusunda tereddüt yaşıyor..

Uzun bir aradan sonra Gençlerbirliği kupa maçında sahalara dönen Hollandalı sağbek çok iyi gözükmemesine karşın derbide yedek kulübesinde oturan isimlerden biri olabilir..

Stoch-v.d.Wiel tercihi önemli

Zorya maçında ikinci yarı görev alarak kilidi açan golü atan Stoch çok formda.. Ancak Lens'in takıma dönmesi durumunda Hollandalı teknik adamı çok zor bir tercih bekliyor. Stoch'u kadroya alırsa İsmail Köybaşı'nın yokluğunda v.d.Wiel'i de 18 dışında bırakma opsiyonu da var.. Bu durumda savunmada beklenmedik bir eksilme olursa Neustadter ya da Ozan kanatlarda görev almak zorunda kalabilirler.

Rize maçının yıldızı Aatıf kulübede

Rizespor maçının yıldızlarından Aatıf, sakatlığını tamamen atlatan Ozan Tufan, Galatasaray derbisinde ilk onbirde oynayan ve Sneijder'i iyi marke eden Neustadter kulübenin diğer önemli isimleri olacak..

Salih ve Fernandao çok çok az ihtimal

18'inci ve son ismin kim olacağı konusu ise tam netlik kazanmış değil.. Son haftalarda 18'i girmeye başlayan, Rize'de süre alan, Gençlerbirliği kupa maçında ilk onbirde oynayan Salih Uçan en az şansa sahip isim.. Salih'in derbide olma ihtimali hemen hemen yok gibi..

Uzun sakatlık döneminin ardından Fernandao Gençlerbirliği karşısında tam olarak hazır gözükmedi. Brezilyalı golcü de çok büyük ihtimalle Salih gibi derbide tribünde olacak..

Emenike ikinci yarıda

Nijerya'ya hasta olan annesini görmek için giden ve Rize deplasmanında yer almayan Emenike ise en kritik isim..

Monaco ve Feyenoord maçlarında 4 gol atan, bu sezon toplamda 7 gol 3 asisti bulunan Nijeryalı forvet önemli bir yedek güç..

Dick Advocaat ilginç bir kararla Gençlerbirliği karşısında Emenike'ye hiç süre vermedi.. Nijeryalı futbolcunun skora göre derbide ikinci yarıda görev yapma ihtimali çok yüksek..

Advocaat'ın derbi kadrosu

Bir toparlama yaparsak Fenerbahçe'nin 18 kişilik derbi kadrosu çok büyük ihtimal aşağıdaki gibi olacak..

Volkan Demirel - Şener, Skrtel, Kjaer, Hasan Ali - Mehmet Topal, Josef - Volkan Şen, Alper, Sow - R.van Persie

Yedekler: Fabiano, Neustadter, v.d. Wiel (Stoch), Ozan Tufan, Aatıf, Emenike, Lens (Fernandao)

Beşiktaş cephesi sakin

Derbiye Fenerbahçe'nin 4 puan önünde çıkacak olan Beşiktaş cephesinde sakin bir hava var..

Darıca Gençlerbirliği ile oynanan kupa sınavı Şenol Güneş'e bazı önemli mesajlar verdi.. Özellikle Kerim Frei, Gökhan İnler, Necip, Olcay ve Gökhan Gönül için bu karşılaşma çok önemliydi..

Kadıköy'e çıkartacağı onbiri düşünerek bu oyuncuları İzmit'te ilk onbirde oynatan Şenol Güneş'in Gökhan Gönül konusunda son kararı hala vermediği duyumlarını alıyoruz..

Savunma mı normal düzen mi..

Sağbek dışında Beşiktaş'ın kadrosuna bir göz atalım..

Kalede Fabri, savunmanın göbeğinde Marcelo-Tosiç ikilisinin yeri garanti gözüküyor.. Ancak sakatlıktan yeni çıkan Tosiç'in performansı Beşiktaş'ın savunma güvenliği açısından da derbide belirleyici rol oynayacak..

Savunmanın sol kanadında Caner'in sakatlanmasının ardından Adriano görev alacak. Brezilyalı oyuncunun hücum özellikleri iyi olmasına karşın geri dönüşlerde sorun yaşaması Şenol Güneş'i alternatif bir oyun planına da sürüklüyor..

Hem Şampiyonlar Ligi'nde hem de ligdeki bazı kritik maçlarda sağbekte Gökhan Gönül'ün yerine görev alan Beck Benfica maçında solbekte oynamış ama 3-0'ın üzerine eski yerine geçmişti.. Teknik direktör Şenol Güneş sağbekte savunma güvenliği açısından fiziken daha hazır durumdaki Beck'e yer vermek istiyor..

Ancak defalarca Kadıköy'de oynamış Gökhan Gönül'ü sahaya sürerek de Fenerbahçeli oyuncuların ve taraftarların konsantrasyonunu bozmak da bir diğer düşünce..

Cumartesi akşamı Şenol Güneş'in A Planı; Fabri, Beck, Marcelo, Tosiç, Adriano beşlisine göre hazırlanmış durumda..

Ancak Fenerbahçe'nin kanatlarında çok etkili isimler olması nedeniyle savunmanın 5'li düzene dönmesi de bir ihtimal..

Bu düzende Fabri'nin önünde Beck, Marcelo, Necip, Tosiç, Adriano yer alabilir..

Orta sahada takımın bankosu Atiba.. Kanadalı oyuncu hem fiziken mükemmel seviyede hem de takımın son üç sezonda en istikrarlı ismi..

Atiba'nın yanında Tolgay ya da Gökhan İnler ikilisinden hangisinin yer alacağı konusunda Şenol Güneş yine önemli bir tercih yapacak..

Sezona iyi başlayan ancak gittikçe formu düşen Gökhan İnler'in yerine Tolgay'ın derbide sahada olma ihtimali çok daha yüksek..

Güçlü bir seçenek de Fenerbahçe'nin baskısını kırmak için Atiba-Tolga-Gökhan İnler üçlüsünü birlikte oynatmak..

Quaresma ve Atiba faktörü

Quaresma tıpkı Atiba gibi hem takımın bankosu hem de Kadıköy'deki en büyük hücum silahı olarak duruyor..

Portekizli yıldız Şampiyonlar Ligi'nde ve ligde çok iyi bir sezon geçiriyor ve 3 gol, 6 asistle tam 9 gole doğrudan etki etmiş durumda..

Şenol Güneş Necip'i orta sahaya ya da savunma bloğuna monte edip Adriano'yu sol ön olarak düşünürse geriye iki mevkii kalıyor..

Aboubakar da yeri garanti olanlardan.. Cenk Tosun ise şu anda Karabüksporlu Traore ile birlikte ligin en çok gol atan ismi.. Galatasaray derbisinde ve Benfica maçında kurtarıcı isim olarak ön plana çıkan Cenk'in Fenerbahçe'ye karşı ilk onbirde başlayıp başlamayacağı tercihi belki de Şenol Güneş'in derbi stratejisindeki en önemli kararı olacak..

Cenk ilk onbirde başlarsa Adriano savunmanın solunda yer alacak.. Necip kulübeye çekilecek.. Beşiktaş bu durumda orta sahayı kalabalık tutacak ve Mehmet Topal-Josef ikilisinin oyun üstünlüğüne karşılık verebilecek bir takımla mücadele edecek..

Şenol Güneş'in A ve B Planları

Bu bilgiler ışığında Şenol Güneş'in derbi için düşündüğü iki dizilişe bir göz atalım..

İlk plan: Fabri - Beck (Gökhan Gönül), Marcelo, Necip, Tosiç - Atiba, Tolgay - Adriano, Oğuzhan, Quaresma - Aboubakar

İkinci plan: Fabri - Beck (Gökhan Gönül), Marcelo, Tosiç, Adriano - Atiba, Gökhan İnler (Cenk), Tolgay, Oğuzhan, Quaresma - Aboubakar

Fenerbahçe'ye oranla Beşiktaş'ın onbiri hem futbol kamuoyu hem de Şenol Güneş açısından çok fazla bilinmeze sahip..

Şenol Güneş'in şimdiye kadar kritik karşılaşmalarda yaptığı onbir tercihleri fazla başarılı olamadı..

Buna karşın oyun içi hamleleri her seferinde çok yerindeydi ve Beşiktaş çok zorlu kulvarlarda Real Madrid'le birlikte Avrupa'nın yenilgisiz tek takımı olarak ayakta kaldı..

Kerim Frei faktörü

Beşiktaş'ın 11'i için iki alternatif üzerinde durduk.. Ancak Darıca maçındaki oyun Şenol Güneş'in derbi stratejisi için de çok önemli veriler içeriyordu..

Biliç'li dönemde Şampiyonlar Ligi önelemesinde Feyenoord'a karşı harikalar yaratan Kerim Frei İzmit'te hem iki nefis gol attı hem de çok büyük bir kontratak silahı olduğunu gösterdi..

Şenol Güneş Kerim Frei'ı onbire koyarak Fenerbahçe'yi şaşkına çevirecek beklenmedik bir hamle yapar mı bugünden kestirmek zor..

Ancak Kerim'in bu formuyla yedek kulübesindeki en önemli kozlardan biri olacağı konusunda Beşiktaş camiası hemfikir..

Gökhan Gönül yedek başlar

Şimdi Beşiktaş'ın derbi için kulübede kimleri bulundaracağına bir bakalım..

Tolga Darıca maçında yediği hatalı gole karşın Fabri'nin yedeği olarak 18'de olacak..

Beck'in ilk onbirde olması yüksek ihtimal.. Bu durumda Gökhan Gönül eski taraftarına karşı maça yedek başlayacak..

Kerim Frei, Cenk banko isimler.. Bu formlarıyla onbirde olmayı bile hak ediyorlar..

Fenerbahçe derbilerinin tecrübeli ismi Olcay kötü bir dönem geçirmesine karşın yedek kulübesinde oturacak..

Atınç görev aldığı maçlarda çok hazır gözükmedi.. Adana'da penaltı yaptırdı.. Darıca karşısında etkili değildi.. Ama pozisyonu icabıyla kulübe için önemli..

Şenol Güneş'in enerji kozu

Necip Şenol Güneş için önemli bir oyuncu.. Oynasa da oynamasa da fiziken mükemmel durumda ve sorunsuz bir oyuncu.. A Planı olarak sahaya savunmada veya defansif orta saha olarak başlamazsa Necip kulübedeki enerji hamlesi olacak.. Tecrübeli oyuncu stoper, sağbek, defansif orta saha ve orta saha olarak görev yaptığı için önemli bir koz..

Son bakış

Tüm bu bilgiler ışığında iki takımın olası onbirlerini ve yedek kulübelerini tekrar gözden geçirelim ve eksiklerini hatırlayalım..

Fenerbahçe: Volkan Demirel - Şener, Skrtel, Kjaer, Hasan Ali - Mehmet Topal, Josef - Volkan Şen, Alper, Sow - R.van Persie

Yedekler: Fabiano, Neustadter, v.d. Wiel (Stoch), Ozan Tufan, Aatıf, Emenike, Lens (Fernandao)

Cezalı: İsmail Köybaşı

Sakatlar: Uygar Mert, Lens (şüpheli)

Beşiktaş: Fabri - Beck, Marcelo, Tosiç, Adriano - Atiba, Gökhan İnler, Tolgay, Oğuzhan, Quaresma - Aboubakar

Yedekler: Tolga, Atınç, Necip, Kerim Frei, Olcay, Cenk Tosun, Gökhan Gönül

Cezalı: Yok

Sakatlar: Rhodolfo, Caner, Talisca, Aras, Veli

İki önemli ayrıntı

Son bir not da bu dev derbiye etki edebilecek diğer ayrıntılarla ilgili..

Lider Başakşehir cumartesi günü 14:00'te son 4 maçını kazanan Rıza Çalımbay'ın Antalyaspor'uyla oynayacak.. Bu maçta yaşanacak bir sürpriz sonuç derbide iki takımın da daha temkinli oynamasına yol açabilir..

Maçın hakemi Hüseyin Göçek oldu.. Cüneyt Çakır'ın ardından ülkenin FIFA klasmanında iki numarası olan Göçek için kariyeri açısından en belirleyici maç.. İyi bir yönetim gösterir maça etki edecek kararlarda doğru düdükler çalarsa hızla yükselir..

İki takımdan birinin puan kaybına neden olacak bir hata yaparsa bu tür derbilerde çok zor görev alır..

Umarız herkesin hakemi çok konuşmayacağı bir derbi akşamı yaşarız..

Maçtan sonra görüşmek üzere..

1 Aralık 2016 - futboo.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum