CÜNEYT TANMAN

CÜNEYT TANMAN


5-6 isim dışında Galatasaray'da herkes gönderilebilir

22 Aralık 2016 - 14:17

Sanırım Başakşehir ilk soruda yer almayı artık fazlasıyla hak ediyor.. Şampiyon olabilir mi Abdullah Avcı'nın takımı.. 

Kesinlikle hak ediyor. Ancak bu sadece puan cetvelinin en üstünde yer aldığı için değil. Oynadığı futbol anlamında da ilk yarının en çok konuşulmayı hakeden takımı Başakşehir.

Şampiyon olabilir mi… Şampiyonluk farklı bir konu. Bu konuda kesin birşey söylemek zor. Çünkü kadro derinliği  şampiyonluk için yeterli değil. Vazgeçilemeyecek isimler var. Onların değişik nedenlerle oynayamadığı maçlarda sıkıntılar yaşanabilir. Bu isimler, kaleci Volkan, Emre, Visca, Mossoro… Onun için devre arası takıma akılcı takviyeler gerekiyor. Özellikle orta alanda ve santrafor bölgesinde nokta atışı transferler gereiyor. Ancak devre arasında sıradan, takımın ahenginin bozmayacak kalitede oyuncu bulmak gerek. Takıma adapte olması da  çok kolay değil tabii.

Emre Belözoğlu için düşünceleriniz.. 

Emre Başakşehir'de ikinci baharını yaşıyor. Her anlamda takımda vazgeçilmez isim. Başakşehir'in şu anda zirvede olmasında Emre'nin katkısı tartışılmaz. Rahatladı, takımını tam bir lider gibi yönetiyor. Taraflı tarafsız herkezin takdirini, sevgisini kazandı. Bu görüntüsünü bozmamalı.

Beşiktaş'ta Şenol Güneş eleştirilmeye başlandı. Sorun nedir.. Tedavisi nedir.. Ara transferde doğru isimler kimler..

Beşiktaş'ın en önemli özelliği her yıl yaptığı doğru planlama, nokta atışı transferler ve istikrarlı kadro yapısı idi. Bu yıl kaybedilen oyuncuların, özellikle Gomez ve Sosa'nın yerine transferler istenilen yerde değiller. Caner, Talisca nın sakatlıkları, Aboubakar'ın tartışılır olması, Adriano'nun form durumu, Gökhan'ın son haftalara kadar devreye girememesi sıkıntı yarattı.

Bu yıl Avrupa da Beşiktaş'ı çok yıprattı tabii. Belki bu sorunlar nedeniyle Şenol Güneş'in ilginç kadro tercihleri ve sistem arayışları oldu. Sakatların dönmesi ve Şenol Hoca'nın kadro istikrarını yakalaması önemli. Transfer için defans göbeğine, 10 numaraya ve santrafora iyi birer isim olabilir.

Galatasaray'ın oynadığı futbolu beğeniyor musunuz.. 

Beyenmiyorum tabii. Kadronun daha fazlasını verecek kalitesi olduğuna inanıyorum. Kadro kalitesi derken hayalkırıklıkları yaşananların çokluğundan da bahsetmem lazım. Özellikle yeni transferler Sigthorsson, Cavanda, Josue, Serdar hatta Eren. Tolga ve biraz da Eren'in dışında neredeyse hiç katkıları olmadı.

Galatasaray halen zirveye yakınsa bunda eski oyuncularının katkısı çok önemli. Bruma olmasa bu yıl ne yapardı mesela? Müthiş bir değişim ve form.

Muslera keza ve son dönemlerde Yasin. Neredeyse her alınan puanda bu isimlerin imzası var.

Riekerink çok eleştirilmesine karşın Beşiktaş'ın 2 puan gerisinde ve Fenerbahçe'nin önünde.

Riekerink'in gelişi, etki altında kaldığı ile alakalı algı, oyuncu tercihleri, oyuna müdahaleleri nedeniyle tartışılması kaçınılmazdı zaten.

Galatasaray'ın en fazla çözüm bekleyen yeri defansı. Orta alan ve forvetteki gelişimi için oyuncu performanslarının artması gerekiyor.

Yenilerde çok hayır yok!  Bu nedenle Podolski'nin, Eren'in, Sneijder'in daha fazla devreye gimesi gerekiyor. Devre arası operasyonları nasıl olacak? Bu da çok önemli .

Eren Derdiyok'a ne oldu..

Eren'in çok iyi özellikleri var ancak çok istikrarlı bir oyuncu değil. Ayrıca tek başına değil, takımın yardımı ile oynayan bir özelliğe sahip.

Galatasaray'ın çizgide kullandığı Bruma ve Yasin çok orta yapan oyuncular değil. Sorun biraz buradan ama tamamiyle değil.

Eren çok statik oynuyor. Stoperler sert oynadı mı kolay teslim oluyor. Sadece arka direkte topu ağzına beklememeli. Arkadan gelen oyunculardan top istemeli, istasyon olmalı. Topu koruyabilmeli, arkadaşlarına aktarabilmeli. Sonra da vuracağı bölgeye gitmeli.

Bu konunun uzmanı Tanju Çolak idi. Onu biraz izlettirmek lazım. Tanju'dan  çok daha iyi fizik özellikleri var Eren'in ama onu kullanabilmek de önemli.

Son maçlarda Başakşehir'de Mehmet Battal da iyi şeyler yapmaya başladı. Eren'in potansiyeli ondan çok daha fazla bence..

Galatasaray'da ara transferde kimler gelmeli kimler gönderilmeli..

Galatasaray'da ara transfer çok karmaşık bir konu. Mali olarak eli çok  açık değil tabii. Bu zorlayıcı bir faktör.

Aslında gitmesi gereken çok isim var. Özellikle yenilerden.

Kupa maçlarında bile performansları yerlerde sürünüyordu. Galatasaray'da 5-6 isim dışında teknik anlamda herkes verilebilir durumda. Galatasaray'ı ayakta tutan bu isimler.

Yollanacak, yerine daha iyisi alınacak her oyuncu takıma güç katar. Galatasaray Avrupa'da yok. Bu nedenle alternatif değil, 11'e direk girecek isimler gerekli. Tabii devre arası çok ciddi operasyonlar için uygun olmaz. Bu nedenle özellikle alınacakların kalitesi çok önemli olacaktır. Özet olarak az ve öz isim almak gerek.

Serdar Aziz'in sezonu kapattığı ifade edildi.. Zemin yüzünden mi bu sakatlık yaşandı.. Yoksa Serdar'ın kronik bir sakatlı var mıydı..

Serdar Aziz 2015 -2016 sezonundan beri 173 gün sakat kalmış. Sene başından beri doğru dürüst maç oynamadı. Sakatlığa açık bir oyuncuydu zaten. Zemin de üstüne tuz, biber ekti tabii.. Yaşadığı sakatlık çok önemli. Sadece sezonu kapaması değil, futbol yaşamının da artık eskisi gibi olmama ihtimali çok yüksek. Kısaca Galatasaray onu unutmalı.

Antalyaspor'a yenilen Fenerbahçe Gençlerbirliği'ni yendi ama gelecek adına çok da umut vermedi. Fenerbahçe'deki düşüşün nedenleri nedir?

Fenerbahçe'de fırtınalar bir türlü dinmiyor, deniz sakinleşmiyor. Bu yıl tam Advocaat "takımı yeni tanıdım" demiş, Fenerbahçe ritmini bulmuştu ama yine tuhaf işler olmaya başladı.

Bence Fenerbahçe'nin kadrosu halen çok güçlü. Özellikle kale, defans ve orta ikili.

10 numara yıllardır dillendirilen ama bir türlü gerçekleştirilemeyen bir operasyon. O bölge bir türlü doldurulamadı.

İkinci ve en önemli sorun van Persie. Kadroda olduğu sürece, iyi olmadığında oynatıldığı sürece sorun. Kenarda bekleyen potansiyeli olan diğer her oyuncu "hakkım yeniyor" psikolojisini yaşar, yaşıyor da…

Emenike ve v.d.Wiel kadro dışı bırakılıp devre arasında gönderilme kararını nasıl yorumluyorsunuz..

Emenike zaten taraftarla çok sıcak değil, negatif enerji yayan bir oyuncu. Ama bu yıl oynadığı maçlarda en çok pozisyona giren ve gol bulan isimdi. Advocaat'ın onu iyi kullandığı maçlarda çok katkısı oldu. İkinci yarılarda, deplasmanlarda rakip takımlar arkada alan bıraktığında çok etkili bir isim.

Ancak eğer Galatasaray maçında 85'te oyuna alıyorsanız, Antalya deplasmanında hiç oynatmıyorsanız, Emenike ile sorun yaşarsınız.

Emenike en az 30 dakika oynamayı hakeden bir oyuncu. Eğer sahada yürüyenler varsa, oynamadığına isyan eder. Kolay bir oyuncu değil tabii. Ama eğer Emenike'yi tanıdığınız halde bir daha alıyorsanız onu doğru kullanmalısınız.

Trabzonspor deplasmanı çok kritik hale geldi.. Başakşehir lig sonuncusu Kayserispor ile oynuyor.. Beşiktaş ve Galatasaray ise kendi sahasında.. Fenerbahçe puan kaybı yaşarsa yarıştan kopar mı..

Fenerbahçe için 7 puan çok önemli değil. Çünkü Başakşehir dışında diğer rakipleride çok sorunsuz değil. Eğer Trabzon'u yenip dönerse ve devre arası iki önemli operasyon yaparsa zirveye yeniden talip olur. Birinci operasyon 10 numara. İkincisi van Persie sorununu aşmak, sıkıntıları bitirmek.

22 Aralık 2016 - futboo.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum