EROL TOKSOY

EROL TOKSOY


Atan iyi, tutan kötü

19 Ağustos 2018 - 00:36

Herkese iyi pazarlar dileyerek yazıya başlıyorum ama Fenerbahçe adına iyi şeyler söylemek için henüz erken bugün onu gördük. Öncelikle Cocu beni ilk 11 seçimiyle hayal kırıklığına uğrattı. Forvet arkası pozisyonunda Guilano ile ilgili tasarruf bekliyordum ama Mehmet Ekici tercihi bana biraz riskli geldi. Asıl şaşırdığım seçim defansif oyunuyla ünlü Yeni Malatyaspor’a karşı hala çift önlibero Mehmet Topal, Souza ikilisiyle maça başlamasıydı. En nihayetinde oyunu dikine ve hızlı oynama konusunda kapasitesi çok düşük olan bu üçlü maçın, kadro kaliteleri arasındaki farkın aksine aşırı dengeli geçmesine sebep oldular. Keşke her maç Elifle başlansa diye geçti içimden.

Slimani'nin performansı artacak

İlk yarıda sevindirici olan görüntü yeni transfer Slimani’nin uzun yıllardır aranan forvet tipine yakın bir profil çizmesiydi. Slimani en az Fernandao kadar güçle savaştı, Van Persie kadar etkili ve doğru yerlere gitti, Soldado kadar akıcı paslar verdi tek eksiği diğer saydığım üç isimde de eksik olan üst düzey bitiricilikti. Ama en azından Fenerbahçe’nin her pozisyonunda hem başlangıç hem bitişte rol alması çok kritikti. Burada tek forvet oynayan tüm takımların çektiği çileyi Fenerbahçe de yaşadı. Santrforunuz her pozisyonun başında olunca sonunda bitirici gücü azalıyor. Sanırım 75. dakikadan sonra  yaşadığı düşüş de bunun göstergesiydi. Maç içinde kaçırdığı 2 net pozisyon elbette kritikti ama ben ileriye dönük bu pozisyonları gole çevirecek yeteneği ve isteği olduğuna inanıyorum.

Oyun genelinde Cocu’nun istediği kanat organizasyonlarının sıkça denendiğini ama oyuncu kalitesi ve birbirine yatkınlık hala tam oturmadığı için çok verimli olmadıklarını gördük. Unutmamak lazım Hasan Ali, Isla ve Şener geçen seneden kadroda olsalar da Ayew ve Barış bu sene yeni geldiler. Bu da hala kanat ikili oyunlarında senkronize olamamalarının sebebi. Maç içinde Valbuena’nın hamle oyuncusu olarak kullanılması benim için Cocu adına iyi bir gösterge değil. Zira geçen sene en çok eleştirdiğim konulardan biri buydu. Ben Valbuena’nın ilk 11 de olduğu maçlarda özellikle kadro olarak zayıf takımlara karşı Fenerbahçe’nin hamle yapmasına gerek kalmayacağını maçı çok erken koparacağını düşünüyorum.

Volkan Demirel konusu

Gelelim maçın kırılma anına; yıllardır yazıp söylüyoruz ama bu camianın ileri gelenleri bir türlü anlamıyor veya anlamak istemiyor. Volkan Demirel çok iyi bir insan olabilir, çok kalpten bir Fenerbahçeli olabilir, gençliğinde Fenerbahçe’ye çok büyük başarılar kazandırmış olabilir. Ama son 3 seneki performansıyla hem çok kötü bir kaleci hem de gençlere örnek olma açısından kötü bir kaptan. Büyük takımın atanı ve tutanı iyi olacak derler hep. Bu çok doğru Fenerbahçe’de atan bölge nispeten güçlendi ama tutan bölge son iki maçın en kötüsüydü. Bu konuda Cocu’nun acilen bir karar alması lazım. Çünkü Volkan maalesef büyük bir kulübün kalesini koruyacak performansı göstermiyor. Lig Kameni ile de genç Berke ile de biter. İkincilik de kabul edilir ama Volkan’la gelecek bir ikincilik daha bu tribünler tarafından kolay affedilmez. Ben her zaman gençlerle gelecek ikinciliği, tecrübelilerle gelecek ikinciliğe tercih ederim. Zira yıllar geçtikçe gençler gelişir, tecrübeliler yavaşlar.

Sırf bu yüzden Facebook’taki en etkin Fenerbahçe örgütlerinden Hasta Fenerliler grubunda bir anket açtık. Taraftarın %60’ı şu anki gençlerin ilk 11’de olduğu bir Fenerbahçe’yi 3-4 tecrübeli transferle değişecek bir Fenerbahçe’ye tercih ettiler.

Umarım Cocu da devrimin acısız olmayacağını en az bizler kadar özümser ve acilen gerekli neşteri vurur. Oyun anlayışı konusunda doğruları uygulamaya çalıştığını görsek de bunun sonuca yansıması için çok daha hızlı ve genç bir Fenerbahçe’ye ihtiyaç olduğu kesin.

Cocu iyi analiz yapamamış

Yeni Malatyaspor’a gelince bence biraz Volkan biraz da Cocu’nun onları iyi etüd edemeyişi sayesinde ligde puanlarını 6’ya çıkardılar. Onlar için çok fazla şey söylemem çünkü lige iyi başladılar. Ama benim gözümde kontratağa dayalı bu defansif yapıyla sadece erkenden ligde kalmayı garantilerler asla zirveyi zorlayan, kupa kovalayan bir takım olamazlar.

Yazıyı bitirirken tüm okurların Kurban Bayramı’nı kutluyorum. Umarım kur farkından etkilenerek kadro kalitesi zayıflayan Türk Futbolu bu sene bize korakor mücadele içinde geçen daha dengeli bir lig sunar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum