MERT AYDIN

MERT AYDIN


Advocaat'ın hücum planı her takıma karşı etkili değil

06 Aralık 2016 - 13:49

Fenerbahçe belki de son yılların en pozisyonsuz derbisinde 2 puan kaybetti. Bu puan kaybının temel nedenleri neydi?

Fenerbahçe’nin hücum planı, bu tür savunma yapan takımları aşma konusunda yeterli değil. Advocaat zaten bu planı elde yaratıcı bir oyuncu olmaması nedeniyle yaptı. Beşiktaş maçında rakip o boşlukları vermeyince iş karambollere kaldı.

Advocaat'ın derbideki onbirini ve hamlelerini yeterli buldunuz mu?

Eldeki oyuncu kadrosu ve sakatlıktan yeni çıkan isimleri düşünürsek sahaya çıkan kadro doğruydu. Hamlelerin yanlış olduğunu düşünmüyorum. Belki Başakşehir kazanmış olsa son bölümde Fernandao girebilirdi.

Beşiktaş beraberliğe razı bir oyun ortaya koydu. Başakşehir'in Antalyaspor karşısında 2 puan bırakması buna etki etti mi?

Beşiktaş’ın sadece savunma yapma amaçlı sahaya çıktığını düşünmüyorum. Ama hem Fenerbahçe’nin orta sahadaki gücü hem de boşluk bırakmamak adına yaptığı savunma, klasik hücum yapısını bozdu. Başakşehir maçı son dakikalarda etkili oldu. Necip’in girişi bunun örneğiydi.

Hüseyin Göçek'i nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hüseyin Göçek, en iyi hakem olduğu için değil diğer FIFA kokartlı hakemlerle ilgili başka sorunlar olduğu için maça atandı. Bu tip maçları kaldıramıyor. Ondan daha iyileri de kaldıramıyor. Ne MHK hakemlere doğru dürüst mental destek sunuyor ne de gelişmelerine katkıda bulunuyor. Sallanan hakemlere devamlı maç veriliyor. Kamuoyu da sağlıklı tepki veremiyor. Sonucunda hakemler için ideal olmayan bir ortam oluşuyor. Bugün gri pozisyon oldu mu hakemin şansı kalmıyor. Hangi kararı verirse versin birileri mutsuz oluyor. Televizyon ekranlarında bana göre yanlış, bana göre doğru demek yerine komplolar kuruyoruz. Hakemliğimizin gelişmesi için ne biz ne de hakemlerin kendisi bir şey yapıyor. Göçek’in kararlarını burada konuşmaya gerek yok. Verilmeyen kartlar ortada. Ama şansı şu ki ceza alanı içinde tartışmalı pozisyon olmadı.

Gökhan Gönül'e yapılan protestolar Figo'nun Nou Camp'taki ilk maçının kopyasıydı sanki. Beşiktaş cephesinin bu konudaki açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz. İşin içine Mehmet Topal'ın dahil edilmesi de gündemi karıştırdı.

Bu tür protestolar hep yapıldı. Bir yandan da bu aynı zamanda taraftarın o eski futbolcusunu ne kadar sevdiğinin kanıtıdır. Başka bir kulübe gidişi ve gidiş şekli sıkıntı yarattı. Para esprisi bence güzeldi. Domuz kafası yerine bu daha esprili. İşin küfür kısmına katılamam. Bunun da altını çizmek isterim. Şenol Hoca’nın konuşmasında eğer o talihsiz bölüm olmasa kucaklayıcı bir açıklamaydı. Ama işin içine itham girince geri kalan sağduyulu cümleler çöpe gitti.

Galatasaray'ın şampiyonluk şansını nasıl görüyorsunuz? 

Böyle oynaya oynaya 2015’te şampiyon olmuşlardı. Ama bu kez mutlaka gelişim sağlamaları gerekiyor. Devre arası takviye de bu işin çaresi değil. Takımın planı ya da plansızlığı sorun. Riekerink’in planında top Galatasaray’da değilse sarı-kırmızlılar için kabus başlıyor. Kasımpaşa 10 kişiyle çok fazla pozisyon üretti.

Volkan, Muslera, Fabri, Harun, Volkan Babacan, Onur.. Sıralama yapacak olsanız en üste kimi koyardınız? Muslera'nın Fenerbahçe'de olmasını ister miydiniz?

Her takımın oyun planı farklıdır. Geçmişten bir örnek vereyim. Engin İpekoğlu milli kaleciydi Ama Beşiktaş’ta az pozisyon geliyordu ve klasına yakışmayacak goller yiyordu. Fenerbahçe’de çok fazla rakip forvetlerle karşı karşıya kalıyordu. Bu şekilde hem milli takım kalesini geri aldı hem de ligin en iyi kalecisi olmuştu. Bu isimler kaliteli. Her taş yerinde ağırdır diyelim.

Real Madrid'i yenen ve Euroleague'de 3.sıraya yükselen Fenerbahçe ligde Uşak Sportif'ten sonra Tofaş'a da yenildi. konsantrasyon problemi mi yoksa Fenerbahçe'de oyun kurucu, skor üretme, oyunu sürükleyen isim eksikleri var mı?

Fenerbahçe ile ilgili basketbol yorumcuları teknik analiz yaparlar. Ama onun dışında ağır tempoda maçların kaybedilmesi o kadar önemli değil.

6 Aralık 2016 - futboo.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum