UZAY GÖKERMAN

UZAY GÖKERMAN


Fenerbahçe'yi kutlamak yetmez, destek de olmak gerekir

15 Ağustos 2017 - 17:54 - Güncelleme: 15 Ağustos 2017 - 17:56

1. Yeni sezon başladı. 5 şampiyonluk adayından sadece Fenerbahçe puan kaybetti. Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Başakşehir'i karşılaştırdığında Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansını nasıl değerlendiriyorsun.. Sezona en hazır takım hangisi..

Ligin başlangıçları her zaman ölçü oluşturmuyor. Tüm takımlar iyi kadrolar kurdu. Bazı oyuncular oynamaya hazır geldi. Kiminin de alışmaya, adaptasyon süresine ihtiyaçları olacaktır. Fenerbahçe'nin başında hem kendi takımını hem de Türkiye'yi çok iyi tanıyan bir teknik direktörü var. Bu da ona zaman kazandırıyor. Geçen sezon Fenerbahçe'nin lig yarışının dışında kalmasının tek nedeni ligin ikinci yarısındaki Advocaat'ın inatçı tutumuydu. Şampiyonluk şansından söz ediyorsak takımları birbirinden ayırmayı doğru bulmuyorum. Açıkçası en hazır takım olarak da biri diğerlerine karşı üstünlük sağlayamıyor. Bugün çok farklı galibiyet almış takımın bir sonraki hafta yenilmesi sürpriz sayılmamalıdır. Takımlar kadar karşılaştıkları rakiplerinin de lige ne kadar hazır olduğunu sorgulamak gerekiyor. 

2. Giuliano transferinde önemli bir karışıklık yaşandı.. Trabzonspor'un bu transferdeki ilgisi, FIFA nezdinde başvuru yapması hafta sonundaki maça nasıl yansır..

Giuliano İstanbul'a gelmiş, Stadyumu geziyor, Fenerbahçe formasıyla poz veriyor. Ama diğer tarafta sanki oynayacak kişi başkasıymış gibi pazarlıklar sürüyor. Bu tamamen Zenit Kulübü'nün işbilir yöneticisinin sonuç odaklı taktiğiydi. Böyle durumlarda futbolcunun gönlünün kimden yana olduğunu sormak çok daha önemlidir. 

Trabzonspor, Mehmet Ekici transferinde futbolcusunun ne düşündüğüne bakmadı. Sormadı bile. Neden, rakip Fenerbahçe olduğu için... Üstelik lig yarışını derinden etkileyecek bir transferde Beşiktaş'la ortak hareket etti. Trabzonspor, Fenerbahçe ile ilgili her konuda bu tutumu sürdürüyor. Zararı kim görüyor? Trabzonspor FIFA'ya bir temsilcilik açsın en iyisi, çünkü bu başvuruların sonu gelmeyecek. 

Hiç kuşkusuz böylesi hareketler takımların arasındaki girilimi yükseltiyor. Şimdi bu maç İstanbul'da değil de Trabzon'da olsaydı sonuçları neler olurdu? Son altı sezonda kaç maç yarıda kaldı ya da olaylar çıktı? 

3. Giuliano ve Soldado'dan beklentilerin nedir..

Giuliano, önceki takımlarda verdiği pasları Fenerbahçe'de de atarsa bu çok önemli bir şans yaratır. Ancak Fenerbahçe'nin temel sorunu gol pozisyonu üretmek değil, onu gole çevirmede kilitleniyor. Van Persie iki senedir çok az maçta kendisini gösterebildi. O kritik gollerini attı. Sow Afrika Kupasına kadar yükselişteydi, döndü, bıraktığı yerden çok gerideydi. Emenike malum. Soldado bu anlamda umut veriyor. Ancak oynamadan bir şey söylemek de doğru değil. Şans da futbolcunun yanında olacak. Yanılmıyorsam Osieck zamanında da Fenerbahçe golcü, forvet sıkıntısı çekiyordu, bir anda Bülent Uygun çıktı. Böyle sıra dıışı etkiler gerekiyor. 

4. Aykut Kocaman bir stoper daha istiyor. Gustavo Gomez ismi öne çıkıyor.. Skrtel-Gomez iyi bir ikili olur mu..

Kjaer'in yerini gerçek anlamda kim dolduracak bu da çok sıkıntılı bir durum. Göztepe maçında Roman çok kritik hatalar yaptı. Fenerbahçe tüm golleri göbekten yedi. Stoper tandeminin de bir matematiği yok. Beşiktaş da Galatasaray da yıllardır o ikiliyi arıyor. Bu sezon FFP olmasa Kjaer takımda kalırdı ve Fenerbahçe belki de Avrupa Ligi'nin finalisti olurdu. 

5. Fenerbahçe'nin Aboubakar'la ilgilendiği haberleri geliyor.. 12 numara.org'un paylaşımları bunun ipuçlarını veriyor.. Aboubakar transferi sence gerçekleşebilir mi.. Gelirse başarılı olur mu..

Az önceki sorduğun soruda forvet sıkıntısının ne kadar önemli olduğunu söylemiştim. Aboubakar Türkiye'yi tanıyan bir oyuncu, geçen sezon Beşiktaş'ta çok kritik maçlara katkı sağladı. Kulüp yalanlamadığı sürece bir takım girişimleri olduğu düşüncesini sürdürebiliriz. Lens Beşiktaş için ne anlama geliyorsa aynısı Aboubakar transferinde Fenerbahçe için geçerli olacaktır. 

6. Volkan Demirel için düşüncelerin..

Göztepe maçında yediği golün açıklaması yok. 2005-06 sezonunda bu yese anlaşılır, Sevilla maçında yediği goller var ancak 10 yıl sonra aynı golü yememelidir. Bu golün refleksle, kalecilik melekeleriyle ilgisi olduğunu sanmıyorum. Tamamen konsantrasyon aynı anda iki farklı şeyi yapıp yapmama arasında gidip gelmekten kaynaklandığını düşünüyorum. 'Yumruklayayım mı yoksa plonjon ile topa sahip mi olayım?' Futbolda bu kadar zamanınız var mı? Riske girmeye gerek var mı? Kişi kendini bilir, ne yaptığını ya da yapamadığını da... Maça yoğunlaştığında ne toplar çıkardığını biliyoruz. 

7. Van Persie konusu nasıl çözülecek..

Göztepe maçında o kafa şutu gol olsa bugün bu soruyu başka sorardın mutlaka. Son yıllarda Fenerbahçe'nin yatırım yaptığı bazı futbolculardan karşılığını alamaması büyük şanssızlık. Bu sezon kendini daha fazla vererek çalışıyor. Elden çıkaramıyorsanız takımın bir parçası yapmak zorundasınız. 

8. Vardar maçında nasıl bir oyun ve diziliş bekliyorsun..

Aykut Hoca Avrupa Kupalarında başarılı olmuş kadro kurgusunu korumak isteyecektir diye tahmin ediyorum. Göztepe maçında sol kanattan hiç hücum yapılmamış. Mutlaka bunu görmüştür ve önlem almak isteyecektir. Orada oynamaya en uygun oyuncu Valbeuna görünüyor. Alper'den vazgeçmeyecektir. Sağ kanatta da Dirar ve Isla ikilisi oturmuş görünüyor. Bu durumda kritik soru orta alanadaki ikilide hangi oyuncuları deneyecek? Yeni transferlerin takıma dahil olup olmayacağına göre bu da cevabını bulacaktır. 

Rakip klasik Orta Avrupa futbolu karekterini yansıtacaktır. Güce dayalı futbol oynayacaklardır. Böyle takımlara karşı ilk golü bulmak her zaman önemlidir; ama ancak yememek şartıyla. Fenerbahçe Vardar'ı rahatlıkla geçebilecek güce sahip. Bence Krasnodar'ı da rahat geçerdi. Ancak futbolda böyle tuhaf sonuçlar olabiliyor. Kolay gol yememek çok önemli. 

9. Ramil Guliyev dünya şampiyonu oldu. Euroleague şampiyonluğunun ardından gelen bu futbol dışı önemli başarı için değerlendirmelerin..

Fenerbahçe güneş batmayan bir spor kulübüdür. Bu Dünya Şampiyonluğu hele böylesine hıza dayalı bir yarışma sonunda alınan madalya rüya gibi bir şey. Düşünsene bir önceki şampiyon Bolt! Bir önceki de, ondan önceki de. Bu klasmandaki bir yarşımada birinci oluyorsunuz. Ramil'in de Fenerbahçe'nin de yaptıkları büyük olaylar. Ben zaman buldukça futbol dışındaki bir çok spor olayını severek ve heyecan ile takip ediyorum. Çünkü yarışmayı seviyorum. Bir kaç sene önce internette kendi kategorimde satrançta uluslararası bir turnuvaya katılmış beş ay süren maçlar sonunda da birinci olmuştum. Bir çok ülkeden oyuncuyu yenince de kendimi Dünya Şampiyonu gibi hissetmiştim. O yarışma heyecanı müthiş bir şey. Tatmadan, yaşamadan anlayabilmek kolay değil. Zaten bizim esas sorunumuz da bunu anlayamamaktır. Ancak bu türden başarılar bize sporu, mücadeleyi, rekabeti öğretecektir. Bugün bu işin lokomotifi Fenerbahçe'dir. Kutlamak yetmez, destek de olmak gerekir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum