UZAY GÖKERMAN

UZAY GÖKERMAN


Stoper, orta saha ve forvete ihtiyaç var

26 Ağustos 2017 - 18:22 - Güncelleme: 26 Ağustos 2017 - 18:24

1. Fenerbahçe'nin Vardar maçındaki kötü oyunu ve elenmesinin sorumlusu kim? 

Fenerbahçe'nin transfer için çok zamanı vardı; ancak her nasılsa kullanmasını bilemedi. Alınması planlanan futbolcular takıma geç katıldı. Örneğin Giuliano; eğer çok önceden belliyse ki bu futbolcunun kendi takımında teknik direktörü tarafından gözden çıkarıldığını da biliyoruz o zaman daha önce kadroya dahil edilebilmeliydi. Perşembe akşamı kadroda Giuliano olsaydı Valbeuna'nın yaşadığı yalnızlığı dengelerdi. 32 yaşındaki Fransız o kadar çok koştu ve mücadele etti ki kalan 20 dakikalık bölümde yapması gerekenleri tamamlayamadı. Bu bölümde kaybettiği toplar Fenerbahçe kalesine atak olarak döndü. 

Bir kere mevcut kadro artık Fenerbahçe'nin beklentileri karşılamanın çok uzağına düştü. Bana göre tek başlarına çok kaliteli olan bu ayaklar artık birer beceriksiz futbolcu. Ancak göreceğiz yarın Fenerbahçe'den gittiklerinde "neden bizdeyken oynamadılar" diye sıklıkla konuşulacaktır. Fenerbahçe Burak Yılmaz'ı Trabzonspor'a eliyle teslim etti. Sonra ne oldu? Fenerbahçe'ye en fazla gol atan oyuncu haline geldi. 

Volkan Şen, Ozan Tufan, Şener, Fernandao Bursaspor'da birer yıldız adayıydı. Transfer edildiklerinde bir kişi çıkıp da "böyle transfer yapılır mı?" demedi. Ama hepsi süreç içinde sevimsizleşti. 

Neden?

Pereira bu takıma futbolu unutturdu. Advocaat idare etti. Şimdi tüm miras Aykut Kocaman'ın üzerine kaldı. Kaybeden teknik direktörü eleştirmekten kolay ne var bu ülkede? Sportif olarak bugüne kadar hiçbir katkısı olmamış yorumcu topluluğunun sofrasındaki meze konumuna geliveriyorsun. Yapılan yorumun niteliğini anlatmaya çalışıyorum.  

Futbolcular iyi mi? Hayır! Bazı futbolcular artık profesyonelliklerini bile unutmuş görünüyorlar. Koşmuyorlar. Mücadele etmiyorlar. Fenerbahçe'nin yediği ikinci golde Ozan rakibinin gölgesini takip ediyor. Oysa ensesinde nefesini hissettirecek hatta onu ezip geçecek. Rakip sana nefes aldırıyor mu? 

Ortada bir başarısızlık varsa futbolcusundan yönetimine varıncaya kadar herkesin bir sorumluluğu olduğunu malumdur. Ancak Fenerbahçe'de bambaşka hesaplar yapılıyor. Her yenilgi ve başarısızlık sonrasında bir ezber tekrar eder gibi aynı yorumlar geliyor. Türkiye'de Fenerbahçe'nin tek sorunu sportif değildir. Hatta sportif olan belki de çok daha kolay çözüme kavuşturulabilir. 

Fenerbahçeli, Fenerbahçe'den nefret ettiğini defalarca kere kanıtlamış yorumcu topluluğunu dinleyerek dolduruşa geliyor. Bu adamların ne dediğinin önemi var mı? Bu adamların Fenerbahçe'nin menfaatlerini düşünmek gibi niyetleri olabilir mi? Ama bugün onların sesi duyuluyor. 

2. Fenerbahçe neden bu kadar basit goller yemeye başladı..

Fenerbahçe'nin futbolcusu Fenerbahçe'de oynadığını unuttu. Bir kere eskilerle yeniler arasında net bir ayrım var bu görülüyor. İlk maçta kalede Volkan olsaydı ikinci golü yemezdi. Volkan da kötü goller yiyor bu kesin ancak o gol olmazdı. Roman'dan stoper olmuyor ama ilk maçtaki ilk golde de Skrtel ayakta kalamadı. Bu normal miydi? Bunun taktikle, oyun yapısı ve kurgusuyla ilgisi olabilir mi? Burada maç bitiren golün taktikle, Aykut Kocaman'ın oyun anlayışıyla ilgisi var mı? Bu golü her takım yer mi? Her takım bir sezon içinde istatistiksel olarak böyle beş altı gol yiyor ama tüm sezona yayıldığında göze batmıyor. Peş peşe gelince olay oluyor. Hele Avrupa'dan elenirsen daha büyük olay oluyor. 

Aykut Kocaman'ın oyun anlayışında, yerleşimde sorun yok. Ancak bu oyuncu kadrosuyla yapamıyorsun. Bu başka bir durumdur. Perşembe günü en çok tepki alan Ozan rakip kaleye en fazla şutu çeken, pozisyona giren oyuncuydu. Ama atamadı. Aynı Ozan orta sahada rakibini de tutmadı, kovalamadı. Niye oynatıyorsun diye sorabilirsin ancak teknik adamın taktiğini sorgulamak doğru değil. 

Çok acil bir stopere ihtiyaç var. Aynı aciliyette bir de vurdu mu gol olacak forvete. Fenerbahçe'nin temel sorunu bu. Pozisyona giriyor ama atamıyor; kalesinde az pozisyon veriyor ama gelen gol oluyor. Buradan çıkan sonuç taktik olabilir mi? 

3. Transferde kalan günler içinde kimler alınmalı..

İsim konuşmak çok kolay değil. Az önce söyledim zaten; eksiğinize uygun oyuncular bulmanız gerekiyor. Ama süre kalmadı. Fenerbahçe'nin en az üç oyuncuya ihtiyacı var. Stoper, orta saha ve forvet. Yeni gelenlerle birlikte neredeyse tüm takımı yenilemiş oluyorsun. 

4. Soldado-Giuliano ikilisi Valbuena'nın da katkısıyla hücuma ne kadar çare olacak..

Üçünün ilk onbirde başladığı bir maç oldu mu? Önce bir arada oynasınlar. Görelim. 

5. Galatasaray'ın bu kadar istekli ve hücuma yönelik oynamasının temelinde ne var..

Galatasaray bu tempoda 15-16 maç daha oynarsa zaten Şubat ayında lig biter. Mümkün mü? Biraz da şansınız olacak değil mi? Fenerbahçe en az Galatasaray kadar pozisyona giriyor ancak gol atamıyor. Yediklerini de konuştuk. Evet işler yolunda giderken ne oynadığınıza çok bakılmıyor. Yenilirken de... Geçen sezon Eren Derdiyok çok iyi başladı, sonra? Şimdi ismini kim anıyor? İyi ve kötü arasındaki çizgiyi böyle net bir şekilde çizerseniz bir kaç hafta sonra işler kötü gittiğinde ya da iyi gitmeye başladığında bugün söylediklerinizden utanırsınız. Pardon bizim ülkemizde utanma diye bir şey yok, unutmuştum. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum