Akhisar, Başakşehir ve Galatasaray!

ABONE OL

Teknik direktörlük kariyerinde basamakları yavaş yavaş çıkan Okan Buruk, Başakşehir'in ardından Galatasaray'la da şampiyonluk sevinci yaşayarak kısa sürede önemli işlere imza attı.

Başakşehir ile kazandığı Süper Lig şampiyonluğuyla tüm Türkiye'nin hatta Avrupa'nın dikkatini çeken Okan Buruk, o dönem Şampiyonlar Ligi'nde Manchester United'ı da devirmeyi başardı. Genç hoca, Başakşehir'in ardından Galatasaray ile de şampiyonluk yaşayarak başarısının tesadüf olmadığını kanıtladı.

Başarı merdivenlerini birer birer çıkan Okan Buruk'un kariyer hikayesine bir göz atalım;

2011 yılının Kasım ayında A Milli Futbol Takımı'nın teknik direktörü Abdullah Avcı, yardımcı antrenör olarak görevi Okan Buruk'a vermişti. Okan Buruk, o tarihten 9 sene sonra yardımcılığını yaptığı Abdullah Avcı'nın sonuna kadar gelip de başaramadığını başarıp Başakşehir ile şampiyonluk yaşadı.

Galatasaray'ın unutulmaz UEFA Kupası ve Süper Kupası kazanan kadrosunun değişilmezleri arasında yer alan Okan Buruk, ardından Inter, Beşiktaş, tekrar Galatasaray ve son olarak o dönemki adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyespor takımlarının formalarını giydikten sonra futbolculuk kariyerini sonlandırdı. Kariyeri başarılarla dolu olan Okan Buruk, futbolculuğunun ardından kupalar kazanmaya teknik direktör olarak devam ediyor.

Teknik direktörlük kariyeri pek de parlak başlamadı

Tabii Okan Buruk'un buralara gelmesi çok kolay olmadı. Avcı'nın istifası sonrası milli takımdaki görevinden ayrıldı. İlk teknik direktörlük deneyimi de başarılı olmadı. Elazığspor ile teknik direktörlük kariyerine başlayan Buruk, takımının küme düşmesinin ardından istifa etti. Ardından Gaziantepspor ile bir sezon geçiren Okan Buruk, 11 maçlık Sivasspor, yarım sezonluk Göztepe maceraları yaşadı.


Akhisarspor ile tarih yazdı!

Çıkışını ise Akhisarspor'da gösterdi. Mütevazi kadrosuyla Akhisarspor'u Türkiye Kupası'nda şampiyon yapan genç teknik direktör, finalde Fenerbahçe'yi mağlup edip Akhisarspor'a tarihinin en büyük başarısını gösterdi. Oynattığı futbolla da beğeni toplayan Buruk, 9 sene önce yardımcılığını yaptığı Abdullah Avcı yerine Başakşehir'in başına geçti.

Hem Türkiye hem Avrupa'da lider!

Başakşehir'deki ilk sezonunda 2'ye yakın puan ortalaması tutturan Okan Buruk, Boz Baykuşlar ile şampiyon olup Süper Lig tarihinin 6. şampiyonu olarak adını tarihe yazdırdı. Başarısını sadece Türkiye sınırları içinde değil Avrupa'da da kanıtladı. Roma ve Borussia Mönchengladbach'ın bulunduğu Avrupa Ligi grubundan çıkmayı başardı. Hem de o zaman Bundesliga'da lider olan Mönchengladbach'ı mağlup ederek bunu yaptı!

İstanbul'daki Manchester United zaferi

Tarihi şampiyonluktan sonraki sezonda Süper Lig'e istedikleri gibi başlayamasa da Başakşehir kısa sürede toparlandı. Şampiyonlar Ligi'nde Paris SG karşısında biraz da tecrübesizliği nedeniyle kaybeden Okan Buruk'un takımı, Manchester United karşısında ise tarihi bir galibiyete imza attı.

Galatasaray ile ilk sezonunda şampiyon

Genç teknik adamın yaşadığı büyük başarılardan sonra Galatasaray, 2022-23 sezonu öncesinde takımın başına Okan Buruk'u getirdi. Futbolculuk döneminde Galatasaray ile sayısız başarı yakalayan Okan Buruk, zaman zaman eleştirilse de 2.38(?)'lik müthiş bir puan ortalamasıyla ilk yılında Galatasaray'ı şampiyon yaptı.

Adını bir kez daha tarihe yazdırdı

Bu sezon Galatasaray ile birlikte art arda 14 galibiyet yaşayan Okan Buruk, bunu Galatasaray ve Süper Lig tarihinde başaran ilk teknik direktör olarak ulaşılması zor bir rekora imza attı.

Henüz 49 yaşında, geleceğe damga vurabilir!

Galatasaray ile sayısız kupa kaldıran, Inter ile İtalya tecrübesi yaşayan Okan Buruk, gerek yurt içi, yurt dışı tecrübesi gerekse de oynattığı futbol ile önümüzdeki günlere de damga vuracağa benziyor... 49 yaşındaki teknik direktör, Başakşehir'le şampiyonluk yarışında olduğu dönemde kendisine yöneltilen 'Şampiyonluk baskısı var mı?' sorularına 'Galatasaray ile bunu çok yaşadım, tecrübem var' cevabını veriyordu. Bu cevaptan sonra hem Başakşehir'i hem de Galatasaray'ı şampiyon yapan başarılı hoca, belki de Fatih Terim'den sonra Avrupa'da büyük bir takımı çalıştırabilecek ilk teknik direktör olabilir... Zaten kendisi de hedefini Avrupa olarak koymuş. Biz de başarılarının devamını dileyelim...

 

okan buruk okan buruk kariyeri galatasaray okan burukun kariyeri