Barcelona'yı bekleyen büyük kriz!

ABONE OL

Büyük borç içinde olan Barcelona, üst üste 2. kez Şampiyonlar Ligi'ne grup aşamasında veda ederken bu durum, dev kulübü geleceği açısından da kaygılandırıyor.

Barcelona'nın ne kadar büyük bir ekonomik krizde olduğu geçen sezon başından beri biliniyor. Bu durumda Şampiyonlar Ligi'ne üst üste ikinci sezonda da grup aşamasında elenmek kulüp için tam bir kaos oldu. 

The Athletic yazarı Dermot Corrigan, Barcelona'daki ekonomik krizin ilerleyen günlerde daha da büyüyebileceği konusunda uyarırken Barcelona krizi hakkında bir yazı kaleme aldı.

İşte Corrigan'ın kaleminden o yazı;

Camp Nou çevresinde Barcelona'nın Inter ile 3-3 berabere kaldığı maçın son düdüğünün ardından büyük bir sessizlik vardı. 92.302 kişi şaşkın ve bitkindi... Ve tabii futbolcular, teknik direktör Xavi ve kulüp başkanı Joan Laporta.

Barcelona, Inter'in Viktoria Plzen'i mağlup etmesiyle birlikte üst üste ikinci sezon grup aşamasında Şampiyonlar Ligi'ne veda etti. Finansal bir kriz ile geçen sezonun ardından Robert Lewandowski gibi heyecan verici transferlerin yapıldığı yeni sezonda böylesine bir durum beklenmiyordu. Barcelona, sezon başında bir risk alarak yatırım yaptı. Tüm bunlar, kulübün yeniden en iyi kupalar için rekabet edebilmesi içindi.

Barcelona'nın yeni takımı sezona La Liga'da etkileyici bir şekilde başladı, Lewandowski goller attı ve diğer yeni transferlerin çoğu hızlı bir şekilde form yakaladı. Son birkaç hafta Bayern Münih ve Inter'e Şampiyonlar Ligi'nde üst üste yenilgiler, Laporta'nın planlarını suya düşürdü. Xavi'nin takımı, Avrupa Ligi'nin daha az çekici ve daha az kazançlı eleme aşamasına geri dönüyor ve daha fazla finansal sorun kesin gibi gözüküyor.

Geçen yıl planı: "Kurtarıyoruz!"


Laporta, geçen yıl Mart ayında Josep Maria Bartomeu'nun yerine başkan olarak geldiğinde kulübün neredeyse iflas ettiğini hatırlatıp "Beraber Barça'yı kurtarıyoruz" demişti.

Gelecekteki kazançlardan borç almak için çeşitli finansal kaldıraçların kullanılmasının, kulübün saha içinde ve dışında başarıya ulaşacağı ve kazanan bir takımın gelirlerini o kadar artıracağı ve kredileri ödeyebilecek kadar başarılı olacaklarının sözünü vermişti. 

Gelecekteki La Liga TV haklarının yüzde 10'unun Sixth Street'e satılmasıyla elde edilen 267 milyon Euro, kulüp yönetimi tarafından 548 oy ile onandı. Karşı oy sadece 43'tü. Ve bunun gibi daha fazla 'gelecek hakkı' satıldı. Genel Kurul sırasında bile kulübün nereye gittiği konusunda çok bir şüphe yoktu. Barcelona geri dönecekti! Hem mali durumunu düzeltecek hem de daha rekabetçi bir takım olacaktı. 

Kulübün mali başkan yardımcısı Eduard Romeu geçen hafta “kaldıraçlardan” elde edilen gelir olmasaydı geçen yıl 106 milyon euro, bu yıl ise 210 milyon euro kaybedileceğini söyledi. Bu durum, hala Barcelona'nın imkanlarının ötesinde yaşadığını ve geçmişin hatalarını ödemeye devam ettiğini hatırlattı.

Futbolcu maaşları daha da arttı

En açık şekilde, kadroları hala olması gerekenden çok daha pahalıya mal oluyor. Geçen sezon kulüp ekonomik kriz içindeyken maaşların toplamı 518 milyon Euro'ydu. Bu sene ise Lewandowski, Raphinha ve beş yeni oyuncu sonrası %27 artarak 656 milyon Euro'ya çıktı. 

Ayrıca geçen sezonlarda transfer edilen transfer taksitleri de hala devam ediyor. Frenkie de Jong, Marc-Andre ter Stegen ve her biri kulübe yılda 40 milyon Euro'dan fazlaya mal olan 'üç kaptan' Sergio Busquets, Gerard Pique ve Jordi Alba...Bunlardan sadece Ter Stegen sezona iyi başlarken, 34 yaşındaki veteran Busquets ve 35 yaşındaki Pique'nin şu anki seviyeleri Inter tarafından fena cezalandırıldı.

Kulüpte olmayanlara bile para ödeniyor

Philippe Coutinho, Miralem Pjanic ve Neto Moura gibi artık kulüpte olmayan oyuncular da dahil olmak üzere Barcelona, hala yıllar öncesine dayanan transfer ücretleri için borç ödüyor. 100 milyon Euro'dan fazlası önümüzdeki yedi ay içinde bu oyunculara ödenecek.

Sezon başında yapılan transferler, taraftarlar tarafından oldukça olumlu karşılanmıştı. Covid ile birlikte 55.026'ye düşen Camp Nou ortalaması, bu sezon ile birlikte 81,890 kişiye çıkmıştı. Özellikle Lewandowski gibi bir transfer heyecan yaratmıştı. Her ne kadar 37 yaşını geçtikten sonra bile sözleşmesinin devam edip 100 milyon euro kazanacak olmasına rağmen...

"Her yıl 200 milyon euro kaybedeceğiz!"

Bu kadar transferin ardından kulüp yönetimi içinde kimse Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında elenmeyi beklemiyordu. Rakamların ötesinde, Şampiyonlar Ligi'nde gruplarda elenmek kulüp imajını da çok olumsuz etkiliyor. Barcelona Finans Başkanı Yardımcısı Eduard Romeu, "Bir şeyler yapmazsak, mevcut yapı ile her yıl 200 milyon Euro kaybedeceğiz" diyor... 

Kulübün ekonomik komisyonu başkanı Jaume Guardiola ise "Hala piyasa oranının üzerinde olan sözleşmeleri sonlandırmalıyız." demişti. Barcelona, artık Antoine Griezmann'in 40 milyon euroluk sözleşmesinin yarısını kabul etmek zorunda kaldı ve Atletico'ya sattı. De Jong'u da satmayı çok istediler. Diğer oyuncular için de Ocak ayı veya daha sonrasında aynısını yapacaklardır. 

Normalleşme planı: 2024-25

Romeu, kulübün ancak 2024-25 sezonunda normalleşebileceğini belirtiyor. Yani Busquets, Alba, Pique gibi oyuncular gidecek, Pedri, Ronald Araujo, Gavi ve Ansu Fati çekirdeği daha iyi maaşlar alacak. O sezon 36 yaşındaki Lewandowski'ye de 32 milyon Euro ödenecek.

Gelecek yılların daha da satılması hala gündemde. Camp Nou projesi gibi... Stat hakları başkasına verilip kısa sürede iyi bir gelir elde edilebilir. Laporta'nın Avrupa Süper Lig projesine de inandığı bir gerçek. Barcelona, Real Madrid ve Juventus, bu oluşumu hala destekliyor. Ancak kısa vadede ne kadar gelir geleceği belirsiz. 

Xavi de durumun farkında olacak ki Inter ile oynayacakları maç öncesi "Bu bizim için final" demişti. Maç sonrası ise "Çok acımasız oldu" dedi... Başkandan taraftara tüm kulüp bu duruma hazır değildi. Planlara göre bunun olmaması gerekirdi. Çünkü daha geçen sene "Barcelona geri döndü!" denmişti. 

Bu kumar işe yarayacak mı?

Geleceklerinden borç alarak kumar oynamanın bütün amacı kulübü en üst basamaklarda tutmaktı. Avrupa Ligi'nde oynayarak bu hedeflere ulaşmak ise mümkün değil. Kulüpteki bazı kişiler, yetenekli kadrodan en iyi şekilde yararlanmak için Xavi'nin doğru teknik direktör olup olmadığını merak ediyor. Laporta'nın kişisel bağlantıları aracılığıyla transferler yaptığı söyleniyor.

Barcelona'daki drama, henüz bitmedi. Artık gelecek yıllardan daha fazla borç alınması kesin gibi gözüküyor. Bunun kulüp için uzun vadede gerçekten iyi olup olmadığı tartışılmalı. Ancak artık geri dönüşü yok...

barcelona