"Bu hakem hatası değil!"

ABONE OL

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Sivasspor-Galatasaray maçında Sivasspor'un iptal edilen golünün ardından açıklamalarda bulundu.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Sivasspor - Galatasaray maçında yaşanan olayların ardından açıklamalarda bulundu. Ali Koç, düzenlediği basın toplantısında dikkat çeken sözler kullandı;

Fenerbahçe olarak ciddi şüphelerimiz olduğunu, hoşumuza gitmeyen şeyler olduğunu belirtmiştim. Sivasspor-Galatasaray maçında yaşananlar bizi ciddi şekilde rahatsız etmiştir. Dün geceki maçtan sonra endişelerimiz tavan yaptı, zirve yaptı. Hakem hatası, şampiyonluk yarışındaki diğer takımlara da dezavantaj sağlamıştır. Dün gece oynanan maçın, bir hakem hatası yüzünden bir takımın avantaj sağlaması değil, şampiyonluk için yarışan takımlara ve Sivasspor'un yarıştığı kulvarda da bir değişikliğe yol açtığını ifade etmek istiyorum.

TFF'nin kronik hakem sıkıntısını gidermek için samimi şekilde çalıştığını ve yeni metotlar getirdiğini, yeni testler getirdiğini, bir dönüşüm olduğunu ancak bu dönüşümün başarılı olması için MHK'nın da aynı yolda yürümesi gerektiğini söylemiştim. Fenerbahçe olarak ciddi şüphelerimiz olduğunu, hoşumuza gitmeyen şeyler olduğunu belirtmiştim. Sivasspor - Galatasaray maçında yaşananlar bizi de ciddi şekilde rahatsız etmiştir.

"Nasıl hakemlik yapabiliyor?"

Bakın zamanda FIFA listeleri çıktı. Bunda da tuhaflık var. Erkan Zengin diye bir hakem var. Orta hakem olarak ligde maçını bulamadık. Kayserispor-Galatasaray maçında vahim bir hata yapıyor, uzun süre maç alamıyor. Ancak bu arkadaşımız FIFA VAR listesine alınıyor. Erkan Özdamar'ın askerlikle alakalı çürük raporu var. Birinin askere gitmekle alakası fiziki bir problemi varsa ki herkesin olabilir... Bu hakem nasıl hakemlik yapabiliyor? Bu arkadaşımız sezon başındaki hakemlik testini geçemiyor ve sakat olduğu ifade ediliyor. Bu hakem de 4 maç yönettikten sonra FIFA listesine alınıyor. MHK'deki arkadaşlar sevdikleri ya da yönlendirebilecekleri hakemi öne mi çıkarıyorlar? Bundan tam emin değilim. Bunu sistemdeki gariplikleri belirtmek için anlatıyorum.

Hakemlerin haksız yere performansı ödüllendiriliyor ve bu diğer hakemlere bilinçaltında bir mesaj veriyor. Birkaç gün önce Atilla Karaoğlan, N'Koudou'yu atamıyor. Kötü bir niyet söylemiyorum, bilinçaltında atamıyor.

Mehmet Büyükekşi'ye de söylüyorum. Niyetinizden şüphemiz yok, destekçiniziz. Ancak bu gidişata ağır ve radikal kararlar almazsanız, siz de bu tiyatronun bir parçasısınızdır ve biz bunu sorgulamaya başlarız. Bu adamlar hakem eğitimine önem vermediği için, kayırdıklarımızı öne çıkaralım kayırmadıklarımızı devreden çıkaralım zihniyetinde oldukları için yeterli hakem yok.

"Bu işin arkasında başka şeyler olabilir"

Dün nizami bir gol iptal edildi. Kimse nedenini bilmiyor. Dünkü olayı, Türk futbolunun geleceği için büyük bir fırsat olarak görüyorum. Daha 15. haftadayız, bunu düzeltecek vaktimiz var. Dünkü olaylardan ders alıp doğru adımları atarsak, bu düzelebilir. Erden Timur, 'Kıyamet koparılıyor' dedi. Evet koparılıyor. Size ne oluyor diyemezsiniz çünkü biz de yarıştayız. Tüm takımlar yarışın içinde. Biz buraya sırf bu olay için çıkmadık, kasım ayında 3 defa konuşmamıza rağmen bu olay yaşandığı için buradayız. Yıllar önce Aziz Yıldırım, 'Ne şikesi memleket elden gidiyor' demişti. Ben de 'Ne hakem hatası, memleket meselesi' diyorum. Bu işin arkasında başka şeyler olabilir.

Orta hakem faul şüphesiyle VAR'a gitti, ofsayt İle geri döndü. Emin misin diyeceksiniz. Evet eminim, Sivasspor cephesiyle konuştum. Hakem onlara ofsayt demiş. Çizgi yanlış çizildi, yanlış çizildiği fark edilince geri dönüş olmadı iddiası var. Böyle bir şey varsa maç iptal edilir. Kural olarak demiyorum, vicdan olarak diyorum.

Bizim Göztepe maçımızda bu kadar uzun VAR incelemesi olmuştu. Yaklaşık 4 dakikaydı. Dünkü 5 dakika incelendi. Bugüne kadar hangi VAR incelemesinde hakemin elinde kaleme benzer bir objeyle bir şeyler yaptığını gördük? Dünkü maçta yaşanan olay herhangi bir olay değil.

Bu yapılanlar hepimizi birbirimize düşürecek. Sivasspor en büyük mağdur, dünkü açıklamalarına çok büyük saygı duyuyorum. Çok daha fazla şey söyleyebilirlerdi ancak olgun davrandılar ve federasyondan açıklama istediler. Bizim her yerde elimiz yok. Bize daha önce VAR kayıtları da verilmedi. İnşallah soru işaretlerini giderecek açıklama yapılır. Ben dünkü durumu çok büyük bir fırsat olarak görüyorum. Şu ana kadar niyetinden şüphe etmediğim federasyonun, gerçek anlamda niyetini burada göreceğiz.

Derbi ve Erden Timur açıklamaları

Her derbi öncesi soru işaretleri ve kuşkular var. Bu seferki, oluş şekli açısından iyi olmadı. İnşallah derbiye hiçbir etki yapmaz. Ne kadar çok kulüp konuşursa, ne kadar çok kulüp samimi olarak değişiklik isterse ancak o zaman düzelebiliriz. İnşallah yaşananların derbi atmosferine olumsuz bir etkisi olmaz.

Erden Timur'un aldığı cezayla alakalı benim ahkam kesmemin bir anlamı yok. Sokak tabiriyle 'Ağlamayana mama yok' diyebiliriz. İlk dönemlerde acemiydik ancak son dönemlerde yoğurt yiyişimiz değişti. Haklı olmak değil, haklı kalmak önemli. İyi niyetli olmak değil, iyi niyetli olduğuna inanılması önemli.

Bugün Galatasaray basın toplantısı yapmasa, bu konulara hiç girmeyecektim. Öyle çanak sorular soruldu ki, dünkü maçta ve sezon genelinde inanılmaz bir mağduriyet yaratıldı. Soran gazetecilere ve sordukları sorulara bakın. Bizim öyle kadrolu muhabirlerimiz yok. Ben basın toplantısı başında çok heyecanlandım ancak sonuna geldiğimizde birçok şeyi satır aralarında gördüğüm için biraz üzüldüm. Hakikaten oyunu değiştirecek bir yaklaşım bekliyordum. Öyle başladı ancak sonuna geldiğimizde eskiye döndük.