Büyük rekabet: Almanya - İngiltere

ABONE OL

Almanya ile İngiltere'nin maçları her zaman bir futbol maçından çok daha fazlası olmuştur. Büyük rekabete göz atıyoruz.

FUTBOO | 'Futbol basit bir oyundur. 22 kişinin 90 dakika topu kovaladığı, sonunda her zaman Almanların kazandığı bir oyundur...' Ünlü eski İngiliz fubolcu, şimdilerin de en popüler spor yorumcularından birisi olan Gary Lineker'in tarihe geçen sözü...

İngiltere ile Almanya arasında rekabet her zaman çok farklı olmuştur. Zaten bu iki ülke, genel olarak tarih boyunca sürekli bir çekişme halindedir. Dünya savaşlarında da böyleydi, sanayide de böyleydi. Tabii futbolda da aynı durum geçerli. 

1966'daki tarihi zafer

1930'da başlayna büyük çekişmede ilk 8 maçın 7'sini İngiltere kazanırken, bir maç berabere bitmişti. İngiltere'nin asıl zaferi ise 1966 Dünya Kupası'nda gelmişti.

İngiltere'nin tarihindeki ilk dünya kupasını kazandığı o sene iki takım Wembley'de finalde karşılaşmış, İngiltere çizgiyi geçip geçmediği çok tartışılan golle rakibini mağlup edip dünyanın en büyüğü olmuştu.

Ondan sonra ise Almanya üstün olan taraftı. 1970 Dünya Kupası'nda ve 1972 Avrupa Şampiyonası'nda İngiltere'yi saf dışı bırakan Almanlar, 1990 Dünya Kupası'nda da İngilizleri penaltılarla elemeyi başarmıştı.

96'da büyük hüsran!

1996'da ise yine Wembley'de iki takım, EURO 96'nın yarı finalinde karşılaşmıştı. Normal süresi 1-1 biten maç penaltılara gitmiş ve Gareth Southgate'in kaçırdığı penaltı sonrası Almanya finale çıkmayı başarmıştı.

2002 Dünya Kupası Elemelerinde İngiltere, rakibini deplasmanda 5-1 mağlup edip rekabetin en farklı skorunu elde ederken Almanya, 2010 Dünya Kupası son 16 turunda İngiltere'yi 4-1 yenerek rövanşı almıştı. 

Southgate için rövanş vakti mi?

Şimdi yine iki takımın karşılaşacağı yer Wembley. 96'da penaltıyı kaçıran Southgate, bu kez İngiltere'nin teknik direktörü. Kapatmak isteyeceği bir hesabı olacaktır illa. Wembley'de oynanan maçlar her zaman tarihi olmuştur. Yine Almanya ve İngiltere var ve yeni bir tarih bizi bekliyor.

ingiltere almanya ingiltere - almanya euro2020