Durumlar iyi değil! Covid ve yaz transfer dönemi

ABONE OL

Son bir yıldır Avrupa'da flaş transferler eskisi gibi göremiyoruz. Bunda tabii ki koronavirüsün etkisi çok büyük. Kulüplerin maddi kaybı çok net görülüyor. Peki bu yaz transfer döneminde de koronavirüs etkileri görecek miyiz?

Liglerde sezonun son bölümlerine girdiğimiz bu sıralarda birçok takım, yeni sezonun çalışmalarına şimdiden başlıyor. Ancak kulüpler mevcut ekonomik ortamda nasıl plan yapabilir? Koronavirüs salgını tüm hızıyla sürerken, kulüplerin çektiği ekonomik zorluklar büyük boyutlara ulaşmışken yaz aylarında transfer beklemeli miyiz?

Borussia Dortmund CEO'su Hans-Joachim Watzke, geçtiğimiz günlerde Almanya'da Sky Sport'a konuşurken ''Avrupa liglerindeki durumu çok iyi biliyorum ve bulutlar hafiflemek yerine daha da kararıyor.'' diyerek pek güzel moral vermemişti! 

''Kulüpler ne kadar para harcayacaklarını bilmiyor''

Özellikle Fransa ve İngiltere'de aktif olarak çalışan bir futbolcu menajeri ise Goal'e yaptığı açıklamada ''Yazın oyunculara para harcamak isteyen kulüplerle konuşuyorum ancak ne kadar harcayabileceklerini kendileri bile bilmiyor. Hala oyuncularla konuşuyorlar, ne olacağını tahmin etmeye çalışıyorlar. Transfer yapmazsan elindeki fırsatları kaçırırsın. Ancak gelecek sezon ve hatta ondan sonraki sezon için bile kulüplerin bütçe tahminleri yok. O yüzden ekonomik olarak çok dikkatli davranıyorlar.'' sözlerini kullandı.

İstek çok tamam ama para var mı?

Bu yazın transfer piyasasını tahmin edebilmek gerçekten çok zor. Avrupa'nın büyük kulüpleri hala en büyük futbolcuları transfer etmek istiyor. Messi, Haaland, Mbappe isimlerini basında sık sık görüyoruz. Ancak bunu gerçekleştirecek paraları var mı? Bahsettiğimiz bu 'en' büyük takımlar bile koronavirüsün yol açtığı mali krizden etkilenmiş durumda. 

Manchester United, birçok şirketin futbola yatırım yapmaktan kaçındığı bu zamanlarda TeamViewer ile 326 milyon dolar değerinde yeni bir forma sponsorluk anlaşması imzalamayı başardı. MANU'nun bu dev gelirle beraber dünya çapında bir stoper, bir forvet veya iki senedir istediği gibi kanat futbolcusu alabileceğini düşünüyoruz değil mi? 

''Gittikçe daha az transfer olacağını düşünüyorum''

Teknik direktör Ole Gunnar Solskjaer ise ''Gerçekçi ve sorumlu olmalıyız. İşimiz hem saha içinde hem de saha dışında. Resmin tamamına bakmak zorundayız. Parayı nereye harcayabiliriz? Kasamızda ne kadar para var? Aynı zamanda antrenman sahasında ve stadyumda yapılacak iyileştirmeler var. Dünyadaki tüm kulüpler aynı durumdan geçiyor. Tüm bu değişikliklerle futbol dünyasında gittikçe daha az transfer olacağını düşünüyorum.'' sözlerini kullandı. Devasa anlaşmalara rağmen bile transfer zor gözüküyorsa diğer 'ortalama' kulüplerin halini siz düşünün...

''Bir oyuncu kazanmak için bir oyuncu kaybedeceksin''

Deloitte Futbol Para Ligi'nden Tim Bridge ise Goal'e verdiği röportajda ''Fırsat transferleri tabii ki çıkacaktır, yine aktif bir pazar olabilir. Ancak daha önceden gördüğümüz rakamlara ulaşacağımızı düşünmüyorum. Bonservis ücretleri yerine daha çok takas şeklinde olan transferler görebiliriz. Birçok kulüp muhtemelen bir oyuncu kazanmak için bir oyuncuyu kaybetmek zorunda kalacak. Kadroyu güçlendirmek için değil de boşlukları dolduracak transferlere yönelinebilir. Artık daha çok taktik transferler göreceğiz gibi gözüküyor.'' şeklinde konuştu.

Bridge, aynı zamanda ''Büyük kulüpler maç günü gelirlerinden düşündükleri 50 milyon euroyu kazanamıyor. Çünkü seyirci yok. Böylesine boşlukları doldurmanın en kolay yolu değerli bir futbolcuyu satmaktır. Her şey nakite dönüşüyor artık. Parası olan takımlar için transfer yapmak bu açıdan avantajlı olacak. Diğer kulüplerin para kazanmak için oyuncu satışına ihtiyaçları var.'' diyor.

Bu işten kim karlı çıkacak?

Yine Borussia Dortmund CEO'su Hans-Joachim Watzke'ye dönecek olursak Alman futbol adamı, Paris Saint-Germain ve Manchester City gibi kulüplerin nakit akışı sorunu yaşamayacağını çünkü paraların 'başka' yollardan kulüp kasalarına girdiğini söylüyordu.

PSG, Manchester City ve Chelsea gibi zengin patronlara sahip takımlar transfer dünyasında bir adım önde gözüküyor. Zaten Chelsea, geçen yaz transfer döneminin en çok para harcayan takımı olmuştu. Şimdi de Haaland'ı istedikleri söyleniyor. 

Yani bizi biraz hareketli, biraz kısır bir transfer dönemini beklediğimizi söylemek gerek. Hareketli kısım ise yönetimsel olarak zengin olan kulüplerden gelecek. Parayı veren düdüğü çalar dönemindeyiz. Herkesin paraya ihtiyacı var ve parası çok olan en avantajlı takım olacak. Peki diğerlerine ne olacak? Onlar için söylenebilecek tek bir şey var: Zenginin malı, züğürdün çenesini yorar...