En çok & en az yabancı oynatanlar

ABONE OL

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), Avrupa'daki takımların ne kadar yabancı futbolculara ağırlık verdiği üzerine bir çalışma yaptı. Listede Türk takımları da yer aldı.

Süper Lig'de yabancı sınırını tartışmadığımız bir an yok. İşe yarıyor mu, ne işe yarıyor, kimin işine yarıyor? Bu sorulara cevap bulunduğu da söylenemez. Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) ise yapmış olduğu araştırmada en çok hangi takımların yabancı oyunculara ağırlık verdiğini gözler önüne serdi.

Avrupa'nın 5 büyük liginden başlayacak olursak zirvede İtalya'dan Udinese yer aldı. Udinese, bu sezon oynadığı 6 maçta %88 oranında yabancı futbolcu kullandı. Premier League'den Chelsea ise %86.8 oranıyla ikinci sırada yer aldı. Atalanta da 6 maçta oyuncu tercihlerinin %86.3'ünü yabancı olarak kullandı.

En fazla yabancı kullanan kulüpler kim?

Fransa'da Lille, 8 maçta %81.9 oranında yabancılara ağırlık verirken Almanya'da ise Leipzig %79.1 yabancı futbolcu ile zirvede yer aldı. İspanya'da en çok yabancı futbolcu kullanan kulüp ise 7 maçta %77.8 ile Atletico Madrid oldu. 

Toplamda ise en çok yabancı futbolcu kullanan kulüp Yunanistan'dan Aris oldu. Aris, bu sezon çıktığı 4 maçta %98.4 oranında yabancı futbolcuları kullandı. Rangers ise %88.1 yabancı futbolcu oranı ile dikkat çeken bir başka takım oldu. 

Türkiye'de zirvede yer alan takım

Süper Lig'den Fatih Karagümrük ise çıktığı 7 maçta %86 oranında yabancı futbolcu kullanarak Türkiye'de bu alanda zirveye yerleşti. Fatih Karagümrük, sadece Süper Lig değil, Avrupa'da da bu alanda üst sıralarda yer aldı. 

Fatih Karagümrük'ü Süper Lig'de %81.8 ile Galatasaray takip ederken Adana Demirspor, %78.3 ile 3. oldu. Hataysor, çıktığı 7 maçta %77 oranında yabancı futbolcu kullanırken Fenerbahçe'de bu oran %76.8 oldu. 

Beşiktaş'ta yabancı futbolcu kullanımı %74.3 olurken Trabzonspor ise %69.1 oranında yabancı futbolcu kullandı. 

En az yabancı kullanan takımlar

Süper Lig'de yabancılara en az şans veren takım ise Göztepe oldu. Göztepe, %48 ile en az yabancı futbolcu kullanan Süper Lig takımı olurken Yeni Malatyaspor %56.3, Sivasspor %57, Çaykur Rizespor ise %61.5 ile yabancıları en az kullanan kulüpler oldu.

Avrupa'da hiç yabancı futbolcu kullanmayan ise sadece 2 takım bulunuyor. İspanya'dan Athletic Bilbao ve Ukrayna'dan FK Desna takımları, hiçbir yabancı futbolcu kullanmadılar. 

en az yabancı oynatan takımlar en çok yabancı oynatan takımlar