Fatih Terim ve derbi incelemesi

ABONE OL

Süper Lig'in üçüncü haftasında Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelecek. Peki sarı-kırmızılı takımın teknik adam konusunda nasıl avantajları var? Fatih Terim'in derbideki artısı ne olabilir? 

FUTBOO | Türk futbol tarihinin en çok kupa kazanan teknik adamı... Bir Türk kulübüyle Avrupa kupası kazanan ilk teknik direktörü... A Milli Takım'ı Avrupa Şampiyonası'na taşıyan ilk isim... Evet, bunların hepsini başaran Fatih Terim...

Peki Fatih Terim'in, Fenerbahçe derbilerindeki performansı nasıl? Tecrübeli çalıştırıcı, kırmızılı takımın başında Fenerbahçe ile daha önce 31 resmi maça çıktı.

Galatasaray, bu maçların 11'inde sahadan galibiyetle ayrılırken 9'unu kaybetti. Kalan 11 mücadele ise berabere sonuçlandı.

Psikolojik üstünlük Terim'de

Galatasaray-Fenerbahçe maçları öncesinde yıllarca 'psikolojik üstünlük' konusu tartışıldı. Sarı-kırmızılı takım geçen sezona kadar uzun süre Kadıköy'de kazanamaması, bu tartışmanın başlama sebebiydi. Ancak Terim, 2011-2012 sezonunda şampiyonluğu Kadıköy'de kazanarak bu yarışta öne geçti. Son olarak ise geçen sezon deplasmanda alınan galibiyet... Bununla birlikte sözde 'psikolojik üstünlük' yarışında Terim'in önemli bir fark atmış olduğu görülüyor.

Tecrübe farkı

Fatih Terim, bu derbileri çok kez oynadı. Bazıları formalite, bazıları psikolojik önem, bazıları ise şampiyonluk maçıydı. Hepsini kulübede yaşadı, tüm duyguları tecrübe etti. Ancak rakibi Erol Bulut, teknik adamlık kariyerinde ilk kez Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde görev alacak. Elbette bu, Terim için ciddi bir avantaj olacak.

Kendisine inanmış bir takım...

Ligde ilk haftada da görüldü ki Fatih Terim'e fazlasıyla inanan bir takım oluşmuş. Teknik adamın verdiği tüm görevleri yerine getiren, birbirleriyle yardımlaşan ve oyundan zevk alan bir takım izledik. Geçen sene bu konularda sıkıntı yaşayan Terim, genelde tüm kariyerinde olduğu gibi yine takımıyla bütünleşmiş bir şekilde Fenerbahçe karşısında çıkacak.

Orta saha hamlesinde eli dar

Lige iyi başlangıç yapılmasına rağmen yaz transfer dönemi Terim'in istediği gibi geçmedi. Özellikle kadrosunda görmek istediği Mert Hakan Yandaş ve Mensah'ın rakip takımlara transfer olması, Kaan Ayhan için gerekli kaynak bulunamaması ve kadroya katılmaması, Moder ve Coulibaly gibi scout transferinin bitirilememesi, orta saha rotasyonunda ciddi sıkıntılara yol açtı. Bu eksikleri Taylan ve Belhanda ile sürpriz bir şekilde dolduran Terim, yine de eli planladığı kadar güçlü değil. Derbide yeni üretti çözümler yetecek mi yoksa kurduğu ama gerçekleştiremediği planlara mı ihtiyaç duyacak göreceğiz. 
 

fatih terim galatasaray fenerbahçe süper lig