Hashtag United'ın ilginç hikayesi

ABONE OL

Modern futbolda bir başarı öyküsü; Youtube'dan kurulan dünyanın en çok izlenilen amatör takımı Hashtag United ve onun ilginç hikayesini sizler için derledik.

FUTBOO Youtube’dan kurulan dünyanın en çok izlenilen amatör takımı Hashtag United! Evet, doğru duydunuz. İngiltere’nin 9. liginde yer alan bu 4 yıllık geçmişe sahip kulüp İngiltere’nin en popüler kulüplerinden biri ve bu kulübün en büyük rakibi Manchester United ile Manchester City. Online video izleme sitesi Youtube’da Tottenham kadar izlenilmeye sahip olan kulübü hep birlikte tanıyalım.

2013’te üniversiteli bir genç olarak Youtube’a video içerikleri üreterek fenomen haline gelen Spencer Owen, 2016 yılında tutkunu olduğu futbolda aktif olarak yer almak istedi ve bir kulüp kurma kararı aldı. O kulübün ismi de Hashtag United oldu. Maçlarını 350 koltuğu olan ve toplam kapasitesi 4000 olan Coles Park’ta oynayan Hashtag United, kurulduğu yer olan Kuzey Londra’da oldukça popüler oldu ve henüz 9. ligde yer almasına rağmen Tottenham Hotspurs’ün en büyük rakiplerinden biri haline geldi. Nasıl mı? Tabi ki sosyal medyadaki popülerlikleri ile...

YouTube'da 486 bin abone

Essex Senior Ligi'nde (İngiltere 9. Ligi) mücadele eden kulüp, amatör bir takımdan şu an yarı profesyonellik seviyesine geldi ve şu an Youtube’da 486.000’den fazla abonesi bulunuyor. Instagram’da ise 100.000’i geçtiler bile.

En büyük hedefi başardılar, 9. ligde şampiyon oldular

2016 yılında kurulan ve amatör olarak Pazar Ligi takımları, eski futbolculardan oluşan veteran takımlarla, ünlüler karmalarının olduğu gruplarla mücadele eden Hashtag United’ın en büyük hedefi profesyonel liglelere katılıp rekabetçi bir takım kurmaktı. Ve bunu da başardılar. 2019 yılında Doğu Şehirleri Takımları liginde (9. lig) yaşadıkları şampiyon ile birlikte profesyonel liglere giriş yapan Hashtag United’ın bu sezonki ilk maçları çok iç açıcı değildi. Ancak peşpeşe gelen galibiyetlerden sonra takımın morali yerine geldi ve zirvenin en büyük takipçisi haline geldi. Kimbilir belki de Koronavirüs futbola darbe vurmasaydı bu kulüp bir şampiyonluk daha kazanıp 7. lige çıkabilirdi. Ancak İngiltere Federasyonu, pandemi dolayısı ile ligleri iptal etti. Ancak bu Hashtag United için bir engel değil. Onlar artık geleceğe daha umutla bakıyorlar. 

Aynı zamanda bi E-Spor takımı bulunan kulüp, geçtiğimiz aylarda bir kadın futbol takımı kurduğunu ve gelecek sezondan itibaren hem kadın takımının hem de erkek takımının altyapılarını hazır hale getirerek akademilerini oluşturduklarını açıkladı. Şimdi gelin, bu kulübü biraz daha yakından tanıyalım.

Youtuber tarafından kurulan ilk takım

Hali hazırda ünlü bir youtuber tarafından kurulmasının bunda oldukça büyük bir payı olsa da şu andaki abone sayıları ile Avrupa’nın dev takımlarını geriden bıraktılar bile. Geride bıraktıkları dev takımlardan biri de İspanyol Atletico Madrid...

Hashtag United’ın Ticari Direktörü Seb Carmichael-Brown, popülerliğin ardından İngiltere basınına önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar…

Brown: “Youtube’da maçlarımızı online olarak yayınlamaya başladık ve kulübümüzün popülerliği oldukça arttı. İlk taraftarımız Youtube’da bizi izleyenler oldu. Kulüp, hayran kitlesinde büyümeye devam ediyor. Son birkaç yıldır devam ettiğimiz yolculuğun sadece yeni bir aşamasındayız ve bundan çok memnunuz. Arkadaşlarımız arasında kurduğumuz bu takım şimdi, maçları kazanmaya, daha fazla antrenman yapmaya ve artık daha profesyonel olan bir kulüp haline geldi ve bence bu yaptığımız inanılmaz bir başarı” sözleri ile açıklamasına devam eden Brown, "artık 9. ligde olmamız ve yarı profesyonel bir seviyeye gelmemiz kulüp için yeni bir serüven ve seyirci de maceranın tadını çıkarıyor gibi görünüyor." dedi.

2018 yazında kulüp yarı profesyonel olunca antrenörlük görevini bırakan kulüp sahibi Youtuber Spencer Owen, göreve profesyonel olarak bir antrenör olan Jay Devereux'uyu getirdi. Böylece Devereux, kulübün ilk teknik direktörü oldu.

Yeni hoca günleri

Jay Devereux’nun göreve gelişinden sonra süreci anlatan kulübün ticari direktörü 33 yaşındaki Carmichael-Brown, "Şimdi yeni hocamız ile maç öncesi hazırlıklarımızı geliştirdik ve profesyonel bir futbol takımı gibi antrenman yapmaya başladık. Kendisi bir üst ligde (8. lig) görev yapmış, oldukça deneyimli ve işine aşık bir futbol insanı. Aynı zamanda harika bir karakteri var. Futbolu seviyor ve bizim kafa yapımızı tamamen anlıyor. İlk başta bu konuda endişelerimiz vardı ancak hocamız bu soru işaretlerinin hepsini yok etti.” açıklamalarında bulundu.

2016 yılında kurulan ve amatör olarak Pazar Ligi takımları, eski futbolculardan oluşan veteran takımlarla mücadele eden Hashtag United’ın en büyük hedefi profesyonel liglelere katılıp rekabetçi bir takım kurmaktı ve bunu da başardılar. Onlar artık profesyonel liglere yükselmeye çalışan ciddi bir futbol kulübü oldular.

Haftada 4 içerik

Öte yandan kulübün Youtube’da bu kadar popüler olmasının da yankıları sürüyor. Geçtiğimiz sezona kadar maçları daha geç sürelerde yayınlayan ve içerik üretmede sıkıntılar yaşamışlardı. Ancak yarı profesyonel hale geldikten sonra bu sorunları aşmışa benziyorlar. Haftada 3 hatta 4 video paylaşır duruma geldiler. Her hafta oynadıkları maçları, antrenmanlarını Youtube’dan izleyebiliyorsunuz.

Kulübün ticari direktörü Brown durumu şöyle özetliyor. “İlk başlarda tamam demiştik. Buraya kadar. Daha fazla Youtube’u sürdüremeyiz. Çünkü ligin diğer maçları ligin resmi hesabı ve diğer üçüncü taraf yayın organları da çevrimiçi olarak yayınlıyordu. Biz Youtube’a maçları yüklerken rakamlarda büyük bir düşüş bekliyorduk ancak olmadı. Aksine daha da arttı. Bu şüphesiz hepimizi çok mutlu etti. Artık maçlarımızı İngiltere’nin her yerinden futbol severler izleyebiliyor, hatta stadımıza geliyor ve bizi yerimizde takip ediyor. Bu bizim gibi bir kulüp için mükemmel bir olay ve geleceğe daha da umutla bakmamızı sağlıyor. Biz, küresel bir takımız. Yüksek sayıda çevrimiçi taraftarımız var. Biz diğer takımlar gibi bir köyde ya da bir mahallede kurulmadık. Biz internette kurulmuş bir takımız. Ve bu durumda bile stadımıza gelen, bizi her durumda destekleyen, tezahürat yapan tüm taraftarımıza teşekkür ederiz. Onlara minnettarız.”

'Diğerleri bizim gibi bir platforma sahip değil'

Sözlerine devam eden Brown, ''Taraftarlarımızı seviyoruz ancak diğer büyük futbol takımları gibi binlerce taraftarımızı maça davet etmek bizim için şu anda bir hedef değil. Çünkü diğer geleneksel futbol kulüpleri, bizim sahip olduğumuz bir platforma sahip değiller. Onların stadyumda kendilerini destekleyen taraftarları dışında dış dünyaya tek erişimleri TV kanalları üzerinden ve sosyal medyada gerçekleşiyor. Biz buna sahip değiliz derken aslında şunu kastediyoruz, biz kimsenin TV kanalında yaşamıyoruz, biz TV kanalının kendisiyiz.”

PES ve FIFA ile anlaşma yapıldı, FM sponsor oldu

Kulüp şimdiden birçok yardım kampanyasına ve sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya başladı bile. PES ve FIFA gibi dev oyun şirketleri ile anlaşmalar yapan kulübe Football Manager ise forma sponsoru oldu. 4 yıllık geçmişe sahip bir olan kulüp şimdiden bir profesyonel sporcu kazandırdı. 2001 doğumlu orta saha oyuncusu Scott Pollock, 2018 yazında 2. Lig’de mücadele eden Northampton Town’a transfer olarak profesyonel oldu.

Spencer Owen ve kulübü Hashtag United, futbolda bir devrim yaratır mı bilinmez ancak eğer popüleriteleri bu seviyede artmaya devam ederse gelecekte bizi çok ilginç bir futbol pazarı bekliyor olacak.

Yazar: Melih Sarı

hashtag united spencer owen carmichael-brown jay devereux youtube