Lucescu'dan başarı reçetesi

ABONE OL

Beşiktaş ve Galatasaray'da şampiyonluk yaşayan Mircea Lucescu, Türk futbolu hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Romen hoca, Türk futbolunun yükselmesi için iyi taktik-organizasyon ve iyi yabancılar gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye defterini yıllar önce kapatan ancak hala Süper Lig’deki tüm bilgilere sahip olan Lucescu, her şeye çok hakim. Büyüklerin transferlerinden, Türkiye’de yapılan yeni tesislere, Başakşehir’in tarihi sıçrayışından, Terim-Arda krizine kadar ne varsa, hepsi deneyimli hocada var. 

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin yeni transferleri hakkında konuşan Lucescu, “Türkiye’de yerli yabancı çok kaliteli futbolcu var, daha iyileri de geliyor. Belhanda’yı Dinamo Kiev’den iyi biliyorum. Çok yetenekli bir futbolcu. Çok yumuşak bileklere sahip. Driplingleri çok etkili. Ayrıca karakterli bir futbolcu. Agresif de bir yapısı var. Galatasaray’a büyük katkı sağlayacaktır. Yalnız, Sneijder’in oyuna direkt katkısı ile Belhanda’nınki aynı değil. Sneijder bitirici vuruşları çok etkili olan bir oyuncu. Belhanda ise etkili driplingleri ile ceza sahası etrafını karıştıran, rakip defansı bozan bir oyuncu. Gomis’i 5 yıl önce St Etienne’de oynarken ben de istemiştim. Gol yollarında çözüm sunabilecek karakterde bir futbolcu. Maicon konusunda çok fazla bilgim yok. Ancak Brezilya, yaratıcı futbolcu kadar, sağlam stoperleri de bünyesinden çıkaran bir ülke. Kuşkusuz Galatasaray’a çok katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu. 

“ATILIMLAR BÜYÜK OLAY”

Mircea Lucescu, Fanatik’e verdiği röportajda, Türkiye’deki tesisleşme hamlesinden de haberdar. Deneyimli hoca, “Ülkenin dört bir yanına yepyeni statlar yapıldığını görüyorum, duyuyorum. Yeni tesisler, pırıl pırıl gençleri ve ardından büyük zaferleri getirir” diye konuştu. 

“Ukrayna ve Rusya’da çalıştığım dönemde Türk futbolunu hep takip ettim” diyen Lucescu, “Türkiye’ye kalpten bağlıyım. Orada çok dostum var. İnsanların futbola olan tutkuları, iyilikseverlikleri beni her zaman derinden etkilemiştir. Futbol atmosferi en iyi ülkelerden biri Türkiye’dir. Müthiş bir sportif yenilenme içinde olduğunuzu okudum. Ülkenin dört bir yanına yepyeni statlar yapıldığını görüyorum, duyuyorum. Çok büyük bir olay bu. Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor, Bursaspor ve ismini hatırlayamadığım takımların harika statlarda oynamaları kaliteyi daha da artıracaktır. Yeni tesisler, pırı pırıl gençleri ve ardından büyük zaferleri getirir” ” yorumunda bulundu. 

“BAŞAKŞEHİR HER ŞEYİ HAK EDİYOR”

Fenerbahçe’nin yeni yıldızı Valbuena’yı tanıdığını belirten Romen hoca, “Dinamo Moskova’dan tanıyorum. Yaratıcı bir oyuncu. Çok rahat adam eksiltebiliyor. Futbolun ofans yönünde de defans yönünde de rol alıyor. Aykut Kocaman da takdir ettiğim bir futbol adamı. Her zamanki gibi iddialı bir şekilde yarışın içinde olacaklardır. Aykut Kocaman demişken, Başakşehir’in geçen yıl yaptıkları büyük bir saygıyı hak ediyor. Yönetimini ve teknik adamı Abdulah Avcı’yı tebrik ediyorum” açıklamalarında bulundu.

“TAKTİK ORGANİZASYON”

Romen teknik adamın Türk futbolundaki organizasyon için bir de reçetesi bulunuyor: “Avrupa ile başa çıkmak istiyorsan kaliteli yabancılara ve iyi bir taktik organizasyona sahip olmalısın. Galatasaray UEFA Kupası’nı nasıl aldı hatırlayın”

Türk futbolunun sert ve agresif olduğunun altını çizen Lucescu, “Takımların kadrolarına baktığında güç dengeleri eşit. Mantaliteleri mücadele üzerine kurulu. Bakın, ben Türkiye’de çalışırken, oyuncularıma ‘Koşun, mücadele edin’ dediğimi çok hatırlamam. Sahada her şeylerini verirlerdi, hâlâ da öyle. Ancak Türkiye Ligi kolay bir lig değil. Çok iyi bir taktik organizasyonun yoksa başarıya ulaşamazsın. Oyunu iyi organize edersen kazanırsın. Bireysel futbol artık dünyada yok ama Türkiye’de hiç yok. Avrupa ile başa çıkmak istiyorsan kaliteli yabancılara ve iyi bir taktik organizasyona sahip olmalısın” dedi. 

Eski günlere dönen Lucescu, “Galatasaray UEFA Kupası’nı nasıl aldı hatırlayın. Suat, Emre ve Okan nasıl korkunç bir pres yapıyordu. Defansta Bülent, Popescu, forvette Hagi. Hızlı ve taktiğe sadık çok iyi bir takımdı” diyerek sözlerini tamamladı. 


lucescu romen galatasaray fenerbahce velbuena belhanda