Rapor açıklandı! Süper Lig, Avrupa'nın 'en yaşlısı'

ABONE OL

'Genç oyunculara şans verelim...' Bu sözü birçok taraftardan, birçok teknik direktörden duymuşuzdur ancak gerçekler Süper Lig için bu söylemlerin çok uzağında...

FUTBOO | Yıllardır futbol gündemimizde yer alan bir konu var: 'Türk takımlarının yaş ortalaması'. Uzun süredir tartışılan bu konu için henüz somut bir adım atılmadı. Bu sebeple de Avrupa'nın en yaşlı takımlarına sahip olmaya devam ediyoruz. CIES Football Observatory raporu da bunu bir kez daha gözler önüne serdi. Uluslararası futbolla ilgili araştırmalar yapan CIES Football Observatory'nin raporunda Süper Lig, Avrupa'nın en yaşlı ligleri arasında yer aldı.

Süper Lig'de şampiyonluk yarışları kıyasıya devam etse de son dönemde temsilcilerimizin Avrupa kupaları maceraları hayal kırıklığıyla sonuçlanıyor. Ancak Türk takımlarının, Avrupa'da yıllardır listenin başında yer aldığı bir konu var: Yaş ortalamaları

Geçen sezonlar da olduğu gibi bu sene de durum değişmedi. Süper Lig, 29.2 yaş ortalamasıyla Avrupa'nın en yaşlı ligi olmayı sürdürüyor.

Kıbrıs 28,8 ile ikincilik koltuğunda yer alırken Macaristan ve Bulgaristan da 27,7 yaş ortalamasıyla üçüncülüğü paylaşıyor.

Avrupa'nın 5 büyük ligine fark atıldı

Son güncellemelerle birlikte Süper Lig'in yaş ortalaması 29.2 oldu. Peki Avrupa'nın 5 büyük liginde durum nasıl? La Liga'daki oyuncuların ortalaması 27,6 iken Serie A’da bu rakam 27,4'te kaldı.

Bundesliga ise 26.5'luk yaş ortalamasıyla dikkat çekerken Fransa Ligue 1’de bu rakamın 26! Ligue 1 bu özelliği ile 5 büyük lig içinde en genç yaş ortalamasına da sahip olmayı başardı.

Hangi ligde kaç kulüp 28 yaş ortalamasının üstünde?

Süper Lig'yer alan 18 takımdan tam 15'inin yaş ortalaması 28'den fazla. La Liga'da bu rakam 9'da kalıyor. İtalya'da ise yalnızca 6 kulübün yaş ortalaması bu barajı geçiyor. Premier Lig'de ise 5 takım bu listede yer alıyor. 

Fransa ve Almanya'nın toplamı 3

Fransa'da Angers (28,4) ve Montpellier'ın (28,8), Almanya'da ise yalnızca Union Berlin'in (28,1) takımı 28 yaş ortalamasının üstüne çıktığı görülüyor.

Avrupa'nın en yaşlısı Göztepe

Süper Lig ekiplerinden Göztepe, 30,9 yaş ortalamasıyla Avrupa'nın en yaşlı takımı konumunda. İzmir ekibini ise 30,7 ile Ankaragücü takip ediyor. Üçüncü takım ise 30,6 ile Yunanistan'dan Anorthosis

İlk 10'da 5 Türk kulübü

Avrupa'nın en yaşlı takımları arasında 5 Türk kulübünün olması da dikkat çekiyor. İlk 10'da yer alan kulüpler şöyle;

Göztepe (30,9), Ankaragücü (30,7), Anorhosis (30,6),Başakşehir (30,2), Mladost (30,1), Eibar (29,9), Alanyaspor (29,9), Lamia (29,8), Beşiktaş (29,7), Crystal Palace (29,7)

3 büyükler de listeye girdi

Süper Lig'de 28 yaş üstü olan 15 kulübün içinde 3 büyükler de bulunuyor. Beşiktaş 29,7 yaş ortalamasıyla başı çekerken Galatasaray 29,6 ile rakibini takip ediyor. Fenerbahçe ise 28,6 yaş ortalamasıyla yarışıyor.

süper lig cies premier league ligue 1 serie a la liga bundesliga