Szalai 20 milyon euro eder mi?

ABONE OL

Transfer döneminde son günlerde ismi Chelsea ile anılan Attila Szalai'yi gelecekte neler bekliyor? Szalai, 20 milyon euro eder mi sorusunun cevabını arıyoruz.

Fenerbahçe, Apollon Limassol takımından Attila Szalai'yi 2 milyon euro bonservis ücreti karşılığında transfer ederken belki de çoğu kişi kısa süre içinde kendisinden bu kadar iyi bir performans beklemiyordu.

23 yaşındaki stoper, sanki çok uzun yıllardır Fenerbahçe formasını giyiyormuş gibi bir performans gösterirken hem sarı lacivertli forma hem de Macaristan milli takımındaki oyunuyla Avrupa devlerinin radarına girmeye başladı.

Macaristan Teknik Direktörü Marco Rossi, geçtiğimiz günlerde Szalai hakkında ''Szalai çok iyi bir oyuncu. Sanırım Chelsea'ye transfer olacak. İspanya'dan da kulüplerin izlediğini biliyordum ama Chelsea'ye transferi tamam gibi gözüküyor.'' sözlerini kullanmıştı.

Fenerbahçe, Szalai hakkında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten bir açıklama yaptı ancak Macar stoperi isteyen ve izleyen takımların olduğu bir gerçek. Böylesine potansiyelli bir futbolcu da zaten tabii ki takip edilir. 

Chelsea'nin sistemine uyar mı?

Attila Szalai'yi isteyen takımlardan biri olduğu iddia edilen Chelsea'de 3 stoperin sözleşmesi sezon sonunda bitecek. Thiago Silva, Andreas Christensen ve Antonio Rüdiger ile sözleşmesi bitecek olan Chelsea'nin stoper bölgesine zaten bir takviye yapmak istediği biliniyor. Thomas Tuchel'in düzeninde stoperler hem sağlam olmalı hem de oyun kurabilmeli. Attila Szalai'yi anlatan özelliklerden bazıları... Chelsea'nin Szalai'yi izlemesi hiç sürpriz değil. Sisteme de gayet uyan bir profil gibi gözüküyor.

Fenerbahçe'de başkan Ali Koç, Attila Szalai'yi minimum 20 milyon euroya satabileceklerini belirtmişti. Biz de Szalai'nin 20 milyon euro edip etmeyeceğini sorguluyoruz. Szalai, eğer Süper Lig değil de Premier League'de olsaydı büyük ihtimal 20 milyonun da üzerinde bir bonservis ücreti görebilirdi. 

Ben White'ın 58 milyon euro olduğu yerde...

Virgil van Dijk'ın 85 milyon euro'ya Liverpool'a transfer olması, Harry Maguire'ın 87 milyon euro karşılığında Manchester United'a transfer olması derken son zamanlarda stoper transferlerinde çok ciddi ücretler görmeye alıştık. Geçtiğimiz transfer döneminde Ben White ve Cristian Romero için 50 milyon euro değer biçilmişti. İki futbolcunun da Szalai ile ortak özelliklerinden birisi, hepsinin yaşının 23 olması... Ben White, Brighton'da sadece bir sezon oynadktan sonra 58 milyon euro karşılığında Arsenal'e transfer oldu. 

Milli takım farkı

Attila Szalai'nin Fenerbahçe performansının dışında zaten düzenli olarak forma giydiği Macaristan milli takımı var. Burada EURO 2020'de boy gösterip dikkat çekmeyi de başarmış bir isim. Milli takım formasıyla Avrupa'nın en iyi forvetlerine karşı mücadele etti. Yani bir yıldır Fenerbahçe'de olmasına rağmen milli takım arenasında da kendini ispatlamış bir isimden bahsediyoruz.

23 yaşındaki futbolcunun ismi sadece Chelsea ile anılmıyor. Szalai için bugüne kadar Leicester, Dortmund, West Ham, Everton gibi takımları da okuduk, gördük. 

Kjaer'in rekoru tarih olacak gibi

Süper Lig'den transfer edilen en pahalı defans oyuncusu 12.5 milyon euro karşılığında Simon Kjaer olmuştu. Szalai'nin Fenerbahçe'den ayrılması halinde Süper Lig'in bu alanda yeni rekorunun sahip olmasını bekleyebiliriz. 

Sadece 2 milyon euro!

Attila Szalai, yaşı, potansiyeli, oyun aklı ile Avrupa'da rahatlıkla oynayabilecek bir stoper profili çiziyor. Avrupalı gözlemcilerini de heyecanlandıranın bu olduğunu tahmin ediyoruz. Ayrıca bu devirde sol ayaklı stoper bulmak kolay bir iş değildir. Szalai'nin sol ayaklı olması, oyun kurabilmesi, istendiğinde sol bek pozisyonunda da oynayabilmesi, oyun sezgisi, kritik hamleleri derken Fenerbahçe ve Ali Koç'un kendisi için en az 20 milyon euro istemesi haksız değil. Kendisinin 2 milyon euroya alındığını düşünecek olursak Szalai için müthiş bir transfer başarısı diyebiliriz. 

Fenerbahçe'nin ne kadar ücretle Szalai'yi satacağını bilmiyoruz ancak sözleşmesine 'Bir sonraki satıştan bedel' maddesi koyarsa iyi bir başarı olur. Zira Szalai'nin gideceği takımdan başka transferler yapması da çok olası.

attila szalai szalai fenerbahçe