Taçsız Kral Metin Oktay!

ABONE OL

6 kez gol kralı olan, büyük efsane Metin Oktay'ı, Taçsız Kral'ı aramızdan ayrılışının 31. yılında büyük bir özlemle anıyoruz. Onun gibisi çok nadir gelir...

FUTBOO | Golcülüğü, Galatasaraylılığı, kişiliği ve gol krallıkları ile Türk futbolunun efsaneleri arasında yer alan Metin Oktay'ı aramızdan ayrılışının 31. yılında bir kez daha anıyoruz.

Kariyerine İzmirspor'da başlayan Metin Oktay, İzmir Profesyonel Ligi'nde 1954-55 sezonunda 18 maçta 17 gol atarak gol kralı olurken takımı da ligi şampiyon bitirmişti. Galatasaray formasını ilk kez 7 Mayıs 1955 tarihinde Beşiktaş ile oynanan Atatürk Kupası maçında 'deneme amaçlı' giyen Metin Oktay, 1 Temmuz 1955'te ise efsane olacağı Galatasaray ile ilk sözleşmesini imzalamıştı.

Galatasaray ile ilk sezonunda 17 maçta 19 gol!

O dönemde Galatasaray'ın teknik direktörü Gündüz Kılıç'tı ve Metin Oktay ile 5 yıllık sözleşme imzalanmıştı. Sözleşme karşılığında ise Oktay'a Chevrolet marka bir otomobil verilmişti... Galatasaray ile daha ilk sezonunda 17 maçta 19 gol attı ve gol kralı oldu. Sarı kırmızılı takım ligde şampiyon olurken Galatasaray da 1956-57 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası oynamaya hak kazandı.

Avrupa kupalarında gol atan ilk Türk futbolcu

Galatasaray'ın Şampiyon Kulüpler Kupası'nda oynadığı Dinamo Bükreş maçı, aynı zamanda bir Türk takımının Avrupa kupalarında oynadığı ilk maç olarak da tarihi öneme sahip. Galatasaray maçı 3-1 kaybetmişti ama Metin Oktay, takımının attığı tek golü kaydederek Avrupa kupalarında gol atan ilk Türk futbolcu olma ünvanını kazandı.

Bir sezonda 1.46 gol ortalaması! Kırılamayan rekor...

İtalya'da oynadığı bir yıl dışında kariyerinde her sezon çift haneli gol atmayı gösterdi. En fazla gol attığı sezon ise 1962-63 oldu... 26 maçta tam 38 gol! Yani bu da ligde 1,46 gol ortalaması demek oluyor. Bu alanda Türkiye liginin rekoru hala Metin Oktay'a ait ve pek kırılacak bir rekor da değil bu. O sezon kupa ve Avrupa maçlarını da sayarsak Metin Oktay, sezonu 39 maçta 47 gol ile kapatmıştı. 

Galatasaray formasıyla toplamda 324 lig maçına çıkan büyük efsane, attığı 294 golle Galatasaray tarihinin en golcü ismi olarak zirvede yer alıyor. 6 kez gol kralı olan Metin Oktay, 36 kez giydiği Türkiye A Milli Futbol Takımı'nda attığı 19 gol ile hala en fazla gol atan 5. futbolcusu... Attığı sayısız golle 'Taçsız Kral' lakabını kazanmıştı. 

Fenerbahçe'nin teklifine verdiği yanıt...

Galatasaray sevgisi ise bir başkaydı... ''Fenerbahçe bana 20 bin teklif ettiğinde ben Galatasaray ile 8 bin liraya anlaştığım için mutluluktan uçuyordum.'' diyen Metin Oktay, Fenerbahçe yöneticisi Müslüm Bağcılar'ın o dönem astronomik olarak sayılabilecek teklifini ''Bizi sevenleri üzmeyelim baba...'' sözleriyle geri çevirmişti.

''Ya Galatasaray, ya ben'' diyen nişanlısına Galatasaray cevabı

Kendisine ''Ya Galatasaray, ya ben'' diye rest çeken nişanlısına ''Galatasaray! o daha vefalı...'' diyebilecek kadar büyük bir Galatasaraylı... Sarı kırmızılı renklere olan sevdasını belki de en güzel ifade eden sözü de şudur: ''Bence Galatasaraylılık din gibi, mezhep gibi yerleşmiş köklü bir inançtır. Galatasaray'ı işte bu yüzden tercih eder ve Galatasaraylılığımla her zaman gurur duyarım...''

Fenerbahçe efsanesi Can Bartu ile efsane fotoğrafı

1968-69 sezonu sonunda tarihler 23 Ağustos 1969'yı gösterdiğinde İnönü Stadyumu'nda  Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan jübile maçıyla futbolculuk kariyerine son noktayı koydu. Maçın 10 dakikalık bir bölümünde Fenerbahçe efsanesi Can Bartu ile formaları değiştirdi ve iki kulübün efsane ismi, o maçta karşı takımlarda oynadı. Can Bartu ile formaları değiştirdiği fotoğraf ise Türk futbol tarihinin en güzel fotoğrafları arasındadır...

Taraflı tarafsız herkesin gönlünde taht kuran, büyük efsane, Taçsız Kral Metin Oktay... Hiçbir zaman unutulmayacaksın! 

metin oktay taçsız kral taçsız kral metin oktay galatasaray