'Yabancı oyuncu' krizi! Neler yaşandı, kural ne diyor?

ABONE OL

Beşiktaş'ın Fatih Karagümrük ile oynadığı maçın ikinci yarısında, yabancı kuralıyla ilgili bir karışıklık yaşandı.

Beşiktaş'ın Fatih Karagümrük ile oynadığı maçın ikinci yarısında Salih Uçan'ın kırmızı kart görmesinin ardından 'yabancı kuralı' kafaları karıştırdı.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Süper Lig Müsabakaları Statüsü'ne göre karşılaşma oynanırken ilk 11'de en fazla 8 yabancı oyuncu yer alabiliyor. Yani kuralda sahada en az 3 Türk oyuncu bulundurma gibi bir zorunluluk yok.

Sahada neler yaşandı?

Salih Uçan'ın kırmızı kartının ardından Beşiktaş teknik heyeti sahada 3 Türk olması gerektiğini düşünerek Alex Teixeira'yı kenara alıp oyuna Necip Uysal'ı soktu. Ancak Beşiktaş'ın sahada 3 Türk oyuncu bulundurma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor.

Sergen Yalçın 4. hakemi eleştirdi

Yaşanan karışıklıkla ilgili Sergen Yalçın maç sonunda açıklamalarda bulundu. Sergen Yalçın, 4. hakemden bu konuda uyarı aldıklarını ve bunun üzerine sahaya bir Türk oyuncu soktuklarını dile getirdi.

TFF'nin Süper Lig yönetmeliğinde Müsabaka İsim Listesi başlığında ne yazıyor? 

a) Müsabaka isim listesinde sahada müsabakaya devam eden kadroda aynı anda en fazla 8 yabancı uyruklu futbolcunun bulundurulması koşulu ile müsabaka isim listesine 14 yabancı uyruklu futbolcu yazılabilir.

b) Müsabaka isim listesinde 15’inci yaş gününe denk gelen sezon ile 21’inci yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 1 sezon veya 12 ay kulüpte yetişmiş 01.01.1999 ve daha sonra doğmuş 1 futbolcunun bulundurulması zorunludur. Kulüpler tarafından bu şartlara uygun futbolcuların müsabaka isim listesine yazılmaması halinde müsabaka isim listesi yazılmayan futbolcu kadar eksik verilir; aynı zamanda ilgili kulüpler hakkında talimatlara aykırılık sebebiyle disiplin işlemi yapılır.

c) Müsabaka isim listesinde yukarıda A Takım Listesi başlıklı maddenin “c” ve/veya “d” bentlerinde belirtilen futbolculardan en az 2 futbolcunun bulundurulması zorunludur. Bu futbolculardan birinin 01.01.1999 ve daha sonra doğmuş olması halinde (b) bendindeki koşul yerine getirilmiş kabul edilir. Kulüpler tarafından bu şartlara uygun futbolcuların müsabaka isim listesine yazılmaması halinde müsabaka isim listesi yazılmayan futbolcu kadar eksik verilir; aynı zamanda ilgili kulüpler hakkında talimatlara aykırılık sebebiyle disiplin işlemi yapılır.

d) Müsabaka isim listesinde Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip futbolculardan en az birinin kaleci olması zorunludur. Kulüpler tarafından bu şartlara uygun kalecinin müsabaka isim listesine yazılmaması halinde müsabaka isim listesi 1 futbolcu eksik verilir; aynı zamanda ilgili kulüpler hakkında talimatlara aykırılık sebebiyle disiplin işlemi yapılır. 

beşiktaş yabancı kuralı süper lig yabancı kuralı