Yayın haklarından kim, ne kazandı?

ABONE OL

Premier League'de bu sezon kazanılan para ödülleri açıklanırken takımlar arasındaki dağılım dikkat çekti. Süper Lig'de ise durum pek aynı değil.

Avrupa ve ülkemizde futbol liglerinin sona ermesinin ardından dağıtılan para ödülleri de belli oldu. Premier League, bu alanda yine zirvede yer alırken gelirin takımlara dağılışı dikkat çekti. Ne yazık ki Avrupa ile Süper Lig arasındaki uçurumu da bir kez daha hatırlamış olduk.

Şampiyon Manchester City163 milyon pound ile en çok para kazanan takım olurken Manchester United 161, Liverpool 159, Chelsea ise 157 milyon pound kazandı. 

1. sıradaki de aynı 20. sıradaki de...

Premier League'de yayın haklarında ise tüm takımlar eşit ücret elde etti. 1. sıradaki Manchester City ve 20. sıradaki Sheffield United'ın yayın haklarından elde ettiği gelir aynı. Ligde bulunan 20 takım, maç yayın hakları için 38 milyon pound kazandı, uluslararası televizyon yayın hakları için ise 47 milyon pound kasalarına girdi.

Küme düşen takımlardan Fulham 129, WBA 127, Sheffield United ise 125 milyon pound kazanmış oldu. Şampiyon Manchester City 163 milyon pound kazanıyor ama son sıradaki Sheffield da 125 milyon pound elde etmiş durumda.
 Ligden düşenlerin gelirleri

Fulham, 129 milyon pound

WBA, 127 milyon pound

Sheffield Utd, 125 milyon pound
Süper Lig'de durum nasıl?

Süper Lig'de ise bu sezon yaklaşık 3 milyar lira olan yayın gelirinin yüzde 4'ü Türkiye Futbol Federasyonu, yüzde 14'ü de alt liglere verildi. Geri kalan yaklaşık 2,5 milyar liralık pay ise Süper Lig'de bulunan 21 takım arasında dağıtıldı. 

En fazla geliri 250 milyon lira ise ligi 2. sırada bitiren Galatasaray kazandı. Şampiyon olan Beşiktaş, 230 milyon lira kazanırken Fenerbahçe 228 milyon lirayı kasasına koydu. Son sıradaki Denizlispor ise 73 milyon lira kazanabildi. 

premier league süper lig yayın hakları