19 yıl sonra Portekiz'de tarih yazan isim; Amorim

Portekiz'in iki abisi Porto ve Benfica arasından sıyrılan ve namağlup bir şekilde şampiyon olan bir takım var: Sporting! Hem de 19 yıl sonra...

19 yıl sonra Portekiz'de tarih yazan isim; Amorim
12 Mayıs 2021 - 14:38 - Güncelleme: 12 Mayıs 2021 - 15:03
FUTBOO | Portekiz'de son 18 senedir şampiyon ya Porto ya Benfica oluyordu. Bu süre içinde 11 kez Porto, 7 kez de Benfica, Portekiz'in en büyüğü oldular. Bu ikili öncesinde son şampiyon ise Sporting Lizbon olmuştu. Sporting, şimdi 19 sene sonra yine ligin en iyisi oldu. Hem de hiçbir maç kaybetmeden...

Sporting, son şampiyonluğunu 2001-2002 sezonunda alsa da tarihi başarılarla dolu bir kulüp. 19 lig, 17 Portekiz Kupası, 2 Portekiz Lig Kupası, 8 de Portekiz Süper Kupası bulunan Sporting, Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes, Luis Figo ve daha birçok yıldızı Avrupa futboluna kazandırmış bir kulüp. 

Yıldızları yetiştirip Avrupa'nın dört bir yanına dağıtıyor dağıtmasına ama kulüp başarısı bir türlü gelmiyordu. Taa ki bu sezona kadar. Portekiz Ligi'nde harikalar yaratan ve Avrupa'da mağlubiyeti olmadan şampiyon olan tek kulüp Sporting'in başarısının sırrı nereden geliyor?
3 sene önce kara gece!

Bundan çok değil, daha 3 sene önce 15 Mayıs 2018'de bir grup Sporting taraftarı, kulübün kötü gidişatının üstüne kulüp binasını basmıştı. Sinirli taraftarlar futbolculara ve teknik heyete saldırmıştı. O gün, Sporting tarihinin en kara günlerinden biriydi. Bu olayın ardından başkan Bruno de Carvalho istifa etti, 7 futbolcu da kontratlarını sonlandırdı. 

Bu olayın üstüne ilk olarak liderden 13 puan farkla 3, bir sonraki sezon ise 22 puan farkla 4. oldular. Başkanlığa Frederico Varandas, teknik direktörlüğe ise Ruben Amorim'i getiren Sporting, bu sene ise bambaşka bir futbol oynuyor. 

2 aylık tecrübesine rağmen 10 milyon euro!

Yeni başkan Varandes, tıp okuyan başarılı bir doktordu. Hatta kulüp doktorluğunu da yapmış bir isim. Varandes, başkan olduktan sonra Braga'ya 10 milyon euro fesih bedeli ödeyerek Ruben Amorim'i takımın başına getirdi. Bruno Fernandes'in Manchester United'a satılmasından gelen para Amorim için kullanıldı yani.

Varandes'in bu hamlesi oldukça şaşırtıcıydı. Zira Amorim, Braga'da henüz 2 aylık tecrübesi olan ve kupası bulunmayan bir teknik direktördü. Fernandes satışından gelen parayla iyi birkaç futbolcu transfer edilmesi bekleniyordu, 2 aylık bir teknik direktöre 10 milyon euro verilmesi değil. Ama Varandes'in bir bildiği vardı. Zeki bir başkan, yenilikçi bir başkan... Tıp okumuş başkan bulmak günümüzde kolay değil.

Sporting, bu şaşırtıcı hamleyle belki risk aldı ama Portekiz'de yeni bir çağ başlatmış da oldu.

32 maçta 25 galibiyet, 7 beraberlik alan Sporting, rakip ağlara 57 gol atarken kalesinde ise sadece 15 gol gördü. Müthiş bir futbolla 19 sene sonra namağlup şampiyonluğa ulaşmasını da bildiler.

Ruben Amorim, kariyerine müthiş başladı

Başarıdaki en büyük faktör ise az önce bahsettiğimiz 36 yaşındaki teknik direktör Ruben Amorim. Futbolculuk yıllarında Benfica ve Braga'da futbol oynayan Amorim, ligdeki ilk teknik direktörlük deneyimini geçen sezon Braga ile yaşamıştı. Braga'da 13 maçta 10 galibiyet alarak dikkat çeken Amorim, Benfica, Porto ve Sporting'i yenmiş, sadece Rangers'e yenilmişti. Bu başarı, ona Sporting kapılarını açtı. 
Bruno Fernandes gibi bir yıldız yok ama...

Geçen sezonun sonlarında Sporting'e geçen Amorim, burada da galibiyetlerine devam etti. Geçen senelerde Bruno Fernandes, Raphinha, Bas Dost gibi oyuncular vardı. Bu sene onlar gibi yıldız isimler yok ama çok daha oturaklı, ne yaptığını bilen bir oyuncu grubu var. 

Ve tabii yine gençler ön planda. 22'lik Pedro Gonçalves, 18'lik Nuno Mendes, 19'luk Eduardo Quaresma, 21'lik Pedro Porro gibi oyuncular için önümüzdeki seneler 'Sporting'in yetiştirip sattığı yeni yıldızlar' diye bahsetmemiz çok olası. 

Tarihinin en kara günlerinden Ruben Amorim ile çıkan ve 19 sene sonra şampiyonluğa ulaşan Sporting'i izlemek büyük bir zevk. Amorim, henüz 36 yaşında. Hem kendisinin hem de kulübünün geleceği çok parlak. Sporting, Amorim ile bu şekilde devam edecek gibi gözüküyor. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum