14 yabancı dönemi Avrupa'ya gittiler

'Yabancı sınırı' değişirken söylenen ilk gerekçelerden biri 'Türk oyuncuların önünü açmak' oluyor. Açıkçası bu klişe kalıbın çok geçerli olmadığını son yıllarda Avrupa'ya transfer olan Türk futbolcular gösteriyor.

14 yabancı dönemi Avrupa'ya gittiler
13 Ocak 2021 - 18:17 - Güncelleme: 03 Haziran 2021 - 02:20

FUTBOO | Türkiye Futbol Federasyonu, önümüzdeki 3 sezonluk yabancı sınırını açıklarken, yine benzer klişeler konuşulmaya başlandı; 'Yabancı sınırı, genç Türk oyuncuların yetişmesine engel oluyor.' Bu klişeden yıllardır kurtulamazken, bir de gerçekler var. Yabancı sınırı gerçekten bir engel mi?

Euro 2020 grup elemelerinde son dünya şampiyonu Fransa'ya yenilmeden turnuva bileti alan bir milli takımımız var. O milli takımın savunma hattı ise genelde Merih Demiral - Çağlar Söyüncü'den oluşuyor. Biri Juventus'ta diğeri ise Leicester City formasıyla harikalar yarattı. 

Frankfurt'a transfer olan Ali Akman, Lille'de Zeki Çelik, Yusuf Yazıcı, Mustafa Kapı ve diğer birçok lejyonerimiz Türkiye'yi Avrupa'da büyük bir gururla temsil ediyor. Hepsinin de ortak noktası, Türkiye'de 14 yabancı sınırlaması varken Avrupa'ya gitmeleri... 

Gidenler değerini katladı, Avrupa’da yıldız oldu

Yabancı sınırlamasını getirmenin sebeplerinden birisi daha çok Türk futbolcu yetiştirmek olabilir ama takımlar ilk 11'de tamamen yabancı futbolcu oynatabilirken birçok futbolcu Avrupa'ya gidip değerlerini 2-3'e katlamayı başardı. Zaten Fatih Terim’in de dediği gibi 14 yabancı kuralı değil, 14 yerli olarak da görebilirdik bu sistemi. Asıl problemimiz yıllardır yetiştirmek değil geliştirmek... Avrupa'ya giden futbolcularımızın da ne kadar gelişim gösterdiği ortada.

Yabancı sınırlamasının 14, ilk 11'de ise sınırsız olduğu dönemde Avrupa'ya giden futbolcularımıza bir bakalım dedik...

Çağlar Söyüncü

1. Lig'de Altınordu forması giyerken Freiburg'a transfer oldu. Hatta Süper Lig takımları onu Almanya'ya giderken tanıdı! Bundesliga'da gösterdiği iki başarılı sezonun ardından 21 milyon euroya Leicester City'e transfer oldu ve şu anda Premier League'in en iyi savunmacıları arasında gösteriliyor. 

Merih Demiral

2018-19 sezonunun başında Alanyaspor, Merih Demiral'ı Sporting'den kadrosuna kattı.. Devre arasında da 8 milyon euroya Sassuolo'ya transfer oldu. Bir sene sonra ise 18 milyon euroya Juventus'a gitti. Dünyanın en iyi savunma takımlarından biri olan Juventus'tan bahsediyoruz...

Cengiz Ünder

Yabancı sınırı olsaydı Başakşehir, satmak ister miydi? O dönem Süper Lig'in en yetenekli futbolcuları arasında yer alıyordu. Ondaki cevheri gören  Roma, 14 milyon euro vererek genç yeteneği kadrosuna katmıştı. Şimdi ise bonservis ücreti olarak en az 30 milyon eurolar konuşuluyor.

Emre Çolak

Galatasaray altyapısından yetişen Emre, yabancı sınırının serbest kalmasının ardından Deportivo'nun yolunu tuttu. Arada bir Suudi Arabistan macerası yaşayıp tekrar Deportivo'ya döndü ve burada en sevilen futbolculardan biri oldu. Sözleşmesi sona eriyor ve sınırlamanın ardından tekrar Türkiye'ye dönmesi gündeme gelebilir...

Semih Kaya

Sınırın kalkmasının ardından 2 milyon euroya Galatasaray'dan Sparta Prag'a transfer oldu. Sözleşmesi sona erdi ve Türk futbolcu gereken bugünlerde yolunun tekrar Türkiye'ye düşmesi çok olası.

 

Cenk Tosun

Yabancı sınırı varken Mario Gomez, Aboubakar, Negredo dinlemedi çalıştı ve formayı aldı. Hem Süper Lig hem de Şampiyonlar Ligi'nde attığı gollerle dikkat çekti. 2018 yılının devre arası transfer döneminde de 22.5 milyon euroya Beşiktaş'tan Everton'a transfer olmuştu... Çalışan her zaman her yerde kendini gösterebiliyor.

Okay Yokuşlu

Sınırlama olmasaydı büyük ihtimal Türkiye'de kalacaktı. O ise İspanya'da gittiği Celta Vigo'da kendisini her gün geliştirdi. Sezonu West Bromwich Albion'da kiralık olarak tamamladı. Premier League ve La Liga'dan talipleri var.

Mehmet Zeki Çelik

Fransız takımı Lille, onu 1. Lig'de İstanbulspor forması giyerken keşfetti. Sadece 2.5 milyon euroya transfer etti. Şimdi ise 23 yaşında değeri 16 milyon euro ve Fransa'nın en gözde sağ beklerinden birisi. 2020/21 sezonunda şampiyon olan Lille'in vazgeçilmezlerinden oldu.

Ozan Kabak

Fatih Terim, Alanyaspor maçının ardından yabancı sınırlaması hakkında ''Demek ki geçen sene bu yasak gelse Ozan'ı satamayacaktık'' demişti. Doğru, büyük ihtimal satamayacaktı. Ozan, Galatasaray'dan gittiği Stuttgart'ta kendisini daha da geliştirdi ve oradan Schalke'ye transfer oldu. Bundesliga'daki başarılı performansının ardından Liverpool, ara transfer döneminde Ozan Kabak'ı kiralık olarak kadrosuna kattı.

Yusuf Yazıcı

Yabancı sınırı yokken bile Süper Lig'in en değerli futbolcularından birisiyken 17.5 milyon euro karşılığında Lille takımına transfer oldu. Trabzonspor zaten onu satma taraftarı değildi, bir de sınır olsaydı belki de Avrupa'ya gidemeyebilirdi. Şimdi ise şampiyon Lille'in en önemli isimlerinden.

Enes Ünal

Bursaspor'da yıldızını parlatıp Manchester City'e transfer olan Enes, önce Genk sonra NAC Breda'ya, ardından da Twente'ye kiralandı. Twente'de golleri sıralamaya başlayan genç golcü, 14 milyon euroya Villarreal'e transfer oldu. Performans düşüklüğü yaşadığı bir dönemde adı Türk takımları ile anılmaya başlandı ama o şansını bir de Vallodolid de denemeyi seçti ve bu sezon bir gol daha atması halinde La Liga gol rekorunu kıracak.

Ali Akman

TFF 1. Lig'de parlayıp Avrupa'nın yolunu tutan genç golcümüz Ali Akman da, klişelere karşı gelen isimlerden. Genç golcü artık Frankfurt'ta forma giyecek ve belki de yeni sezonda ondan sıkça söz edeceğiz.

Serdar Gürler, Koray Günter, Eren Albayrak, Erdem Şen, Cenk Gönen, Emrah Başsan ve daha sayamadığımız bir çok futbolcu var. İtalya, İspanya, İngiltere, Portekiz, hatta Japonya'ya bile yayılmış Türk futbolcu havuzu hep sınırın 14 olduğu dönemde gerçekleşti. Görünen köyün pek kılavuza ihtiyacı olmuyor...


YORUMLAR

  • 0 Yorum