Ruhr derbisi ve unutulmaz hikayesi

Almanya'da 'Tüm derbilerin annesi'! Dortmund ile Schalke rekabetinin yaşandığı Ruhr derbisinin tarihine göz atıyoruz.

Ruhr derbisi ve unutulmaz hikayesi
11 Mart 2023 - 02:11
Alman futbolunun en önemli rekabetlerinden biri Ruhr derbisi! Borussia Dortmund ile Schalke 04 arasında oynanacak dev maç öncesi, tarihi rekabeti sizler için derledik.

Dortmund ile Schalke arasındaki Ruhr derbisi, ‘tüm derbilerin annesi’ olarak adlandırılır. 

Dortmund ve Schalke’nin bulunduğu şehir olan Gelsenkirchen, Almanya’nın kömür ve çelik üretiminin merkezi olarak kabul edilir. Ezeli rekabetin kaynağı olan iki şehir aslında birbirlerine sadece 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Aslında komşular birbirleriyle iyi geçinir ancak burada durum farklı. Aslında bu özelliği ile biraz Galatasaray - Fenerbahçe rekabetini de hatırlatıyor bizlere Ruhr derbisi! Bu derbide dini, siyasi, ekonomik bir rekabet yok, Ruhr derbisi sadece renklerin derbisi; burada ya sarı taraftasınız ya da mavi!
1925 yılında başlayan rekabetin ilk yıllarında hatta yaklaşık 18 yıl ezici şekilde üstün olan taraf Schalke’ydi. Dortmund, ezeli rakibini 1947 yılında ilk kez mağlup etmeyi başarırken, taraftar için uzun yıllar süren bekleyiş de sona ermiş oldu.

Ruhr derbisinin gerçekten dünya futbolunda öne çıkmaya başlaması ve rekabetin kızışması ise 1963 yılında Bundesliga’nın kurulmasıyla başlar. O dönemde yaşanan ekonomik kriz hem Schalke’yi hem Dortmund’u etkilemeye başlamıştı ancak ekonomik sorunlar rekabetin azalmasına asla neden olmadı.

Tarihin en ikonik derbilerinden

1969 yılında Bundesliga tarihine damga vuran karşılaşma ile rekabet daha da arttı. Dortmund’un sahasında oynanan karşılaşmanın 37. Dakikasında Schalke öne geçmiş, olaylar bundan sonra gerçekleşmişti. Golün ardından binlerce tarafta sahaya girmiş, polis olaya müdahale ederken Alman çoban köpeklerini kullanmıştı. Serbest kalan köpeklerden biri Schalke forması giyen Driedel Rausch’u ve Gerd Neuser’i ısırdı. Maçın ardından Dortmund cephesi yaşananlardan dolayı Schalke’den özür dilese de, Maviler için bu pek yeterli olmadı.

1970 yılında Schalke, bir yıl önceki olayları unutmamış, kulüp başkanı Schalke'li oyuncular sahaya çıkarken eşlik etmesi için hayvanat bahçesinden aslanları getirtmişti. Hayvanat bahçesinden getirilen aslanlar, Schalke sahaya çıkarken oyuncuların yanındaydı. Maç boyunca da saha kenarındaydılar. Derbi ateşi bu yıllarda en üst seviyesine ulaşmıştı.
İyi günler de oldu

Her ezeli rekabette olduğu gibi Ruhr Derbisi'nde de iyi günler olmadı değil! 1974 yılında Schalke, ezeli rakibi Dortmund'a yardım elini uzatıyordu. Küme düşen Dortmund, aynı zamanda finansal sorunlarla da uğraşıyordu. Bugünkü adıyla Signal Iduna Park'ın açılışı için Dortmund ezeli rakibi Schalke'yi davet ederken, Maviler bu maça herhangi bir para talep etmeden çıkmayı kabul etti. Aynı zamanda Schalke, bir hazırlık maçı olmasına rağmen karşılaşmanın tüm gelirlerini rakibine bıraktı. Schalke de yıllar sonra Dortmund'u kendi stadının açılışına davet edecekti.

1977 yılında iki taraftan Avrupa kupası

Alman futbolu o dönem Dortmund ve Schalke ile gurur duyuyordu. 1977'de Schalke Inter'i yenerek o günkü adıyla UEFA Kupası'nı kazanırken, bir hafta sonra Dortmund Juventus'u yenip Şampiyonlar Ligi'ni kazandı. Avrupa'nın iki büyük kupası Ruhr bölgesine ayak basarken, Bayern Münih efsanesi Franz Beckenbauer o günleri ''Alman futbolunun kalbi Ruhr'da atıyor'' sözleriyle özetlemişti.

Ruhr Bölgesi son yıllarda sessiz 

Son yıllarda Alman futbolunu saran bir Bayern Münih gerçeği, Ruhr bölgesinin bu iki güçlü takımını da ikinci plana attı. Dortmund son şampiyonluğunu 2011/12'de, Schalke ise henüz Bundesliga'da şampiyonluk yaşayamadı. Özellikle son birkaç yılda ise Schalke sıkıntılı bir sürecin içerisinde yer alıyor. Dortmund Bundesliga'da şampiyonluk için mücadele etmeye çalışırken, Schalke son yıllarda Bundesliga'da kaldığını şükreder duruma geldi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum