ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


"Ben yenilgiye karşı oynarım..."

04 Temmuz 2020 - 21:55 - Güncelleme: 05 Temmuz 2020 - 15:36

Ben belli bir takıma karşı oynamam, ben yenilgiye karşı oynarım..”

Bu sözler Manchester United efsanesi Fransız yıldız Eric Cantona’ya ait..

İş ahlakı, hırs, rakip ayırt etmeme, disiplin, azim, hedef koyma.. Ne ararsanız var bu cümlede.. “Ben yenilgiye karşı oynarım..”

Göztepe maçına kadar çıktığı 29 maçın 16’sını kazanamamış Fenerbahçe.. 9’unu kaybetmiş.. 29 haftada 43 puan yitirmiş.. İki kez yendiği, 19’uncu haftada 2-0 mağlup ettiği ve 1 puan önüne geçtiği Başakşehir’in 14 puan gerisine düşmüş 10 maçta..

Bazen yerle bir edilmiş, bazen kendi kendine yerle bir olmuş.. TFF, MHK, sakatlıklar, cezalar gibi her türlü bahaneyi bir kenara bırakırsak 10 maçta 5 yenilgi almış ve şampiyonluk kovalayan tüm rakiplerini mutlu etmiş..

Savunmanın önemi

Jose Mourinho’nun Bobby Robson ve Louis Van Gaal’in asistanlıklarını yaptıktan sonraki Porto deneyiminde koyduğu teşhisi koyacak bir teknik adamı bekliyor Fenerbahçe şimdilerde..

Mourinho muhteşem kariyerinin ilk yıllarında, “Önce savunma yapmayı öğrenmeliyiz..” diyordu..

Bu öngörü savunma odaklı oynama anlamına gelmiyordu aslında.. “O kadar kaliteli hücumculara sahipsek mutlaka gol atarız.. Önemli olan yememek..” felsefesine tutunmuştu..

Erol Bulut önemli ama..

Bjelica, Pellegrini, Abdullah Avcı derken Fenerbahçe ile Erol Bulut’un yolları kesişecekmiş gibi duruyor.. Aytemiz Alanyaspor’un genç teknik patronu Fenerbahçe-Göztepe maçından hemen önce Ankaragücü sınavındaydı.. Ama aklında Türkiye Kupası finalinde karşılaşacağı Trabzonspor daha çok yer etmişti..

Fenerbahçe’nin teknik direktörü olmak.. Hele hele Trabzonspor’a karşı kazanılacak bir Kupa sonrası..

Baskıyı kaldıracak isimler gerek..

Teknik direktör seçimi çok önemli ama, ya o teknik adama verilecek kadro..

Ben yenilgiye karşı oynarım..” Bu felsefede kaç kişi var Fenerbahçe’de? Emre Belözoğlu ve Luiz Gustavo’yu ayıralım.. Kaç futbolcu var Fenerbahçe’de yenilgiye isyan eden.. Kolay takımlara karşı puan kaybetmeyi hazmedemeyen..

Bu iki as futbolcunun yokluğunda 21 yıl sonra Galatasaray’a yenildi Fenerbahçe.. Küme düşme hattındaki rakiplerine mağlup oldu..

Ve Göztepe maçı..

Pandemi sonrası beşinci resmi maçta Göztepe’nin önüne çıkan kadroda ise Kadıköy’de şampiyonluk yaşamış 2 futbolcu vardı sadece.. Kaptan Emre yedek.. Solbek Hasan Ali ise neredeyse istenmeyen adam ilan edilmiş durumda.. Alper Potuk’un durumu ise ortada, kadro dışı..

Bırakın yenilgiye isyan etmeyi, Fenerbahçe’de büyük başarı yaşamış oyuncu yok neredeyse..

Buna karşın ilk yarıda son 10 haftanın en derli toplu ve organize futbolunu oynadı sarı-lacivertli ekip..

Altay’ın çıkarttığı mutlak gollük şutu vardı Göztepe’nin ilk 45 dakika boyunca..

Ferdi yerini garantiledi..

Bu kez kalesine gelen ilk topta golü yemeyen Fenerbahçe ise Ferdi ile iki güzel gol buldu.. Yine Ferdi’nin bir şutu direkten dışarı gitti.. Beto; Deniz ve Vedat’ın gollük vuruşlarını çıkarttı..

Hasan Ali son beş maçtaki üçüncü asistini yaptı.. Serdar uzaktan şut denedi.. Falette ilk golün gizli mimarı oldu.. Topla çıkışları orta sahayı rahatlattı..

Ferdi dünkü oyunu, golleri, adam geçişi ve sakinliğiyle yeteneklerini bir kez daha gösterdi.. Vedat’ın karıştırdığı rakip savunmanın boşluklarına çok iyi girdi..

İlk 45 dakikada 5’i isabetli 6 gol girişimi yapan Fenerbahçe’nin en iyisiydi..

İkinci yarıda durdu sarı-lacivertli ekip.. Emre ve Zajc’ın girişi de düşen tempoyu yukarı çekemedi.. Soner’in golüyle oyun tekrar sıkıştı..

İzmir ekibi Yalçın ve Mossoro’nun girişiyle atak üstünlüğünü ele geçirdi..

Yememesi gereken bir gol yiyen Altay’ın son 5 dakikada çıkarttığı önemli pozisyon takımı ayakta tuttu..

Serdar’ın kırmızı kartı,  Berkan’ın frikiği, Wilczek’in bir topunu Altay’ın çıkarması derken 90 dakika bitti ve son 4 maçtaki üçüncü galibiyet geldi..

Transferler çok önemli

Göztepe maçının ardından biraz geleceğe odaklanalım..

Başkan Ali Koç Emre Belözoğlu’na güveniyor.. Emre Başakşehir’de Erol Bulut ile çalıştı, yakından tanıyor.. Puzzle’ın parçalarının oturmaması için bir neden yok.. Ama bir şeyi unutmamak gerek.. Takımın beyni Emre sahada olmayacak artık.. “Yenilgiye karşı oynayacak” oyuncu sayısı azalacak..

O yüzden bu sezonki sonuçlar ne olursa olsun Fenerbahçe’nin lider karakterli oyuncular alması gerek.. Caner-Gökhan gibi.. Papiss Cisse gibi.. Juan Jesus gibi..

6 isim tamam gibi..

Taraftar; Altay, Serdar, Gustavo, Ozan, Ferdi, Vedat’ı sayarken tedirgin olmuyor artık..

Takımın geri kalanı öyle isimlerden oluşmalı ki; Deniz, Dirar, Tolgay, Hasan Ali, Falette yedek kalmalı.. Formayı kapmak için çok çalışmalı..

Kaleye gelen ilk top gol olmamalı Fenerbahçe’nin.. Kötü oynadığında bir yıldız çıkıp takımı kurtarmalı..

Savunma hemen düşmemeli.. Orta saha 90 dakika değil, 190 dakika mücadele gücüne sahip olmalı..

Vedat en formsuz maçında rakip savunmayı sırtına alıp dolaştırmalı; Göztepe karşısında olduğu gibi gol yollarını açmalı..

İlk yarıdaki güzel oyuna, galibiyete tebrik.. Uyarılara devam..

YORUMLAR

  • 0 Yorum