Ryan Babel

Ryan Babel


Ryan Babel'in Türk futbolunu kurtarma planı

15 Aralık 2023 - 17:32 - Güncelleme: 19 Aralık 2023 - 17:52

Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ne veda etmesinin yarattığı hayal kırıklığının ardından, Türk futbolunda yaşanan son gelişmelerle ilgili birkaç şey söyleme ihtiyacı hissettim. Türkiye’de yaşanan son olay gerçekten çok üzücü ve herkes için büyük hayal kırıklığı. Futbol, insanlara keyif veren bir spor ve öyle de kalmalı… Eğer farklı bir şeyler yaşanıyorsa, bir yerlerde yanlış yapıyoruz demektir… 

Türk futbolunu elbete çok seviyorum. Türkiye’de oynadığım bütün maçlardan keyif alıyordum ama maç sırasında her zaman çok şey yaşanıyor ve ne yazık ki genellikle yaşananların merkezinde hakemler oluyor. İşi gerçekten daha zor hale getiriyorlar. Standart sağlamaktan çok uzaklar ve ne yazık ki bunu bir türlü aşamadılar. 

Mesela insanlar dışarıdan baktıklarında hakemlerin büyük takımları daha çok koruduğunu düşünüyor ama ben yıllarca oynadım ve durum böyle değil. Türk hakemleri ev sahibi takımı daha fazla korumaya çalışıyor, benim saha içinde gördüğüm bu. Ve ev sahibi takımı korumaya çalıştıklarında işler daha da kötü hale geliyor. Premier League ya da Hollanda ile karşılaştırırsak, aradaki büyük farkı görebiliriz. Gerçekten fark çok büyük ve Türkiye’ye transfer olduğunuzda işinizi zorlaştıran bir durum. 

VAR geldi, herkes bu tartışmaların biteceğini düşünüyordu ama Türk hakemleri yine işleri daha kötü hale getirmeyi başarıyor. VAR çok yararlı bir uygulama ama VAR’da alınan kararların nasıl alındığını bilmemiz gerekiyor. Çünkü gol ya da ofsayt verdiklerinde VAR’dan verilen görüntüyü oradaki bir kişi belirliyor. Bazen yarım saniye bile ofsayt kararının değişmesine neden olabiliyor. Bunu herkes biliyor. 


Ne yazık ki VAR geldi, artık hakem hataları olmayacak düşüncesi gerçekten çok uzak bir hayal. Açıkçası hakemler VAR’a rağmen oyunda bu kadar büyük etkiye sahipse, bence hatalarından da bir şekilde sorumlu tutulmalılar. Yani bir maçın sonucunu değiştirebiliyorsanız, Türkiye’de yapılan gibi 1-2 hafta o hakeme maç vermemenin çözüm olduğuna inanmıyorum. 

Bence Türkiye’de futbolu yönetenler hakemlerin de eleştirilebileceğini kabul etmeliler. Futbolcular sahada hata yaptığında sarı ya da kırmızı kart görüyor. Türkiye’de teknik direktörler maç sonunda hakemle ilgili konuştuklarında hemen ceza alıyorlar. Bence haklı olduklarında teknik direktörlerin hakemleri eleştirebilme hakkı olmalı, sonuçta onlar da bu işin bir parçası… 

Aslında yapılması gereken çok şey var ve bunlar bir günde olabilecek şeyler değil. Ama ben federasyon başkanı olsam ilk yapacağım iş, yeni ve başarılı Türk hakemleri yetiştirmek için yurt dışından kaliteli hakemleri getirirdim. Hem Türk hakemlerine eğitim verebilirler, hem Türkiye’de bazı maçları yöneterek onlara daha net bir şekilde örnek olurlardı. Bunu yaparlar mı? Açıkçası sanmıyorum ama birileri bu sorunu çözmeli. 

Bu arada Pazar günü oynanacak Liverpool - Manchester United maçı için de küçük bir not... Biliyorsunuz ki Liverpool'un Tottenham maçında VAR'dan dolayı çok canı yandı. Maçın hakemi Michael Oliver'e bir önerim olacak. Eğer Liverpool'a karşı yapılan hataları affettirmek istiyorsanız VAR'ı düzgün çalıştırın ve illa bir hata yapacaksanız Liverpool aleyhine yapmayın! Liverpool kazansın, hatalar unutulsun diyelim...

YORUMLAR

  • 0 Yorum