ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


Bu maçtan gereken dersler alınmalı

19 Ekim 2020 - 00:21 - Güncelleme: 19 Ekim 2020 - 02:07


Fenerbahçe'ye son yıllarda en ters gelen takımlardan biri Göztepe... İkinci yarı başlıyor ve Fenerbahçe 2-1 önde.. İlk yarıdaki iyi hücum anlayışı ikinci yarıyla birlikte zirve yapıyor.. 45 ile 70. dakikalar arasında Fenerbahçe müthiş futbol oynuyor.. Üçüncü golü buluyor, dördü, beşi, hatta altıyı kaçırıyor.. Ve o anda futbolun altın kuralı bir kez daha devreye giriyor.. "Atamayan golü kalesinde görüyor.."

Göztepe'nin skoru 3-2 yapmasının ardından Fenerbahçe'nin oynadığı futbol tam anlamıyla "panik futbolu".

Sosa ve Samatta'nın da çıkmasıyla takım Karagümrük maçında olduğu gibi hücumda aksamaya, topu fazlasıyla kendi kalesi önünde görmeye başlıyor.

Özellikle uzatmalarla birlikte son 10 dakikada Göztepe beraberlik golüne çok yaklaşıyor.. Altay kurtarıyor, savunma vurdurmuyor, Göztepeli oyuncular kaçırıyor ve maç 3-2 bitiyor.

Bu satırlar maçın kısa bir analizi.. Herkesi şaşırtan penaltı kararı maçın önüne çıkmış durumda.. Ama konuşulması gereken azıl konu Fenerbahçe'nin sezonun en iyi futbolunu oynayıp, çok çok iyi hücum organizasyonları geliştirdiği maçı bile puan kaybetme noktasına nasıl taşıdığı olmalı.

Erol Bulut ve futbolcuların görevi; hakemi, penaltıları ya da kartları konuşmak değil.. Olmamalı.

Onların görevi yakaladıkları pozisyonları gole çevirmek.. Görevleri; basit top kayıplarıyla takımın kontra yemesinin önüne geçmek.. Görevleri; takım olarak iyi oynadıkları, rakibin tamamen oyundan düşmek üzere olduğu anlarda bireysel şovlardan, bacak aralarından, topuk paslarından, kısaca fantazi hareketlerden kaçmak ve "basit oynamak".. Tıpkı Cruyff'un söylediği gibi.

Fenerbahçe adına maçın en iyisi Sosa'ydı.. Gustavo, Tisserand ve Serdar Aziz de iyiydi.. Ama Sosa bir beyin olarak çıktığı ana kadar sahanın her noktasını dolaşarak takımı yönetti.. Harika ara paslar attı.. Yine kritik bir penaltıyı çok rahat kullandı.. Sağda Nazım'ı, solda Caner'i çok iyi kaçırdı.. Samatta ve Cisse'ye nefis gollük paslar attı.. Sosa'nın çıkmasını anlayabiliyorum.. Çünkü kendi çıkması gerektiğini kenara iletti ve oyundan alındı.. Ayak parmağındaki kırığın etkisi tam olarak geçmemiş bilgisi vardı bizde.. Bu konuda Erol Bulut'u eleştirmem.

Samatta konusunda ise Erol Hoca'dan biraz farklı düşünüyorum.. Evet Samatta Tanzanya Milli Takımı'na gitti.. Yorgundu.. Jet lag olma ihtimali de çok yüksek.. Ama çok yüksek bir fizik kapasiteye sahip.. Sahada olduğu her an rakip savunmayı yıpratıyor.. O çıkınca Cisse pozisyonlara girdi ama Göztepili savunma oyuncuları çok daha rahat top çıkartıp hücuma katılır oldu.

Pelkas'ı 3-1'den sonra yaptığı gereksiz top kayıpları dışında beğendim.. Takıma büyük güç ve enerji katacak kaliteye sahip bir oyuncu.. İlk maçında golle buluşması da moralini yükseltmiştir.

Bu maçın kazanılması; psikolojik olarak da çok değerliydi.. Takım Galatasaray - Alanyaspor maçı öncesi sıralamada liderliğe yükseldi.. Sakin oynadığı, takım olarak iyi hücum geliştirdiği anlarda çok çok tehlikeli bir takım olduğunu gösterdi.

Eleştirilen Valencia'nın bile Ekvvador'un 4-2 kazandığı Uruguay maçında 3 asist yaptığını unutmadan takımdaki pozitif gelişmeyi görmemiz ama bir o kadar da savunma anlamında gerçekçi olmamız lazım.

Fenerbahçe geniş kadrosu, tecrübeli futbolcuları ve zengin hücum seçenekleriyle şampiyonluğun ciddi adayı durumunda.

Savunmada rakip pozisyon verilmediği anlarda işler iyi gidiyor.. Ama rakibin önde pres yapıp, hücumcu kanat beklerinin arkasına sarkmayı başardıkları her pozisyonda Fenerbahçe kalesine kanatlardan tehlikeli akınlar geliyor.. Bu konuda idmanlarda çok daha fazla çalışılmalı.

Göztepe'yi genel anlamda geçen sezona göre geri gitmiş buldumm. Kalecileri İrfan Can önemli bir yetenek olduğunu yaptığı kurtarışlar ve kalesindeki duruşuyla gösterdi.. Guilerhme hem iki gol attı hem de Fenerbahçe'yi en çok zorlayan oyuncu oldu.

Hakem Karaoğlan yetenekli bir hakem.. Halil'in Sangare'yi geçerken yaptığı harekete faul çalmaması ve golün gelmesi doğru karardı.

Ama Serdar Aziz'in rakibine dokunmadan yaptığı kaymaya penaltı vermesi notunu düşürdü.. Umarım o da kararlarından gereken dersleri alır...

Şimdi de maçtaki oyuncu notlarına göz atalım:
Altay (7) - Sangare (6), Serdar Aziz (6.5), Tisserand (7), Caner (7.5) - Gustavo (7), Sosa (8) (dk.83 Mert Hakan 5), Ozan (7) - Valencia (6) (dk.57 Ferdi 5.5), Samatta (6.5) (dk. 70 Papiss Cisse 5), Pelkas (7) (dk.70 Sinan Gümüş 5.5)