ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


Mesut, Crespo, Berke ve Güney Koreli bir savaşçı

21 Kasım 2021 - 23:59 - Güncelleme: 22 Kasım 2021 - 01:15

Fenerbahçe derbideki son deplasman galibiyetini 4 yıl önce Josef'in son dakika golüyle almış.

Bu sezonun kırılma maçında ise galibiyeti getiren golü atan isim Miguel Crespo. Taraftarın da, medyanın da, sosyal medyanın da "Maçın kahramanı" olarak gördüğü isim ise Kim Min Jea.

Ve bu üç ismi de, Türkiye'de çoğu kişi tanımıyorken alıp getiren Vitor Pereira../

Sezonun en önemli maçlarından birinde; Trabzonspor deplasmanında 1-0 öndeyken 10 kişi kalmış, üstelik ligin en iyi savunmacısını kaybetmiş Fenerbahçe, Szalai'nin 88. dakikadaki bireysel hatası ve yaptırdığı penaltıyla yenilmişti.

Ama bu yenilgi süreci iyi yönetilmedi, aksine büyük bir panik havasına girildi.. Havalimanına binlerce taraftarın akın etmesi, Mesut ve Altay'ın onlara yönelik konuşmaları derken camia tam anlamıyla "her ah patlayacak" hale geldi.

Alanya ve Konya yenilgileri ardından Kayseri beraberliği Vitor Pereira için "sayılı günleri var" söylemlerine yol açmıştı.

Peki ne oldu?

Pereira birden 4'lü savunmaya döndü.

Üstelik Kerem'den yenen ilk golde, yerini kaybeden Tisserand'ın rolü de büyüktü.. 3'lü oynarken çok sık sağ kulvardan ileri çıkan Tisserand henüz maçın başında ve durum 0-0'ken rakip alanın ortasındayken Fenerbahçe golü yedi.

Bu gol oyunun tüm planını değiştirdi iki teknik adam açısından da.

Terim de Pereira da farklı bir strateji içine girdiler.. Galatasaray tamamen geriye yaslandı ve kontralarla ikinci golü aradı.. Fenerbahçe ise iyi pas yapan ayaklarıyla gol kovaladı.

Ama ilginçtir Fenerbahçe'nin golü hiç beklenmedik şekilde, Galatasaray'ın kötü kullandığı bir duran top sonrası, Mesut'un kontrasıyla geldi.

İrfan Can'ın müthiş pası, Mesut'un son ana kadar bekleyip Muslera'nın beklemediği sağ ayağıyla tavana yaptığı vuruş Fenerbahçe'yi derbiye geri döndürdü.

İkinci yarıda oyunun hakimi Galatasaray'dı.. İyi pas yaptılar, iyi pres yaptılar ve iyi ön alan paslaşmalarıyla pozisyon buldular.

Fenerbahçe Berisha'yı çıkartmakta, Osayi, Rossi, Serdar Dursun gibi kozlarını oynamakta aslında geç kalmıştı.

Ama Galatasaray'ın her büyük tehlikesinde ya Berke ya da Kim Min Jea sahne aldılar ve kalelerini müthiş savundular.

Beijeing Guouan'dan transfer edilen Kim Min Jea henüz 25 yaşında ve 1.90 m boyuna karşın inanılmaz çevik.. Rakiplerinden daha önce topa hamle yapıyor ve geriye çok çabuk dönüyor.

Sürekli bireysel hata yapan Szalai'nin yokluğunda, takım da oyundan düşmüşken çok çok önemli bir müdahaleyle rakibin öne geçmesine izin vermedi.

Galatasaray'da ise çok iyi oynayan iki ismi vardı.. Biri Kerem, diğeri Marcao.. marcao'nun maç içindeki tek önemli hatasında Rossi takipçiliği ve futbol aklı ile Miguel Crespo'yu topla buluşturdu ve top bu kez direkten dönmedi..

Fenerbahçe için Galatasaray maçları önemlidir.. bu maçın kazanımı sadece 3 puan ya da sadece derbi galibiyeti olarak görülmemeli.. Bu Fenerbahçe için şampiyonluk yarışına devam edip etmeme maçıydı.. Kaybedilse çok çok büyük bir kaos başlacaktı.

Bu açıdan bakıldığında; Mesut'u saha içi lideri yapan, İrfan Can, Mert Hakan, Zajc, Sosa, Berisha gibi oyuncuları yan yana oynatan ve bu kritik maçta 4'lü savunmaya dönen Pereira galibiyetin mimarıydı.

Fatih Terim ise geçen yıl Recep Niyaz ve Adem Büyük'ten yediği gollerle kaptırdığı şampiyonlukta olduğu gibi hatalı bir onbirle sahaya çıktı ve bir kez daha öne geçtiği bir maçı kazanamadı.

Süper Lig seviyesinde fiziki yeterliliğe sahip olmayan ve asla tek gorvet oynamaması gereken halil'le maça başladı.. Erken gole karşın kontradan Mesut'tan golü yedi.

Tamamen maçın hakimi olduktan sonra gelmeyen gol ise sıkıntıları arttırdı ve rakibin tek etkili atağında yenilgi geldi.

İki taraf da Halil Umut Meler ve Yaşar Kemal Uğurlu'nun kararlarından şikayetçi.. Tüm doğru ve yanlışlarıyla hakemlerin çok zor bir derbiyi atlattıklarını düşünüyorum..

Galatasaray'ın hakeme yönelik söylemlerini de saygıyla karşılıyorum.. Ama ilk anki şoku atlıttıktan sonra; Kasımpaşa 2-0'dan 2-2, Trabzonspor 2-0'dan 2-2, beşiktaş 1-0'dan 1-2, Lokomotiv 1-0'dan 1-1 gibi skorları hatırlayıp takımın aslında teknik anlamda da hatalar içinde olduğunu görebilirler.

Maçın adamı: Kim Min Jea
Hayal kırıklığı: Fatih Terim
Kader anı: Mesut Özil'in beraberlik golü