ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


Pereira'yı tuzağa düşürmek isteyen Portekizli ve Altay Bayındır..

26 Eylül 2021 - 23:14 - Güncelleme: 27 Eylül 2021 - 00:27

Son dönemde önemli finallere ve derbilere göz atalım önce..
Şampiyonlar Ligi finali: Chelsea - Manchester City: 1-0
UEFA Avrupa Ligi finali: Villareal - Manchester United: 1-1 (Penaltılarla Villareal)
UEFA Süper Kupa finali: Chelsea - Villareal: 1-1 (Penaltılarla Chelsea)
EURO 2020 finali: İngiltere - İtalya: 1-1 (Penaltılarla İtalya)
Copa America finali: Brezilya - Arjantin: 0-1
CONCACAF Gold Cup finali: ABD - Meksika: 1-0
İngiltere FA Cup: Leicester City - Chelsea: 1-0
İngiltere Community Shield: Leicester City - Manchester City: 1-0
İngiltere Lig Kupası finali: Manchester City - Tottenham: 1-0
Fransa Süper Kupası finali: Lille - PSG: 1-0
Libertadores Kupası finali: Palmerias - Santos: 1-0

Bu listeyi daha da uzatabiliriz.. Dünyanın sonucunu merakla beklediği, yüzmilyonlarca insanın televizyonlardan izlediği bu üst düzey finallerin bir ortak noktası var.. Hiçbirinde kupayı kazanan takım 1'den fazla gol yememiş.. Ve çoğunda favori olanlar kaybetmiş..
Kısacası; yıldızlarla hücum futbolu maç kazandırıyor ama akıllı taktikler ve iyi savunma şampiyon yapıyor..

Finallere kısa bir bakış attıktan sonra hafta sonu tüm dünyanın merakla izlediği Chelsea - manchester City derbisini hatırlayalım.. Maçı 1-0 kazandı City.. İkinci yarıda Gabriel Jesus'la bir gol buldu ve tam anlamaıyla olmasa da Şampiyonlar Ligi finalinin rövanşını aldı.. Çok iyi bir pas ve hücum takımı aslında.. Ama geçen sezondan dersini alan Guardiola artık savunmaya çok daha fazla önem veriyor.. O yüzden 6 haftada kalesinde sadece 1 gol gördü, onda da Tottenham'a deplasmanda 1-0 yenildi zaten..

Vitor Pereira'nın Fenerbahçe'ye gelişi ilginç bir hikaye.. 12-13 önemli teknik direktöre, "cazip" teklifler sunan sarı-lacivertli yönetim son yıllardaki istikrarsız gidiş ve TFF'nin koyduğu limitlere bağlı olarak yüksek transfer bütçesi sunamaması yüzünden hep olumsuz yanıt almıştı.. Birden önemli bir yönetici, (adı bizde kalsın), Pereira'nın ismini ortaya attı.. Bu fikri sunarken Ali Koç beklenmedik derecede tarafsız yaklaştı ve "Olur, konuşalım" şeklinde bir tavır ortaya koydu.. Başkan koç Pereira'nın mutlak başarı isteğinin yanı sıra, kendisi gibi üst hedefinin Avrupa Kupaları'nda final oynayan bir takım yaratmak olduğunu duydu ve kararını Portekizli teknik adamdan yana kullandı.. Bu kararı vermek sadece 1.5 gününü almıştı Ali Koç'un.. Birçok önemli teknik adamın projeleri ve bütçeleri yanında Pereira'nın bir avantajı daha vardı: geçmişin rövanşını almak istiyordu..

Pereira geçen sezon takımın çok iyi transferler yaptığını gördü izlediği maçlar sonunda.. Takımın yapısından memnun olduğunu dile getirdi ve 4 ilk onbir oyuncusu istedi yönetimden.. Bir sol kanat, bir kanat forvet, bir çok iyi santrafor ve bir merkez orta saha.. bunların yanında yapılacak transferlerin kulübeyi güçlendirme hamleleri olacağını söyledi..

Gidecek oyuncularla ilgili olaraksa Topuk Yaylası'ndaki çalışmaların sonunda kesin bir karara varmıştı.. İstanbul'a dönüşte hazırlık maçlarının son halini almasıyla bu raporunu yönetime sundu.. Caner Erkin, Sinan Gümüş, Ozan Tufan, Steven Caulker, Nabil Dirar, Zanka gibi isimleri istemediğini iletti bu raporda.. Daha önce de Thiam ve Ademi'nin planlarında olmadığını dile getirmişti..

Ali Koç, Pereira'nın istekleri yerine tam anlamıyla yerine getirmek için düğmeye basarken sadece Caner Erkin için emin olup olmadığını sordu.. Yanıt, o bölgeye transfer yapamazsak bile Ferdi, Novak ve Muhammed benim için daha önde, şeklindeydi.. 

Gerisini biliyorsunuz.. Fenerbahçe 7 hazırlık maçı, 3 Avrupa Kupası ve 7 lig karşılaşmasıyla sezona devam ediyor..

Pereira geçen sezon oynanan futbolun iyi ve yeterli olduğunu ama oyuncuların, "takım savunması" adına zayı kaldıklarını düşünüyordu.. Portekizli çalıştırıcı kararını vermişti, artık 3-4-3 oynayacaklar ve takımın iki gizli oyun kurucusu olacaktı: soldan Szalai, sağdan Tisserand..

Tisserand'sız oynanan Sivas ve Başakşehir maçlarında takımın hem hücum hem savunmada dengesinin bozulması üzerine, sağ kanada Novak hamlesi geldi Hatay'da..
Çek oyuncu hem klasik arka direk takipçiliğiyle kritik bir gol attı hem de çok seri oynayan ve adam geçen Hatay forvetleriyle iyi mücadele etti..

Muhammed ve Ferdi de çok iyiydi Hatay deplasmanında.. Gustavo'nun yanında ikinci yarıda görev alan Miguel Crespo bile, " iyi ışık" verdi oyunuyla..

İtalya Ligi'nin kritik maçında İnter ile Atalanta karşılaştı.. İki takım da üçlü oynuyordu.. Dortmund deplasmanda Mönchengladbach'la karşılaştı.. İki takım da üçlü oynadı.. Chelsea yine üçlü oynuyor Premier Lig'de.. Pereira'da kaybedilen 5 puandaki sert "sistem eleştirilerini" kafasına takmadan bildiği yolda ilerledi ve bireysel hata dışında rakibini gol pozisyonu vermeden bir 3 puan daha aldı..

Perşembe günü sarı-lacivertli takım için son derece kritik bir maç oynanacak Kadıköy'de.. Rakip Olympiakos değil aslında.. Fenerbahçe ile Olympiakos maçından çok Vitor Pereira ile Pedro Martins'in taktik mücadelesini izleyeceğiz perşembe akşamı..

Pedro Martins, Pereira'ya oranla çok daha parlak bir futbolculuk geçmişine sahip.. Bunu teknik direktör olarak da yaşamak istiyor ve Pereira karşısında İstanbul'da galip gelmek amacında..

Son lig maçında deplasmanda Asteras'ı 4-0 yenerlerken; El Arabi, Kunde, M'villa, Valbuena, Rony Lopes gibi isimleri yedek bıraktı.. Kim - Szalai, Novak üçlüsünün başarısının ardından Pereira Olympiakos maçına da bu düzen ve orta sahayla çıkacaktır.. Sadece Mesut'un Muhammed'in yerine onbirde olmasını bekliyorum.. 

Pedro Martins Fenerbahçe karşısında takımı mümkün olduğu kadar geride tutup Fenerbahçe'nin üçlü savunmasının tıpkı Frankfurt deplasmanında olduğu gibi orta çizgiye yaklaşmasını bekleyecek.. Frankfurt bu anlarda bir gol bulmuş, 8 kez de ofsayte takılmıştı.. 
Pedro Martins özellikle Onyekuru ve El Arabi'nin bu boşluklara girmesini planlıyor.. O yüzden bu taktik savaşının kaybedilmemesi ve perşembe akşamının güzel sonuçlanmasının yolu sabırlı hücum ve pas futbolunda geçiyor..

İlk geldiği dönemde 14 maçta geriye düşüp bunların hiçbirini çeviremeyen Pereira'nın oyunun hiçbir bölümünde skor avantajını rakibe kaptırmaması gerekiyor..

Altay Bayındır'a..

Bu analizin ardından son söz Altay Bayındır'a.. Çok çok iyi bir kalecisin.. Ve çok iyi kaleciler de önemli hatalar yapıyor.. Ama Kraft gittiğinden beri performansında düşüş var.. Sivas maçında yaptırdığın penaltı, Karadağ'dan yediğin frikik golü, Giresunlu Dhoukara'nın attığı gol ve Hatay'da elinin altından giden top.. Seni çok seviyor Fenerbahçe taraftarı Altay.. Ama sakın konsantrasyonunu ve çalışma disiplinini kaybetme..

Ben çıplak gözle çok fazla Schumacher'in idmanlarını ve onun bıkıp usanmadan yere atlayışlarını izledim.. Antrenman bittikten sonra da şimdiki konforlu duşlar yoktu.. Dereağzı'ndaki sobalı odada duş alıp evine giderdi Toni..

Büyük kaleci olmak istiyorsan kendine Türkiye'deki kalecileri değil, Cristiano Ronaldo'yu örnek al.. O kadar çalış ki; gün gelsin sana "Ronaldo kadar çalışan kaleci" desinler.. Uğurcan'la rekabet de seni baskı altına almış olabilir.. Tıpkı Ederson , Allison ikilisinin yaşadığı rekabet gibi.. Ama unutma büyük takım kalecileri "baskı altında yaşamayı bilen" kalecilerdir.. Sevgiyle kal güzel kardeşim..