ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


Fenerbahçe'nin şampiyonluk formülü

25 Nisan 2022 - 22:38 - Güncelleme: 26 Nisan 2022 - 07:01

Bu yazı için özellikle Beşiktaş-Kasımpaşa maçının bitmesini bekledim.. 2 Hafta önce Alanyaspor'u 4 golle yenen, ilk maçında Trabzon deplasmanında aldığı beraberlikle göklere çıkartılan Valerien Ismael'in, 15 gün içinde nasıl yerle bir olduğunu gördükten sonra yazmaya karar verdim..

Aynısını Torrent'e yapmıştı medyamız ve sevgili Twitter.. (Bu arada Elon Musk'ı da kutlayalım yeni sahibi olarak Twitter'ın)..

Barcelona'dan beraberlikle dönen ve iki gün sonra Beşiktaş'ı yenen Galatasaray için inanılmaz bir rüzgar estirilmişti.. Sonra.. Sonrası malum..

Aynı senaryo, biraz daha genişletilmiş hali ve daha geniş zamana yayınlmış şekliyle Fenerbahçe'ye uyarlanabilir.. Şu anda tüm taraftarın ortak kamramanı İsmail Kartal yeni sezona başlarken Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi elemelerinin ikisini birden kaybederek lige başlarsa belki daha da sert bir fırtına kopabilir buralarda..

Peki ne yapmalı? İkinci kez başkan seçildikten sonra, toplamda beşinci sezonuna kupasız giren Ali Koç başarı için nasıl bir yapı kurmalı? Jorge Jesus doğru isim mi? 

Fenerbahçe'den adeta kovularak gönderilen, hatta yerine Farioli, Kenan Koçak gibi isimlerin bile getirilmesi gündeme gelen Vitor Pereira Porto'nun başına ilk kez geçtiğinde iki şampiyonuk yaşadı ve bir kez portekiz kupası'nı kazandı.. Tüm bu sezonlarda Jorge Jesus da Benfica'yı çalıştırıyordu..

Pereira Çin'de şampiyon olurken Capello, Fabio Cannavaro, Roger Schmidt ve Manuel Pellegrini gibi önemli isimleri geride bırakmıştı.. Yunanistan'da da şampiyonlukları vardı..
Jorge Jesus ise Türkiye ortamını bilmiyor ve asla baskıya gelemiyor.. Çok kolay yönetimlere tepki koyabiliyor ve gemileri hemen yakıyor..

Kısacası; Ali Koç'un yerinde olsam bu riski, hele hele kader sezonunda asla almazdım..
O zaman ne yapmalı?

İsmail Kartal'ın hem takım içinde hem de taraftarın gözünde önemli bir kredi kazandığı ortada.. Çalışkan ve iddialı bir yapısı var İsmail Kartal'ın.. Ama yıldız yönetiminde ne kadar tecrübesiz olduğunu Mesut Özil konusunda gösterdi.. Yine de gelecek sezona onsuz başlamak hata olur..

Sadece İsmail Kartal'ın yönetiminde bir takım oluşturmak, transferler yapmak ya da bir yapı inşa etmek ise çok büyük bir risk.. İsmail Hoca'nın kariyerindeki tüm önemli başarılar başka önemli teknik adamların bıraktığı takımlarla ve oyuncularla yaşanmış.. Kendi kurmaya çalıştığı takımlarla ise çok başarılı olamamış..

Ali Koç'un yapması gereken, basketboldaki Gherardini'nin futbol karşılığını bulmak.. Bunun için en ideal isim Joachim Löw..

Dünya Kupası kaldırdıktan sonra hiç kulüp çalıştırmamış Alman teknik adam böylece kariyerini gölgeleyebilecek bir mecaraya başlamamış olur..

İyi dostu İsmail Kartal sahada, kendisi ise "Üst futbol aklı" Fenerbahçe'nin tüm futbol branşlarından, tüm transerlerinden sorumlu olur..

İyi bildiği Alman coğrafyasındaki Türk ya da Alman oyuncuları genç yaşta altyapıya kazandırabilir.. Kadın futbolu için akıl olur.. Alt yapının başındaki Tahir Karapınar bile Löw'e bağlı hareket etmekten mutluluk duyar..

Ali Koç da hem sigorta olarak bir dünya markasını kulüpte tutar, hem de İsmail kartal ile ivmelenen takımı ve yapıyı daha güçlendirir..

Bu yazdıklarımı yapmak kolay değil..

Ama inanın; 4 yılda Ali Koç'un futbola harcadığı parayı düşündüğünüzde maliyeti çok daha düşük bir hamle olur..

Ve Fenerbahçe Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı'nda hem şampiyon olur hem de 14 yıldır uzak kaldığı Şampiyonlar Ligi'ne geri döner..

İsimler fark etmeksizin kurulacak diğer tüm yapılar çok büyük bir risk içerir ve Ali Koç başkanlığının son sezonunu yaşar..

Benden uyarması..