ALTAN TANRIKULU

ALTAN TANRIKULU


Kadıköy'de neler oluyor?

10 Ağustos 2020 - 14:15 - Güncelleme: 11 Ağustos 2020 - 13:51

Son iki sezonu hayal kırıklığı ile kapatan Fenerbahçe baştan aşağıya yenileniyor. Futbol şubesi tamamen Başkan Ali Koç’a bağlandı ve iki genç yönetici Kemal Danabaş ile Selahattin Baki sorumlu isimler oldular.

Emre 1 yıl daha oynayabilir

Emre Belözoğlu aktif futbol yaşantısının ardından sportif direktörlük koltuğuna oturma kararı almıştı.. Hatta oturmadan önce tüm aksiyonlarda kulübün futbol aklı olarak hareket etti.. Teknik direktör seçiminden transferlere, kalacak ve gidecek oyuncuların seçiminden altyapı koordinatörüne kadar birçok konuda belirleyici isim olarak öne çıktı Emre..

Tüm bunlara karşın pandemi sonrası Kaptan'ın gösterdiği performans ve ailesinden gelen baskı 1 yıl daha futbol oynama isteğini önplana çıkardı.. Emre Belözoğlu'nun 1 yıl daha futbol oynaması halinde resmi olarak sportif direktörlük yapamayacağı, bu görevi Danabaş-Baki ikilisinin yürüteceği haberleri geliyor Kadıköy'den..

Emre’yle aynı evde kalmıştı...

Belözoğlu’nun Newcastle United’ta oynadığı dönemde Erol Bulut da İngiliz ekibine transferi söz konusu olduğu için deneme antrenmanlarına çıkmıştı...

2007-2008 sezonu başında Olympiakos’tan ayrılan Erol Bulut 6 ay kadar Emre Belözoğlu’nun evinde kalmıştı..

Emre Belözoğlu ile Erol Bulut’un bu tanışmasının ardından Başakşehir’de ikili bir araya geldi.. Emre Fenerbahçe’den ayrıldığı dönemde Başakşehir’e kaptan olarak transfer olurken, Erol Bulut da Abdullah Avcı’nın yardımcı antrenörü olarak görev almıştı.

Pandemi döneminde sarı-lacivertli takımın gündemine giren Nenad Bjelica ismi çok öne çıkmış, ancak Hırvat teknik adamın sezon başı 3 milyon euro’dan 3 yıllık anlaşmada diretmesi bu birlikteliği engellemişti..
Yeni Malatyaspor’dan sonra Aytemiz Alanyaspor’u da UEFA Avrupa Ligi’ne taşıyan Erol Bulut ise Fenerbahçe’ye hiçbir şart koşmadı.. Alanyaspor’dan aldığı yıllık ücretin biraz altına, üstelik Türk Lirası’na imza attı..

Erol Bulut’un Fenerbahçe’ye teknik adam olmasının kesinleşmesinin ardından yaklaşık 1.5 ay medyaya hiçbir açıklama yapmaması ve tamamen Alanyaspor’a konsantre olması reklamı sevmemesi ve ciddiyetinin bir göstergesiydi.

Fenerbahçe’yle çıktığı ilk antrenmanda futbolculara bir konuşma yapan genç teknik adamın sözleri de oldukça önemliydi..

İlk konuşması çok etkileyiciydi

Öncelikle hepiniz hoşgeldiniz.. Bugünden itibaren birlikte çok zaman geçireceğiz. ‘Ben’ kelimesini bundan sonra kullanmayacağız, biz olacağız.. Biz olduğumuz sürece başarılı oluruz.. Saygı ve disiplin benim için çok önemli.. Hepimiz birbirimize, buradaki profesyonellere ve personele saygılı olacak.. Futboldan para kazanıyoruz, futbolun tüm unsurlarına ve tabii ki Fenerbahçemiz’e saygı duyacağız.. Hepinize başarılar ile dolu bir sezon diliyorum..

8 Ağustos’ta Samandıra’da Erol Bulut yönetiminde çalışmalarına başlayan Fenerbahçe’nin 18 Ağustos’tan 29 Ağustos arasında Topuk Yaylası’ndaki çalışmalar sürecek.. Süper Lig’in başlangıç tarihi olan 11 Eylül’e kadar kalacak ve gidecek oyuncuları belirleyecek olan Erol Bulut genç takımdan gelen oyunculara da kadroda yer verecek.

Yaz Transfer Dönemi ise 5 Ekim Pazartesi sona erecek.

Erol Bulut ve transfer taarruzu

Gökhan Gönül (35 yaş - 32 maç, 4 gol, 3 asist),  Caner Erkin (31 - 37 maç, 4 gol, 11 asist),  Filip Novak (30 - 42 maç, 10 gol, 1 asist),  Mert Hakan Yandaş (26 - 37 maç, 10 gol, 5 asist),  İsmail Yüksek (21 - 27 maç, 8 gol) ve Barış Sungur (18 - 2 maç, 1 gol, 2 asist) transferlerini açıklayan sarı-lacivertli kulüp Erol Bulut’un isteği doğrultusunda PAOK’lu Chuba Akpom’u da (24 - 43 maç, 10 gol, 3 asist) bitirmeye çalışıyor.

Sosa heyecan yarattı

Göztepe’nin sol stoperi Alparslan Öztürk (27 - 25 maç, 7 gol), bonservisi Genoa’da bulunan Sinan Gümüş (26 - 16 maç, 5 gol, 1 asist), Antalyaspor’un genç oyuncusu Doğukan Sinik (21 - 25 maç, 1 gol, 2 asist), Trabzonspor’la sözleşmesi sona eren Jose Sosa (35 - 42 maç, 11 gol, 11 asist), Alanyaspor’un İngiliz stoperi Steven Caulker (28 - 37 maç, 1 gol, 6 asist), bir başka Alanyasporlu Anastasios Bakasetas (27 - 43 maç, 14 gol, 7 asist) ile görüşmeler sürüyor.

Bu arada menajerler tarafından önerilen Bordeaux’nun Nijeryalı forveti Samuel Kalu Ojim de (21 - 22 maç, 1 gol) listedeki oyuncular arasında bulunuyor.

Bu hamleler arasında daha önce Beşiktaş ve Milan forması giyen, Trabzonspor’la sözleşmesi sona eren Arjantinli oyun kurucu Jose Sosa taraftarlar arasında heyecan yaratmış durumda.

Sosa’nın menajeriyle bir görüşme yapan Emre Belözoğlu’nun Arjantinli oyuncunun istediği yıllık ücreti aşağıya çekmeye çalıştığı ve Gökhan Gönül’de olduğu gibi 1+1 yıllık sözleşme teklif ettiği belirtiliyor.. Sosa ise yıllık 2.5 milyon euro'dan 2 sezonluk anlaşma talep etmişti..

Bakasetas için 3 oyuncu önerildi

Erol Bulut’un en çok istediği oyunculardan biri olan Anastasios Bakasetas için Alanyaspor’a Alper Potuk (29 - 8 maç), Oğuz Kaan Güçtekin (21 - 19 maç) ve Michael Frey (26 - 32 maç, 5 gol, 3 asist) bonservisleriyle teklif edildi.

Cenk Tosun sürprizi

Yunanlı orta saha oyuncusu için Lazio’nun Alanyaspor’a 6 milyon euro civarında bir teklif yaptığı da belirtiliyor.

Bu arada önemli bir gelişme daha yaşandı ve Emre Belözoğlu Milli Takım santrforu Cenk Tosun'un (29 - 13 maç, 2 gol, 3 asist) kiralanması için Everton kulübüyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Ayrılanlar belli oluyor

Takımdan ayrılacak oyuncular da yavaş yavaş belli oluyor.. Sarı-lacivertli camiada 8 yıl boyunca alınteri döken ve başarıyla görev yapan Hasan Ali Kaldırım (30 - 20 maç, 4 asist) artık Başakşehir’de...

Yıllardır üçüncü kaleci olarak görev bekleyen Erten Ersu da (26) takımdan ayrılan bir başka isim.. Geçen sezonun devre arası kiralık olarak takıma katılan ve başarılı olan Simon Falette’in (28 - 12 maç, 1 asist) ise kalması beklenmiyor.

Fortuna Düsseldorf ile kiralık sözleşmesi sona eren Zanka (30 - 30 maç, 4 gol, 1 asist) ise takıma geri döndü.. Ancak Emre Belözoğlu’nun ağır bulduğu Danimarkalı stoperin takımda kalması zor gözüküyor.

Tolgay problemi

Yıllık 2 milyon Euro net ücret alan Tolgay Arslan (29 - 21 maç, 2 gol, 1 asist), yönetimin yaptığı “Maaşını 1 milyon euro’ya indirelim” teklifini geri çevirdi.. Tolgay, “Maaşımın belli bölümünü öderseniz Almanya’dan beni isteyen kulüp var” diyerek karşı öneri getirdi.. Ersun Yanal’ın isteğiyle, Beşiktaş’ta kadro dışı kalmışken yüksek bir bonservis ücreti ödenerek transfer edilen ve şimdilerde Hannover 96’nın talip olduğu Tolgay’ın durumu henüz netleşmedi.

Vedat Muriqi'yi talip var

Takımın önemli isimlerine ise transfer teklifleri gelmeye devam ediyor.. İtalya Serie A’yı dördüncü bitirerek Şampiyonlar Ligi biletini cebine koyan Lazio Vedat Muriqi (26 - 36 maç, 17 gol, 6 asist) için cazip bir teklif sundu.. İtalyan kulübünün yaptığı 15 milyon euro artı 3 milyon euro bonus’luk teklif Fenerbahçe Yönetimi’nce şimdilik kabul görmedi.

Kosovalı forvetin satılması halinde Çaykur Rizespor da karın yüzde 15'i kadar transferden pay alma hakkına sahip.

Gustavo için Lyon ısrarlı ama...

Takımın bir başka kilit ismi Luiz Gustavo Dias (33 - 35 maç, 3 gol, 1 asist) için Fransız takımı Olympique Lyon ısrarını sürdürüyor.. Juventus’u eleyerek Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale yükselme başarısı gösteren Lyon, daha önce yaptığı 8 milyon euro’luk teklifi 10 milyon euro’ya yükselterek istekli olduğunu gösterdi.. Fenerbahçe taraftarının çok sevdiği bir isim olan Brezilyalı orta saha oyuncusu ayrılık konusunda kararsız kalmış durumda.

Kaleci alınabilir

Zaman zaman kaleci konusunda transfer yapacağı söylenen Fenerbahçe’de Altay Bayındır (22- 35 maç) ve Harun Tekin’le (31 - 8 maç) devam kararı alınmıştı.. Ancak Harun'a gelen teklifler sonrası kaleci transferinde de politika değişebilir.

Sarı-lacivertli takımın bir başka genç kalecisi Berke Özer (20 - 22 maç) ise geçen yıl olduğu gibi bu sezonu da Belçika B Ligi ekibi Westerloo’da kiralık olarak geçirecek.

Harcama Limitleri'yle ilgili kritik zirve

Tüm bunlar sürerken önemli bir gelişme daha yaşandı.. Emre Belözoğlu ve Rıdvan Dilmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la TFF'nin açıkladığı Harcama Limitleri konusunda bir görüşme gerçekleştirdi..
Bu görüşmenin yapıldığı gün 8 Süper Lig ekibi TFF'ye Harcama Limitleri'nin artırılması ile ilgili bir başvuru yapmıştı.

Bugün ise (10 Ağustos Pazartesi) Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor başta olmak üzere Süper Lig kulüpleri TFF Başkanı ve Yönetimi ile bir araya geldi.. Kulüpler Harcama Limitleri'nin yüzde 15'ten yüzde 40'a yükseltilmesini, ana para ödemelerinin kaldırılarak yeni bir hesaplama modelinin devreye sokiulmasını talep etti.

Trabzonspor bu öneriye tamamen karşı çıktı.. Galatasaray ise gelecek sezondan itibaren uygulanmasına sıcak baktığını ifade ederek, "Oyun başladıktan sonra kurallar değişmez" diyerek imzaya karşı çıktı..
TFF Yönetimi karar almak üzere olağanüstü toplanmış durumda.