UZAY GÖKERMAN

UZAY GÖKERMAN


Advocaat bu sene Fenerbahçe'nin başına gelen en güzel şey

20 Aralık 2016 - 14:30

1. Antalyaspor'a yenilen Fenerbahçe Gençlerbirliği'ni yendi ama oynanan futbol gelecek adına çok da umut vermedi. Fenerbahçe'deki düşüşün nedenleri nedir?

Fenerbahçe konsantrasyonu yüksek bir Kasım ayı geçirdi. Bu, hem Avrupa'da hem de Lig'de takımın psikolojik eşiği geçmesini sağladı ki çok önemliydi. Netice olarak puan farkı korunuyor olsa da sezon başında kamuoyunda sıklıkla dile getirilen "her şey bitti" havası dağıldı. Zaten ihtiyaç duyulan da buydu.

Sezon başı iyi değerlendirilemediğinden ve teknik direktör değişikliği yaşandığından iniş çıkışlar beklenen sonuç olmalıdır. Takımın şu an en sorunsuz bölgesi olan savunması ve stoperleri göz önüne alınırsa nokta atışı isabetli transferlerin yapıldığını ortaya çıkıyor. FFP Mali kriterler yüzünden daha fazlasının yapılamaması özellikle orta alanda ve forvette alternatifleri sınırlı hale getirdi.

Takıma Advocaat'ın son anda dahil ettiği Lens'in bile ne kadar etki yarattığı izliyoruz ki bu futbolcu ligin önemli bir süresini sakat geçirdi. Kuşkusuz bu soruyu cevaplandırırken Süper Lig'in genel ortalamasını da göz ardı etmemek gerekiyor. Başakşehir'in istikrar çizgisi dışında takımların hep inişli çıkışlı seyri var.

2. Emenike ve v.d.Wiel kadro dışı bırakılıp devre arasında gönderilme kararını nasıl yorumluyorsun..

Emenike duygusal anlamda Fenerbahçe gibi büyük bir takımı taşıyacak futbolcu özellikleri göstermiyor. Bu da futboluna yansıyor. Advocaat gibi kariyerli bir teknik adamın ona gereğinden de fazla şans verdiğini düşünüyorum.

Aynı şey Volkan Şen için de geçerli. Bazı futbolcular iyi olsalar da ligin sertliğini taşıyamıyor.

V.D.Wiel de onlardan biriydi. Belki biraz sabır gösterilebilirdi ancak demek ki olmuyor!

3. Volkan Demirel takım kaptanı ve en eski isim olarak büyük bir çıkış içinde.. (Ligdeki maça etki eden kaleci sıralaman değişti mi.. )1+1 yıllık yeni bir kontrat önerildiği haberleri geliyor.. Volkan varken Fenerbahçe'nin başka bir kaleciye ihtiyacı var mı..

Volkan Demirel Türkiye'nin en iyi ve kariyerli kalecisidir. Bunu unutmamak gerekiyor. 3 Temmuz'da takımı nasıl sahiplendiği, misyon yüklendiği ve bu süreçte ülke içinde nasıl dışlandığını da unutmamak gerekiyor.

Aynı şey Emre Belözoğlu için de geçerlidir. Emre, Fenerbahçe'den ayrıldıktan sonra tekrar futbol kamuoyunda değerli bir futbolcu haline geldi. Oysa yakın dönemde ne kadar kötü gösterildiği ortadadır.

Fenerbahçe'de oynuyorsan aynı zamanda psikolojik baskılarla da mücadele etmen gerekir.

Volkan Demirel, Avrupa Şampiyonası Finallerine çağrılmayınca uzun zamandır süren müzmin sakatlığı için geçtiğimiz sezon sonunda ameliyat masasına yattı ve sonra form tutması elbette zaman aldı. Gençlerbirliği maçında eski Volkan Demirel'i gördük. Gemisini kurtaran kaptan oldu. Bu ona yeni bir misyon kazandırabilir. dünyanın her yerinde iyi kaleciler uzun yıllar formasını giyebiliyor.

Volkan "Oynarım" derse oynar.

4. Fenerbahçe'nin ara transferde nasıl bir yol haritası izlemesi gerek.. Kimleri görmek istersin.. Emre Belözoğlu için düşüncelerin..

Tüm takımlar için geçerli olan; ara transferde takım kurgusunu bozmayacak transferler yapmaktır. Eğer yanlış hatırlamıyorsam Löw'ün olduğu sene ara transferde Sergen Yalçın gelmiş ve takım içindeki tüm dengeleri alt üst etmiş, belki de şampiyon olacak takımın rotasını değiştirmişti. Böyle dönemlerde mesela Nobre etkisi gibi nokta transferler bulmak gerekiyor.

Fenerbahçe'nin şu an orta alana ve forvete futbolcu ihtiyacı var, bu net. Ancak uyum sorunu olmayacak tek bir transfer bile takıma katkı sağlayabilir. Emre Belözoğlu için bu anlamda çekincelerim var.

5. Volkan Şen'in bu sezon Fenerbahçe formasıyla golü yok.. Onda aşırı ısrar etmek takımın hücum gücünü nasıl etkiliyor.. Yoksa oynadığı oyun yeterli mi.. 

Az önce Volkan Şen'i de kapsayan bir yorum yaptım. Volkan kendiyle mücadele ediyor. Savaşıyor. Oysa takımın bir parçası olduğunda başka bir futbolcu olabilir. Volkan Şen, 2010'da Bursaspor'un şampiyonluğunda en önemli aktörlerden biriydi. Gol atmasından çok Lens etkisi yaratması hem Fenerbahçe'ye hem de futbolcuya iyi gelecektir. Bu hali kuşkusuz yeterli değil.

6. Terör olayları nedeniyle Fenerbahçe taraftar gruplarının TFF protesto yürüyüşü iptal edildi.. fenerbahçe taraftarının bu tepkisini nasıl karşılıyorsun.. Hakemler, MHK ya da TFF'de Fenerbahçe'ye karşı bir önyargı var mı..

Üst üste gelen olaylar hepimizi etkiliyor. Böyle zamanlarda tartışmalı bir pozisyona dair yorum bile yapmaya çekiniyorsun. "Tek derdin bu olsun, millet nelerle uğraşıyor" iç sesini duyuyorum sürekli. Bu nedenle yürüyüşün iptal edilmesi en mantıklı karardı.

Hakemler, MHK ve TFF ile ilgili soruna bir paragrafta nasıl cevap verilir bilemiyorum. Hani derler ya yazsam kitap olur; evet bunun kitabını da yazdım. Önyargıdan daha fazla ortada Fenerbahçe aleyhine oluşmuş bir ortam, kamuoyu var. Bu öyle günlük ve reaksiyonel yürüyüşlerle değişecek bir durum değildir. Sorun yıllara saridir.

7. Salih Uçan.. Neden hala uçamıyor..

Salih, Alper gibi oyuncular Türkiye'nin bir dönem göz bebeğiydi. Futbolcu güçlü olacak. Ayakta kalacak, yıkılmayacak. Bu çok önemli. Hele orta sahada mücadele ediyorsan yetenek tek başına yetmiyor. Hatırlarsan Tarık vardı 1990'lı yılların ortasında. Ne oldu? Güçsüzlüğünden yok oldu gitti. Güç daha fazla çalışılarak kazanılıyor.

Ben Roma'nın oyuncusuyum, şeklinde hareket ederseniz ve çalışmazsanız bazı şeyler eksik kalır, hiç tamamlanmaz. Ben günde en az bir sayfa yazmadığımda eksiklik hissediyorum. Eğer bir hafta yazı yazmazsam bilgisayarın başına oturduğumda akıcılık sorunu yaşıyorum.

Anlatabiliyor muyum; herkes işini yaparken çok çalışacak.

8. Dick Advocaat'ın 4 aylık karnesini nasıl görüyorsun.. 

Advocaat, Aykut Kocaman'dan sonra bu takımın başına geçseydi bugün çok başka bir Fenerbahçe konuşuyor olurduk. Hatta geçen sezon Pareira yerine o gelse belki Fenerbahçe şampiyon bile olurdu. Çok isabetli bir tercih oldu. Sezonu kurtardı, yönetim üzerine yoğunlaşmış tepkiyi soğuttu. Ama daha yapacak çok işi var.

Advocaat bu sene Fenerbahçe'nin başına gelen en güzel şey!

9. Trabzonspor deplasmanı çok kritik hale geldi.. Başakşehir lig sonuncusu Kayserispor ile oynuyor.. Beşiktaş ve Galatasaray ise kendi sahasında.. Fenerbahçe puan kaybı yaşarsa yarıştan kopar mı..

Takımları teraziye koyarsak Fenerbahçe'nin bu maçı kazanması gerekiyor. Trabzonspor karşılaşması Fenerbahçe'nin oynamaktan hoşlanacağı bir eşleşmedir.

Trabzonspor'un Fenerbahçe'ye karşı kazanma arzusu yıllardır eksikliğini derinden duyduğu ve artık travmatik hal alan bir durumdur. Mutlak şekilde kazanmak isteyecek, bu nedenle de baskılı oynayacaktır.

Fenerbahçe üzerine gelen takımlara karşı eğer savunmasını sağlam tutabilirse kolay gol atıyor. Yerleşik savunmaları aşmada zorlanıyor. Beşiktaş üzerine gelebilseydi o maçı da kazanabilirdi. Başakşehir'in Kayserispor maçı dışarıdan görüldüğü gibi 1. ile 18. eşleşmesinin beklenen sonucu olmayabilir.

Beşiktaş ve Galatasaray kazanmaya yakın duruyorlar. Ligin henüz 16. haftasında lig tablosunda oluşacak her sonuç için yorum yapmak erkendir.

20 Aralık 2016 - futboo.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum