UZAY GÖKERMAN

UZAY GÖKERMAN


Aykut Hoca'nın kıymetini bilmek gerekiyor

29 Temmuz 2017 - 10:26 - Güncelleme: 29 Temmuz 2017 - 14:03

 

1. Sturm Graz maçındaki oyun ve skoru nasıl okumak gerek..

Bizim insanımız, hepimiz kolayı ve bir an önce sahip olmayı, mutlu olmayı çok seviyor. Bu nedenle de süreç nasıl olmuş, gelişmiş, detaylarında ne var, daha iyi olabilir miydi gibi şeylerle derinlemesine ilgilenmiyor. Sevinç ve üzüntü arasındaki ince çizgi bu yüzden; dalgalanma da kaçınılmaz oluyor. Bütün büyük eserler emek karşılığı yaratılıyor. Öncelikle eser kimin elinde, bunu başarabilir mi, hak ediyor mu bu sorunun cevabını aramak, vermek gerekiyor. 

Aykut Kocaman çok büyük bir değer ve bunun kıymetini bilmek gerekiyor. Başarabilir mi? Daha önce defalarca ispat etmedi mi? Etti. Bu nedenle başaracağına dair en ufak kuşku duymuyorum. 

Hoca diyor ki önümüzde 60'a yakın karşılaşma var. Tüm hazırlıklar bu yönde... Bir anda ve bir kaç maçla takım olamıyorsunuz. Oyun parça parça değerlendirilmelidir. Savunmada oyuncu merkezli yerleşim sorunları var. Maalesef savunmanın her iki kanadı fazlasıyla aksıyor. Volkan Demirel de çok top sektiriyor. Bunlar da kaleye basit goller olarak giriyor. Ancak Fenerbahçe'nin geçen seneden kalma bir savunma aklı da var. Çözecektir. Son iki senedir hücum yapamayan, zorlanan bir takım vardı, Strum Graz maçında iyi sinyaller gördük. Daha iyi olacaktır. 

Turu geçmek esas meseledir. 

2. Yeni transferlerin ilk maçtaki uyumunu nasıl buldun..

Takımı sahiplenen ve onunla bütünleşen bir oyuncu kurgusu görülüyor. Onları daha da havaya sokmak için stadyumu tıka basa doldurmak ve Fenerbahçe coşkusunu onlara da kalıcı bir şekilde hissettirmek gerekiyor. Piere Van Hooijdonk'un aklına Fenerbahçe'yi düşüren şey transfer olmadan önceki sezon yanılmıyorsam Feyenoord ile Şükrü Saraçoğlu'nda oynanan karşılaşma sonrasında Hollandalı oyuncuya gösterilen ilgiydi. Kuyt neden üç sene oynamasına rağmen Fenerbahçe günlerini unutamıyor? Taraftara düşen de sorumluluk var. Fenerbahçe'nin genetiğinde de bu var. 

3. Bu sezon için ana hedef ne olmalı.. Lig şampiyonluğu ve Avrupa'da başarı için birlikte mi hareket edilmeli.. Kadro buna yeterli mi..

Fenerbahçe'nin forvet hattında çok eksik var. Kalacak mı gidecek mi bilmiyoruz ama Van Persie 60 maç oynayacak bir oyuncu olmadığını gösterdi. Ahmetcan zaten bu yükü taşıyamaz. Bu nedenle zaten en az bir oyuncuya ihtiyaç var. Fenerbahçe her üç kulvarda da sonuna kadar mücadele etmelidir. Takım oynadıkça ve başarılı oldukça havaya giriyor. 

4. Lucas Lima ve Ben Arfa transferleri taraftarı heyecanlandırdı.. İkisinin de alınma ihtimali sence ne kadar..

Fenerbahçe'de transferi bir kaç kişi dışında kimse bilmiyor. Ben Arfa'nın maliyetinin yüksek olduğunu biliyorum. Bu da transferi zorluyor. 

5. Kjaer ve van Persie'nin ayrılmaları bekleniyor.. Bu iki oyuncu hakkındaki düşüncelerin..

Kjaer'in kalması çok iyi olur. Çünkü Fenerbahçe'nin böyle oyunculara ihtiyacı var; ancak FFP dediğimiz şey tüm dengeleri alt üst ediyor ve kulübü futbolcu satmaya zorluyor. Van Persie belli bir ortalamada gol atmasına rağmen hala devamlılık konusunda sıkıntıları var. 

6. TFF yeni sezonda takımların maçlara 18 kişi yerine 21 kişiyle sahaya çıkmasına izin verdi. Bu karar için düşüncelerin..

Futbolda çok tutucu, kırılmaz yaklaşımlarımız var. Mesela Video Hakem uygulamasının oyunun fazla durmasına neden olacağı, akışkanlığını bozacağından çekiniyoruz. Sanki futbolumuz çok akışkan oynanıyormuş gibi. Topun oyunda kaldığı süre belli, geri kalan zamanda oyun o kadar duruyor ki bazen ne izlediğimizi unutuyoruz. "Futbolun adaleti yok" diye sıklıkla dile getiririz. Oysa adalet kavramı, hak edenin kazanmasının ne kadar değerli olduğu çok önemlidir. Basketbolda, teniste, voleybolda uygulanıyor, neden futbol teknolojinin dışında kalsın?

Daha fazla yaratıcılık, 90 dakika içinde başka alternatiflerin de değerlendirilebilmesi adına çok seçenekli oyuncu kadrosu ile sahaya çıkma fikri açıkçası ilham veriyor. Almanya'da gencecik teknik adamlar maç içinde üç farklı oyun oynamayı denemeye başladılar. Neden? Çünkü kazanmak için daha iyi olmak içinm fark yaratmanız gerekiyor. Eskisi gibi yıldız oyuncular çıkmıyor. Takım oyunu daha ön planda ve buna göre hazırlıklar yapılıyor. Takım oyunu içine dahil edebildiğiniz yetenekli yıldız oyuncu ile bambaşka bir şeye dönüşüyorsunuz. 

Akışkanlığı olan, dinamik oyun için güçlü oyunculara ihtiyaç var. Bütün bir maçı oyunun boşluklarına gizlenerek tamamlayan, ceza sahasında hakemi aldatıp, üç puan kazandıran futbolcu değil. Belki üçer oyuncu değil, beşer oyuncu değiştirmek mümkün olabilecek. 

Oyunun süresinin tutulması da bu çerçevede yeniden planlanabilir. 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Alpaslan Şahiner
    6 yıl önce
    Umarım Ben Arfa alınmaz. Kendisi uzun zamandır takip ettiğim bir oyuncudur. Çok yetenekli olmasına karşın bal yapmayan arı gibidir. Nani gibi, yeteneklerini takım oyunu ile birleştiremeyen bir oyuncu.