Artık ayağı kaymıyor; Steven Gerrard

Rangers'a 10 sene sonra şampiyonluğu getiren, ilk teknik direktörlük deneyimini yurt dışında yapmasına rağmen İskoçya'da bir kahraman haline gelen ve kendini tüm dünyaya kanıtlayan Steven Gerrard'ın teknik direktörlük hikayesi ile karşınızdayız.

Artık ayağı kaymıyor; Steven Gerrard
11 Kasım 2021 - 13:00 - Güncelleme: 11 Kasım 2021 - 13:10
FUTBOO | Steven Gerrard, Liverpool'da ilk şampiyonluğuna doğru giderken Chelsea maçında ayağı kaydı düştü, şampiyonluk gitti. İki sezon önce Celtic'i deplasmanda yenip şampiyonluğa gidiyordu, son düzlükte yine düştü ve son sıradaki takımlara yenilerek şampiyonluğu Celtic'e hediye etti. Gerrard için artık 'Hayal ettiren ama sonunu getiremeyen kişi' olarak konuşulmaya başlanmıştı. O ise artık işlerini son düzlüğe bırakmadı. Hiç ayak kayması, sürprizlere yer vermeden Rangers ile İskoçya'da şampiyon oldu.

Şimdi de Premier League takımlarından Aston Villa'nın yeni teknik direktörü olarak kariyerinde yeni bir sayfa açıyor...

Tecrübesi yoktu, ilk deneyimi nasıl olacaktı?

Gerrard, Rangers'ı 10 sene sonra şampiyonluğa taşırken bunu yapmak hiç kolay olmadı. İngiliz efsane futbolcunun, teknik direktörlük kariyeri sadece Liverpool U18 takımında vardı. Bir kez bile A takım çalıştırmamıştı. Tecrübesi yok, herhangi bir başarısı da yoktu. Guardiola, Zidane, Pirlo gibi futbolcular da bir tecrübesi olmadan A takımı çalıştırmaya başlamışlardı evet ama onlar, yıllardır kulübün içinde olan ve kulüp yapısını çok iyi bilen isimlerdi. Gerrard ise kariyerinin çok büyük bir kısmını Liverpool'da geçirmiş, Liverpool efsanesi olan bir isimdi. 

''Aradığım kişinin Gerrard olduğunu hissettim''

Gerrard'ı Rangers'a kazandıran eski başkan Dave King, İskoç ekibine Gerrard'ı getirirken ne düşünüyordu? Ne düşündüğünü King'in ağzından dinleyelim: ''Çok sayıda teknik direktör adayımız vardı. Hatta bunlardan bazıları Premier League'de çalışmış ve İngiltere milli takımında görev almış isimlerdi. Listemizde birçok kişi bulunuyordu. Kenny Dalglish ile konuştum, bana tecrübeli birini bulmam gerektiğini söyledi. Ancak emin değildim. Glasgow ortamında başarılı olabilirler miydi? Ona Gerrard ismini söyledim. Gerrard, sadece Liverpool genç takımını çalıştırmış olsa da futbol arzusu yüksek bir profildi. Kenny Dalglish ise 'Daha önce başarısı olmayan bir adama gitmek çok cesur bir karar. Ama eğer bunu yapacaksan Gerrard doğru kişi olur' die cevap verdi. Gerrard'ın doğru kişi olduğuna inancım tamdı. Kulübü değiştirebilecek kişiydi. Bunu hissettim, diğerlerinde böyle bir şey hissetmemiştim. Eğer yanlış yapsaydık hem beni hem de Gerrard'ı Ibrox'un önünde bekleyen sinirli taraftarlar uçururdu zaten.''

Şaka ile başladı, tarih yazıldı

King, bu sözlerin bir sene öncesinde Gerrard'dan çok etkilenmiş olsa gerek. Zira 2017 yılında Gerrard'ın Liverpool U18 takımını çalıştırdığı dönemde Rangers U18 ile bir maç oynanmıştı. Liverpool U18 o maçı 4-1 kazanmıştı. Aslında Gerrard ve Rangers macerası bir şaka ile başladı desek yanlış olmaz. King, 4-1'lik maç sonrası Gerrard ile konuşmasını ''Belki onu bir gün Rangers'a çağırırım diye espri yaptım. Konuştuk, gülüştük'' sözleriyle anlatıyor. Şaka ile başladı, ardından tarih yazıldı...

Gelir gelmez birçok şey değiştirdi

2018'de Rangers'a geçtiğinde ise birçok şeyi değiştirdi. Antrenman sahasının geliştirilmesini istedi. Ardından yemek salonunun düzenini değiştirdi. Uzun masaları kaldırdı, yerine küçük masalar ekletti. Oyuncuların bir arada olup sosyalleşmelerini istiyordu. Her oyuncunun maksimum kalp atış hızını bulmak için daha ilk idmanda futbolcularına bip testi yaptırdı. Maksimum verim almak istiyordu ve futbolcularına tek mesajı şuydu: Mazeret yok! 

Tabii ki hiçbir şey kolay değildi. 3 sene içinde büyük zorluklar yaşandı. Kolay puan kayıpları ardından Gerrard sorgulandı. İşte o zaman 'Bu adam zaten tecrübesiz' dendi. Ama Rangers vazgeçmedi, inanmaya devam etti. Ve 3 senenin ardından ligi son 9 senedir kazanan Celtic'e 21 puan fark atılarak bitime 6 hafta kala şampiyon olundu. 

Sağ bek 17 gol, 15 asist yapar mı? Gerrard'ın takımındaysa yapar

Daha ilk baştan oyuncularından istediği takımdaşlık duygusu meyvesini vermiş gibi gözüküyor. Takım halinde hücum ve savunma yapan bir Rangers izledik. Öyle ki sağ bek James Tavernier, geçen sezon 17 gol, 15 asist üretti. Bir sağ bekten bahsediyoruz! Alfredo Morelos, Ryan Kent, Kemar Roofe, Ianis Hagi, Borna Barisic, Connor Goldson, Glen Kamara, Joe Aribo, Ryan Jack... Hepsindeki gelişimi görmek çok heyecan vericiydi. Takımdaki neredeyse bütün futbolcuların değeri bir sezonda arttı.

Steven Gerrard, henüz 41 yaşında ve artık Aston Villa'nın başında yeni bir sayfa açtı. Ve teknik direktörlük kariyerinde ayağı kolay kolay kaymayacakmış gibi gözüküyor...

Aston Villa ile sözleşmesinin biteceği gün, Liverpool'da da Jürgen Klopp'un sözleşmesi bitiyor. Kim bilir, belki Gerrrad efsane olduğu Liverpool'a bir gün teknik direktör olarak da gelebilir...

YORUMLAR

  • 0 Yorum