Avrupa'da rekorların yazı bitti

Rekor üzerine rekor kırılan 2017-2018 yaz transfer dönemin artık sonuna gelinirken, Avrupa’da harcanan bonservis miktarları dikkat çekti.

Avrupa'da rekorların yazı bitti
02 Eylül 2017 - 07:54

Rekor üzerine rekor kırılan 2017-2018 yaz transfer dönemin artık sonuna gelinirken, Avrupa’da harcanan bonservis miktarları dikkat çekti.

Dünya bonservis rekorunu neredeyse ikiye katlayarak tüm dikkatleri üzerine çeken PSG’nin yanısıra Milan ve İngiliz kulüplerinin bazıları da kendi rekorlarını kırdı.

En yüksek hacim İngiltere’de

Rekor transferlerin yazı olan transfer dönemi birçok Avrupa ülkesinde artık tamamlandı. 1 Eylül itibariyle sonuna gelinen transfer döneminde en büyük transfer hacmi, son yılarda olduğu gibi yine İngiltere’nin oldu. İngiltere’nin tüm lig seviyelerinde 3000’i aşkın transfer yapılırken, bonservis rekortmeni takım Manchester City oldu.

Ada’da bonservis ücretlerine en çok para harcayan kulüp olan City; Monaco’dan Benjamin Mendy’e 58 milyon Euro harcarken, toplamda da bonservislere 260 milyon Euro harcadı. Premier Lig’de bu dönem harcanan en yüksek bonservis bedeli, 85 milyon Euro’yla Everton’dan United’a geçen Romelu Lukaku’ya ödendi.

Ligin bir başka büyüğü olan Chelsea ise nispeten mütevazı bir dönem geçirirken, Conte’nin ekibine İspanyol forvet Alvaro Morata 62 milyon Euro karşılığında transfer edildi.

PSG rekora doymadı

2017-2018 transfer döneminin en flaş takımı ise Ligue 1 ekibi Paris Saint Germain oldu. Arap sermayesinden beslenen kulüp, Neymar ve Kylian Mbappe transferleriyle Avrupa transfer piyasasını adeta alt üst etti.

Barcelona’dan Neymar için 222 milyon Euro’luk fesih bedeli ödeyen PSG, dünya bonservis rekorunu eline geçirdi. Transferin son gününde ise Monaco’dan Kylian Mbappe’yi bonuslarla beraber 180 milyon Euro karşılığında transfer eden Fransız ekibi ‘ikinci rekoru’ da eline geçirmiş oldu. PSG, geçtiğimiz sezon takımda as oyuncu olarak forma giyen Serge Aurier ve Blaise Matuidi’yi toplam 45 milyon Euro’ya sattı.

Geçtiğimiz sezonun lig şampiyonu Monaco ise bu dönem yüksek bonservisli ‘satışlar’ yaptı. Benjamin Mendy ve Bernardo Silva’yı toplam 108 milyon Euro karşılığında Manchester City’e satan şampiyonun kasasına bu yaz toplam 180 milyon Euro girmiş oldu.

İspanya’da Barça rüzgarı

İspanya’da ise bu transfer döneminin en hareketli ekiplerinden biri Barcelona oldu. Neymar’ı PSG’ye ‘kaptıran’ Katalan ekibi, Ousmane Dembele’yi 104 milyon Euro karşılığında transfer etti.

Barça; Dembele, Paulinho, Semedo ve Deulefou transferlerine toplam 193 milyon Euro harcarken, oyuncu satışından 226 milyon Euro kazandı.

Bu yazın sürprizlerinden birisi ise son şampiyon Real Madrid oldu. Avrupa’nın elit kulüpleri arasında en ‘hareketsiz’ kalan ekiplerden biri olan ‘Los Galacticos’, transfere yalnızca 46.5 milyon Euro harcadı. Şampiyonun en pahalı transferi 30 milyon Euro’luk bonservisle Atletico Madrid’ten transfer edilen sol bek Theo Hernandez oldu.

Ligin ‘üçüncü büyüğü’ Atletico transfer yasağı nedeniyle yalnızca geçtiğimiz sezonun Ocak ayından bağlanan ı sol kanat oyuncusu Vitolo’yu 36 milyon Euro karşılığında Sevilla’dan transfer edebildi.

Milan domine etti

İtalya transfer borsası ise yeni sahipleriyle eski günlerine dönmek isteyen Milan tarafından domine edildi. Milan içinde milli futbolcumuz Hakan Çalhanoğlu’nun da olduğu ‘yeni oyuncu’ grubu için toplam 194.5 milyon Euro bonservis bedeli ödedi. 194.5 milyon Euro’nun içinde en yüksek bedel ödenen futbolcu 42 milyon Euro ile Juventus’tan transfer edilen Leonardo Bonucci oldu. İtalya’nın son şampiyonu Juventus ise transfere 149 milyon Euro harcadı. Bernardeschi’ye 40, Cuadrado ve Matuidi’ye 20, Benatia’ya 17 milyon Euro ödeyen Torino ekibi, Leonardo Bonucci, Kingsley Coman, Lemina ve Simeone Zaza’nın başını çektiği satılan oyuncular grubundan 123 milyon Euro kazandı.

Transfer sihirbazı Monchi’yi sportif direktör görevine getiren Roma ise transfere 93.5 milyon Euro harcadı. Başkent ekibinin en pahalı ikinci transferi Başakşehir’den 14 milyon Euro karşılığında transfer edilen Cengiz Ünder oldu.

Araştırma: Arda İlçöl - futboo

YORUMLAR

  • 0 Yorum