Avrupa'nın altyapı liderleri

Uluslararası futbolla ilgili araştırmalar yapan CIES Football Observatory, Avrupa'nın en 'yetiştirici' akademileriyle ilgili raporunu hazırladı. 50 takımlık raporda Türkiye'den herhangi bir takım yer almadı.

Avrupa'nın altyapı liderleri
11 Kasım 2020 - 13:29
Futbolla ilgili araştırmalar yapan CIES Football Observatory yayınladığı yeni raporunda Avrupa futbolunu bir anlamda besleyen kulüpleri sıraladı. CIES, Avrupa'nın en 'yetiştirici' kulüplerini açıklarken listenin başında Sırbistan'dan Partizan ve Hollanda'dan Ajax yer aldı.

CIES'in hazırladığı raporda hangi kulübün altyapısından yetişen oyuncularında daha fazla Avrupa liglerinde yer aldığı listelendi. Sırbistan futbolunun önemli kulüplerinden Partizan, 85 oyuncu ile ilk sırada yer alırken, Ajax 77 oyuncu ile ikinci, Dinamo Zagreb ise 71 oyuncu ile 3. sırada yer aldı.

Partizan her ne kadar listede ilk sırada yer alsa da oyuncuların liglerin zorluk seviyelerine göre dağılımı dikkate alındığında Ajax'ın farkı bir kez daha ortaya çıktı. Ajax akademisinden çıkan 77 oyuncunun 20'si Avrupa'nın 5 büyük liginde kariyerlerini sürdürüyor. 



İlk 50 içerisinde Türk takımı yok

Altyapı sorunsalını uzun yıllardır çözemeyen Türkiye'den ne yazık ki listede bir takım yer alamadı. CIES'in ilk 50 takımı belirlediği listede Macaristan'dan MTK Budapeşte, Belarus'tan Minsk, Ukrayna'dan Dnipro gibi takımlar yer bulurken herhangi bir temsilcimizin yer almaması, altyapı konusunda bir kez daha Avrupa'nın gerisinde kaldığımızı gösterdi.

Avrupa liglerinden en çok hangi takımın altyapısından oyuncu forma giyiyor?

1) Partizan, 85
2) Ajax, 77
3) D. Zagreb, 71
4) D. Kiev, 69
5) S. Donetsk, 67
6) Real Madrid, 63
7) Kızılyıldız, 61
8) Hajduk Split, 57
9) Sporting, 56
10) Vojvodina, 55

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum