Avrupa ve Süper Lig koşu mesafe farkları

Koşu mesafeleri, son yıllarda hep tartışma konusu oldu. Avrupa ile aramızdaki fark açılıyor ve daha çok koşmamız gerektiği de bir gerçek. Peki koşan bir lig miyiz?

Avrupa ve Süper Lig koşu mesafe farkları
02 Aralık 2021 - 00:40
Süper Lig ile Avrupa'daki ligler arasındaki makas son yıllarda giderek açılıyor. Bu bir yorum değil. UEFA ülkeler sıralamasına baktığımızda bunu net bir şekilde görebiliyoruz. Lig şampiyonumuzun doğrudan Şampiyonlar Ligi'ne gidemeyeceği bir senaryol ile karşı karşıyayız.

Daha iyi olmamız gerektiği bir gerçek. Daha iyi olmamız gereken konulardan birisi de koşu mesafeleri... Temposu yavaş, durağan bir ligimiz olduğunu kabul etmemiz gerek. Maçları en çok uzayan ve topun en az sahada kaldığı liglerin başında geliyoruz.

Peki koşu mesafelerinde durumumuz nedir?

En çok koşan ligler hangileri?

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), liglerdeki koşu mesafesi hakkında bir çalışma yaparken Süper Lig için durum iç açıcı değil. CIES'in Avrupa ve Güney Amerika dahil 7,855 maç üzerinden yaptığı çalışmada kaleciler hariç liglerin ortalama koşu mesafeleri ölçüldü. 

Kaleciler hariç en çok koşan lig, 103.7 km ile La Liga oldu. İsveç Allsvenskan, Hollanda Eredivisie, İtalya Serie A, Polonya Ekstraklasa ve Belçika Pro League de 102 kilometre barajını aşan ligler olmayı başardı. 

Avrupa'nın en az koşan ülkesi...

Türkiye'de ise pek koşulmadığı ortaya çıktı. Süper Lig, ortalama 97.1 kilometre ile İngiltere Championship ve Brezilya Serie A'nın ardından sondan 3. sırada kendisine yer buldu. Brezilya'yı bir kenara ayırırsak ve sadece ülkelerin 1. liglerini baz alırsak Süper Lig, Avrupa'da en az koşu mesafesine sahip ligi...

En çok hangi pozisyonlar koşuyor?

CIES'in bir başka kayda değer çalışması ise pozisyonlara göre koşu mesafeleri. Yapılan araştırmalara göre en çok koşan pozisyon, orta sahalar. Orta saha futbolcuları, toplam ortalama 10.6 km koşarken kanat oyuncuları 10.2 km ile ikinci oldu. 

Forvet pozisyonundaki futbolcular 9.9 km koşarken bek oyuncularının koşu ortalaması 9.8 olarak açıklandı. En az koşan pozisyon ise 9.2 kilometre ile stoper oyuncuları olarak dikkat çekti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum