Beşiktaş - Fenerbahçe dev derbide karşı karşıya

Beşiktaş ile Fenerbahçe 25 Şubat Pazartesi saat 21:00'de Vodafone Park'ta karşılaşacak. Mücadele beIN Sports 1'den naklen yayınlanacak. Mücadeleyi Bülent Yıldırım yönetecek.

Beşiktaş - Fenerbahçe dev derbide karşı karşıya
25 Şubat 2019 - 13:18 - Güncelleme: 26 Şubat 2019 - 12:45

Spor Toto Süper Lig'de 23. Hafta'nın kapanış maçında Türk futbolunun iki büyük takımı Beşiktaş ve Fenerbahçe bu akşam (25 Şubat Pazartesi) saat 21:00'de Vodafone Park'ta karşı karşıya geliyorlar.

Sezonun ilk yarısında bekleneni veremeyen ancak Burak Yılmaz, Nicolas Matin-Mirin ve Shinji Kagawa'nın transferleri sonrası toparlanan Beşiktaş, ligin ikinci yarısında topladığı 13 puanla, toplam puanını 39'a yükseltmiş ve bir anda üçüncü sıraya oturmuştu. 

Fenerbahçe Zenit'i unutturma amacında

Bu sezon hayal kırıklığı yaratan bir performans sergileyen Fenerbahçe ise Ziraat Türkiye Kupası'nın ardından geçtiğimiz perşembe günü UEFA Avrupa Ligi'nden de elenmişti.

Spor Toto Süper Lig'de beklenen sonuçları alamayan ve 22 hafta sonrası topladığı 24 puanla 15. sırada bulunan sarı-lacivertli ekip için de bu maç büyük önem taşıyor. Fenerbahçe Beşiktaş karşısında alacağı bir galibiyetle hem taraftarına kendini affettirmek hem de üst sıralara tırmanmak amacında.

Beşiktaş - Fenerbahçe derbisi ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda ?

Beşiktaş ile Fenerbahçe 25 Şubat Pazartesi saat 21:00'de Vodafone Park'ta karşılaşacak. Mücadele beIN Sports 1'den naklen yayınlanacak.

Hakem Bülent Yıldırım

İki ezeli rakip arasındaki bu dev mücadeleyi Bülent Yıldırım yönetecek. Yıldırım'ın yardımcılıklarını ise Mustafa Emre Eyisoy ve Asım Yusuf Öz yapacak. Karşılaşmanın dördüncü hakemi Serkan Tokat. Mücadelenin VAR hakemi Cüneyt Çakır, AVAR hakemleri ise Abdülkadir Bitigen ve Tarık Ongun olarak açıklandı. 

Eski hakemlerden Engin Kurt derbinin gözlemciliğini üstlenirken, Ali Okçuoğlu, Kirami Çelik, Bülent Kantar ve Nazif Çıldır temsilci olarak görev yapacaklar. 

Beşiktaş'ta Adem Ljajic cezalı

Ev sahibi Beşiktaş'ta bu maç öncesi Adem Ljajic sarı kart cezalısı. Siyah-beyazlı ekipte kadro dışı bırakılan Tolga Zengin ve Gökhan Töre dışında eksik oyuncu bulunmuyor. 3'er sarı kartı bulunan iki orta saha oyuncusu Necip Uysal ve Dorukhan Toköz ise bu maçta da sarı kart görmeleri halinde cezalı duruma düşecekler.

Fenerbahçe'de Valbuena ve Hasan Ali'nin durumu belirsiz

Konuk Fenerbahçe'de Mehmet Ekici ve Erten Ersu'nun sakatlığı sürüyor. Yassine Benzia ve Tolga Ciğerci'nin isimleri TFF listesinde yer almıyor. Sakatlığı düzelen Oğuz Kaan Güçtekin ise bir süredir çalışmalara katılıyor ancak henüz maç temposuna gelmediği için kadroya alınması beklenmiyor.

Sakatlığı yüzünden Zenit maçı için Rusya'ya götürülmeyen ve İstanbul'da tedavisi süren Fransız yıldız Mathieu Valbuena'nın derbide oynayıp oynamayacağı ise henüz açıklanmadı.

Zenit maçında sakatlanan ve dünkü antrenmana katılmayan Skrtel'in durumunun iyi olduğu belirtiliyor. Yine Zenit maçında sakatlanan ve yerini İsmail Köybaşı'na bırakan Hasan Ali Kaldırım'ın tedavisi ise sürüyor. Tecrübeli sol bekin derbide oynayıp oynamayacağı da belirsizliğini koruyor.

6 oyuncu ceza sınırında

Fenerbahçe'de; Martin Skrtel, Eljif Elmas, Sadık Çiftpınar, Islam Slimani, Andre Ayew ve Roberto Soldado sarı kart gördükleri halde bir sonraki Çaykur Rizespor maçında cezalı duruma düşecekler.

Muhtemel onbirler

Beşiktaş: Karius - Gökhan Gönül, Vida, Mirin, Caner - Atiba, Dorukhan - Quaresma, Kagawa, Lens - Burak Yılmaz

Fenerbahçe: Volkan Demirel - Isla, Skrtel, Sadık, Hasan Ali (İsmail Köybaşı) - Mehmet Topal, Jailson - Dirar, Tolgay, Moses - Soldado

İddaa'nın favorisi Beşiktaş

Derbinin İddaa oranları da açıklandı. Buna göre ev sahibi Beşiktaş'ın kazanma oranı 1.65, Fenerbahçe'nin kazanma oranı ise 3.60 olarak gösterildi. Karşılaşmanın beraberlik oranı ise 3.15 olarak açıklandı.

Kadıköy'deki maç 1-1 bitmişti

İki takım arasında sezonun ilk yarısında Kadıköy'de oynanan mücadele Ryan Babel ve Andre Ayew'in golleriyle 1-1 berabere sonuçlanmıştı. Beşiktaş adına derbide golü atan Hollandalı Babel, devre arasında Premier Lig ekibi Fulham'a transfer olmuştu. Bu karşılaşmada Fenerbahçe Teknik Direktörü olarak Phillip Cocu sahaya çıkmıştı.

Ezeli rekabette Fenerbahçe 131-126 önde

Beşiktaş ile Fenerbahçe 1924 yılından bugüne kadar 348 kez karşılaştılar. Bu 348 maçın 131'ini Fenerbahçe, 126'sını ise Beşiktaş kazandı. 91 maç ise berabere sonuçlandı. Sarı-lacivertli ekibin attığı 464 gole, Siyah-Beyazlılar 439 golle yanıt verdi.

Süper Lig'de 126. kez karşılaşıyorlar

Daha önceki ismi Türkiye Birinci Ligi olan Spor Toto Süper Lig'de ise iki takım 126. maçlarına çıkıyorlar. Ezeli rekabetteki 125 lig maçının 46'sını Fenerbahçe, 39'unu Beşiktaş kazandı, 40 maç berabere sonuçlandı. Bu karşılaşmalarda Fenerbahçe 138, Beşiktaş ise 137 gol kaydetti. 


Vodafone Park'ta 5. maç

İki takım yenilenen Vodafone Park'ta şimdiye kadar 4 kez karşılaştılar. Ev sahibi Beşiktaş kendi evindeki bu maçlardan birini, 3-1'lik sonuçla kazandı. İki karşılaşma; 1-1 ve 2-2'lik sonuçlarla berabere biterken, Vodafone Park'taki ilk maçı Fenerbahçe Robin van Persie'nin golüyle 1-0 kazanmıştı.

İki takımda da oynayanlar

Forma şansı buldukları taktirde; Beşiktaş'tan Gökhan Gönül, Caner Erkin, Burak Yılmaz ve Jeremain Lens, Fenerbahçe'den de İsmail Köybaşı ve Tolgay Arslan eski takımlarına karşı mücadele etmiş olacaklar. Rekabetin 95 yıllık geçmişinde iki takım formasını da giyen pek çok futbolcu bulunuyor.

Bunlar arasında son 20 yılda iki takımda da oynayan futbolcular şunlar:

Adem İbrahimoğlu, Ali Kemal Denizci, Engin İpekoğlu, Tayfur Havutçu, Feyyaz Uçar, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık, Ali Güneş, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Mustafa Doğan, Mert Nobre, Fahri Tatan, Tümer Metin, Mehmet Yozgatlı, Rüştü Reçber, Burak Yılmaz, Mehmet Aurelio, Uğur Boral, Egemen Korkmaz, Mamadou Niang, Caner Erkin, Gökhan Gönül, İsmail Köybaşı, Jeremain Lens, Tolgay Arslan. 

İki takım adına da derbide gol atanlar

Rekabetin 95 yıllık geçmişinde iki takımın da formasını giyen oyunculardan bazıları, derbilerde farklı formalarla gol attı. 

Şenol Birol, Ali Kemal Denizci, Tayfur Havutçu, Mert Nobre, Tümer Metin ve Mamadou Niang, hem Beşiktaş hem de Fenerbahçe formalarıyla rekabette gol sevinci yaşadı.

Fenerbahçe-Beşiktaş rekabetinden ilginç notlar

İki takım arasında ilk derbi 28 Kasım 1924 oynandı. Taksim Stadı'ndaki maçı Fenerbahçe Zeki Rıza (2), Cafer Çağatay ve Alaaddin Baydar'ın golleriyle 4-0 kazanmıştı.

Fenerbahçe, rakibi karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958'de oynanan özel maçta 7-0'lık skorla aldı.

Sarı-lacivertliler, Beşiktaş'a karşı ligdeki en farklı skorlu galibiyetini 7 Mart 1976 ve 7 Ekim 2012'de 3-0'lık sonuçlarla yaşadı.

Beşiktaş ise, 23 Mart 1941'deki özel karşılaşmayı 7-1 kazandı. Siyah-beyazlılar, 6 Ocak 1990'da Fenerbahçe'yi 5-1 yenerek ligde rakibine karşı en farklı skorlu galibiyetine ulaştı.

En gollü maçlar

İki rakip arasında geride kalan 348 maçta, penaltılar hariç en fazla golün atıldığı karşılaşmada sporseverler 9 gol izledi.

İnönü Stadı'nda 11 Ağustos 1974'te yapılan TSYD Kupası maçını Beşiktaş 5-4 kazanırken, filelere giden 9 gol, 94 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti.

Beşiktaş ile Fenerbahçe 19 Mayıs 1955'te Atatürk Kupası'nda karşı karşıya gelirken, mücadele 4-4 beraberlikle sonuçlandı. Fenerbahçe, 1 Temmuz 1960'daki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise 6-2 kazandı.

Derbilerin en golcüsü Hakkı Yeten

Rekabette en fazla golü Beşiktaş'ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı.

Fenerbahçe'ye karşı 58 kez Beşiktaş forması giyen "Baba" lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez fileleri havalandırdı.

Sarı-lacivertli ekip adına Beşiktaş'a en fazla golü ise 19 golle Cemil Turan kaydetti.

En çok forma giyenler

Beşiktaş-Fenerbahçe derbilerinde en çok forma giyen futbolcu unvanı Beşiktaşlı Rıza Çalımbay'a ait.

Rıza Çalımbay, siyah-beyazlı formayla Fenerbahçe karşısında 64 maçta görev yaptı. Bu futbolcuyu 61 maçla Beşiktaşlı Şeref Görkey, 59'ar maçla da Beşiktaşlı Ulvi Güveneroğlu ile Fenerbahçeli Müjdat Yetkiner izliyor.

En erken gol Boliç'in

Beşiktaş-Fenerbahçe rekabetinde bilinen en erken golü Elvir Boliç attı.

İki takım arasında 10 Mart 1996'da İnönü Stadı'nda yapılan lig maçının 21. saniyesinde fileleri havalandıran Fenerbahçeli Boliç, rekabetin kayıtlara geçen en erken golüne imza koydu. Fenerbahçe bu maçı 2-1 kazandı.

Ayrıca, 1991'de "Şifo" lakaplı Beşiktaşlı Mehmet Özdilek, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan ve 2-2 berabere sonuçlanan lig mücadelesinin 37. saniyesinde sarı-lacivertli ekibin filelerini havalandırdı.

Bir maçta en çok gol atan futbolcu Zeki Rıza Sporel

Derbi rekabeti tarihinde bir maçta en fazla golü Zeki Rıza Sporel kaydetti.

Şimdiki Ülker Stadı'nın bulunduğu yerde, 18 Haziran 1926'da yapılan rekabetteki 2. randevuyu Fenerbahçe 4-1 kazanırken, bu özel müsabakada sarı-lacivertlilerin gollerinin tamamını Zeki Rıza Sporel attı.

Kendi kalesine gol atanlar

Fenerbahçe-Beşiktaş maçlarında bazı oyuncular kendi kalelerine gol atma şanssızlığını yaşadı.

Son dönemde oynanan karşılaşmalarda, Beşiktaş'tan Mehmet Ekşi, Recep Çetin, Ulvi Güveneroğlu, Ertuğrul Sağlam, Necip Uysal, Egemen Korkmaz, Dusko Tosic ve Marcelo Guedes Fenerbahçe'den ise Nejat Barut, Piotr Soczynski, Saffet Akbaş, Dirk Kuyt ve Simon Kjaer kendi kalelerine gol attı.

Hasret maçları

Beşiktaş, Fenerbahçe karşısında üst üste 17, Fenerbahçe ise çeşitli dönemlerde 3 kez 12 maç üst üste galip gelemeyerek, taraftarlarına derbi galibiyeti hasreti çektirdi.

Öte yandan Beşiktaş 7, Fenerbahçe ise 6 maç üst üste kazanarak, rakiplerine belirli dönemlerde üstünlük kurdu.

348 derbide 3 hükmen galibiyet

Beşiktaş ile Fenerbahçe'nin bir asra yaklaşan rekabetinde son dönemlerde üç karşılaşma hükmen sonuçlandı.

Fenerbahçe Stadı'nda 4 Mayıs 1983'te yapılan Türkiye Kupası çeyrek final ilk maçı 1-1 berabere sonuçlanmasına rağmen Beşiktaş, oyuncusu Mehmet Ekşi'nin çift sarı kartla oynadığının anlaşılması üzerine sarı-lacivertli ekip, karşılaşmada 3-0 hükmen galip sayıldı. Beşiktaş, rövanş maçını 2-1 kazandığı halde elenmekten kurtulamadı.

İnönü Stadı'nda 16 Eylül 2000'de yapılan lig maçında ise siyah-beyazlı ekip, Fenerbahçe'yi 3-0 yendi. Fenerbahçe'nin teknik direktörü Mustafa Denizli, yeni uygulamaya giren 5+1 kuralına uymayıp, 62. dakikada 6. yabancı oyuncuyu da sahaya sürünce Beşiktaş'ın 3-0'lık galibiyeti hükmen tescil edildi.

İki takım arasında geçen sezon oynanan karşılaşma da yaşanan saha olayları sebebiyle yarıda kaldı. Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde 2-2'lik ilk maçın rövanşında iki takım 19 Nisan'da Ülker Stadı'nda karşı karşıya geldi. Karşılaşma, 57. dakikada skor 0-0'ken yaşanan olaylar nedeniyle hakem Mete Kalkavan tarafından tatil edildi.

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, rövanş maçının, yarıda kaldığı andaki şartlarla, seyircisiz oynanmasına karar verdi. Bunun üzerine Beşiktaş Kulübü, sahaya çıkmama kararı aldı. İki takım arasında 3 Mayıs'ta oynanması gereken mücadelede Beşiktaş sahaya çıkmayınca, 3-0 hükmen mağlup sayıldı.

Pancu kaleye geçti

İki takım arasındaki ilginç notlardan biri de 2004-2005 sezonunda Kadıköy'de oynanan derbi mücadelesinde yaşandı.

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda 17 Nisan 2005'te yapılan maç, adeta gol düellosu şeklinde geçerken, Beşiktaşlı futbolcu Daniel Gabriel Pancu'nun kaleye geçmesi maça damgasını vurdu.

Beşiktaş kalecisi Oscar Cordoba, 80. dakikada kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Siyah-beyazlıların 3 oyuncu değiştirme hakkını kullanmış olmaları nedeniyle kaleye Pancu geçti. Uzatma bölümüyle birlikte 18 dakika kaleyi koruyan Rumen futbolcu, sadece penaltıdan bir gol yerken, Beşiktaş karşılaşmayı 4-3 kazandı. Siyah-beyazlı kulüp, 4-3 kazanılan bu maçın anısına hatıra tişörtleri yaptırdı.

Bilica kazdı, penaltı kaçtı

Rakiplerin 2009-2010 sezonundaki randevusunda da çok ilginç bir olay yaşandı.

Fenerbahçe'nin Kadıköy'de Beşiktaş'ı 1-0 yendiği 18 Nisan 2010'daki lig maçında sarı-lacivertli takımın "Bilica" lakaplı Brezilyalı futbolcusu Fabio Alves Da Silva, siyah-beyazlı takımın 64. dakikada kazandığı penaltı atışı öncesinde penaltı noktasını kramponuyla eşeledi. Daha sonra Beşiktaşlı Bobo'nun kullandığı penaltı atışını, kaleci Volkan Demirel kurtararak rakibine beraberlik şansı tanımadı.

Bilica'nın futbol sahalarında çok ender yaşanan fair play dışı bu hareketi spor gündemini bir süre meşgul etti.

Fenerbahçe, Vodafone Park'ta 9 kişiyle mağlup olmadı

Fenerbahçe, Vodafone Park'ta 2016-2017 sezonunda oynanan lig maçında eksik kalmasına rağmen rakibine mağlup olmadı.

Sarı-lacivertle ekip, 7 Mayıs 2017'de Dolmabahçe'de oynanan karşılaşmada 45. dakikada Vincent Aboubakar'ın attığı golle ilk yarıyı 1-0 geride kapadı. Mücadelede ikinci yarıda sayısal olarak da dezavantajlı konuma düşen Fenerbahçe, buna rağmen rakibine boyun eğmedi. Sarı-lacivertli ekip, 88. dakikada Martin Skrtel ve 90+2. dakikada Josef de Souza'nın kırmızı kart görmesiyle 9 kişi kaldı. Fenerbahçe, kazandığı serbest vuruşta 90+4. dakikada Beşiktaşlı oyuncu Marcelo Guedes'in kendi kalesine attığı golle 9 kişi kaldığı karşılaşmayı 1-1 beraberlikle tamamladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum