Beşiktaş'ın en iyi '10' numaraları

Avrupa'da olduğu gibi Süper Lig'de de bir döneme '10 numaralar' damgasını vurdu. Taktikler ve oyunlar, onların üstüne kurulur, en çok maaş onlara verilir, en büyük övgüyü ya da en ağır eleştirileri onlar alırdı. Beşiktaş'ta da önemli yıldızlar 10 numaralı formayı sırtına geçirip takımı sürüklemeye çalıştı.

Beşiktaş'ın en iyi '10' numaraları
08 Nisan 2024 - 15:14 - Güncelleme: 08 Nisan 2024 - 15:18
Futbol tarihinde uzun süreden beri '10 numara' giymenin getirdiği ciddi sorumluluklar ve tarif edilemez bir baskı var. Ancak bunun altından başarıyla kalkanlar, hem kulüplerinin hem de futbol tarihinin unutulmaz isimlerinden biri oldu. Peki Beşiktaş tarihinin en iyi 10 numarası kim, 10 numarayı giyen en iyi oyuncular kimler?

Tam 14 sezon, 472 maç: Şifo Mehmet

Oyun stili ile dönemin Belçikalı yıldız futbolcu Enzo Scifo'ya benzetilmesi sebebiyle futbol kariyerinin henüz ilk yıllarında 'Şifo Mehmet' lakabını alan yıldız oyuncu, 1988 yılında Beşiktaş'a imza attı. Siyah-beyazlıların efsane 10 numaraları arasında gösterilen Şifo, 472 maçta 147 gol, 109 asistlik performans sergiledi. Beşiktaş'ta 4 kez lig şampiyonluğu yaşayan Şifo Mehmet, 4 kez de Türkiye Kupası'nda zafere ulaştı.

Beşiktaş için yeri ayrı; Sergen Yalçın

Beşiktaş altyapısından yetişen Sergen Yalçın, kulübün efsane 10 numaralarından biri oldu. Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'da da forma giyen yıldız oyuncu, yine de siyah-beyazlı kulübün efsane oyuncusu olmayı başardı. Beşiktaş'ta 10 sezon forma giyen ve 282 resmi maça çıkan Sergen, 75 gol attı, 59 asist yaptı. Yetenekleri sebebiyle zaman zaman Avrupa devlerinin de radarına giren Sergen Yalçın, Beşiktaş'ta 3 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası şampiyonluğu gördü.

Beşiktaş'ın çocuğu, Avrupa'daki gururu; Nihat Kahveci

Beşiktaş'ta 1997-2002 sezonları arasında gösterdiği performansla La Liga'ya transfer olan Nihat Kahveci, Real Sociedad ve Villarreal'de başarılı 7 sezon geçirdi. 2009 yılında La Liga kariyerine son vermeye karar veren Nihat Kahveci'nin, Türkiye'ye dönüşü ve sonrasındaki yaşananlar olay oldu. O dönemde Kahveci'nin kulüpten aldığı maaş, ayrılık esnasında da alacaklarını talep etmesi ve açılan davalar, taraftarla arasına mesafe girmesine sebep oldu. Kimileri yıldız oyuncuyu haklı bulsa da kimileri ciddi şekilde tepki gösterdi. Ancak Nihat Kahveci'nin, Beşiktaş'ta yaptıkları her şeye rağmen kolay unutulmayacaktır. 178 maçta 38 gol, 6 asistlik performans sergileyen yıldız oyuncu, siyah-beyazlı kulüpte 2 Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı.

Barcelona'yı yıkan adam: Ahmet Dursun

Profesyonel kariyerine 1996 yılında Kocaelispor'da başlayan Ahmet Dursun, 1999-2003 ve 2005-2006 yılları arasında Beşiktaş'ta forma giymiş ve özellikle İnönü Stadı'nda oynanan Beşiktaş - Barcelona maçında Katalan temsilcisine attığı iki golle siyah-beyazlı taraftarların büyük bir sevgisini kazanmıştı. Beşiktaş'ın Avrupa başarıları deyince belki akla ilk gelen maç Barcelona, ilk oyuncu ise Ahmet Dursun olabilir. Ayrıca yıldız oyuncu, siyah-beyazlılarda 144 maçta 59 gol, 8 asistlik performans sergiledi. 100. yıl şampiyonluğunda önemli pay sahibi olan Ahmet Dursun, 1 kez de Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı.

Matias Delgado

Basel'den 2006 yılında büyük umutlarla transfer edildi ve bonservisine 5.5 milyon euro ödendi. Türkiye'de Güney Amerikalı futbolcular her zaman taraftarları heyecanlandırmıştır. Matias Delgado'nun gelişi de bir süredir devam eden 10 numara hasretinin biteceği düşüncesiyle büyük sevinç yaratmıştı. Delgado'nun kalitesi tartışılmaz olsa da Türkiye'de kendisinden beklenen istikrarı yakalayamadı. Siyah-beyazlılarda 112 maçta 25 gol, 17 asistlik performans sergileyen Delgado, biraz da sonrasında gelenler sebebiyle hep özlenen oyunculardan biri oldu. Beşiktaş 1 lig şampiyonluğu yaşayan Arjantinli yıldız, 2 kez de Türkiye Kupası'nı kazandı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum