Bir Beşiktaş efsanesi; Sergen Yalçın

Sergen Yalçın, futbolcuyken efsane olduğu Beşiktaş'ta şimdi teknik direktörlük koltuğunda efsane olma yolunun başında. İlk tam senesinde takımını şampiyonluğa taşıyan Sergen Yalçın, evinde, ait olduğu yerde yeni bir tarih yazıyor...

Bir Beşiktaş efsanesi; Sergen Yalçın
17 Mayıs 2021 - 11:33
FUTBOO | Sergen Yalçın, futbolculuk döneminde 4 büyükler dahil birçok takımda oynasa da hep Beşiktaşlı Sergen, Beşiktaş efsanesi Sergen olarak anıldı. 'Sergen attı, şampiyonluk geldi' sözü sadece Beşiktaş'ta oynarken söylendi. Beşiktaş'ta Ricardo Quaresma'nın imza töreninde 18 bin kişi stada gelmişti. Guti için 20 bin taraftar toplanmıştı. Sergen Yalçın'ın imza töreninde ise 21 bin Beşiktaş taraftarı stattaydı. Bu bir rekordu. 

Onbinlerce taraftar 'Beşiktaş'ın çocuğu Sergen Yalçın' diye tezahürat ediyordu. İşte Sergen Yalçın'ın Beşiktaş için önemi böylesine fazlaydı... Ve Sergen Yalçın, Beşiktaş'taki ilk tam sezonunda takımını şampiyonluğa taşıyan isim oldu. Hem de sezon başında kimse kendilerini favori göstermezken. Sergen Yalçın futbolcuyken efsane olduğu Beşiktaş'ta şimdi teknik direktör efsanesi olma yolunda...

Çalıştırdığı takımlarda bir seneden fazla kalmadı

Sergen Yalçın, teknik direktörlük kariyerine de kendi takımı Beşiktaş'ta başlamıştı. 2008 yılında Beşiktaş altyapısında göreve başlayan Yalçın, ilk A takım teknik direktörlük görevine ise 2014'te Gaziantepspor'da başladı. Ardından Sivasspor, tekrar Gaziantep, Kayserispor, Eskişehirspor, Konyaspor, Alanyaspor ve Yeni Malatyaspor... Bu takımlarda Sergen Yalçın'ın başarılı olduğu sezonlar da vardı ancak hiçbir takımda bir seneden fazla çalışmadı. Futbolcuyken de çok takım değiştirmişti. Teknik direktörlük kariyeri için de 'devamlılık' problemi var diye eleştiriliyordu. 

Evde olmak farklı bir duygu

Aslında 6 senede 8 takım çalıştıran bir teknik direktör için böylesine bir eleştiri kabul edilebilir bir eleştiriydi. Beşiktaş'a da gelirken aynı soru işareti vardı. Ancak Beşiktaş, onun eviydi. Ait olduğu yer, rahat hissettiği yer demek... Sergen Yalçın, Beşiktaş'ta da henüz 1'den fazla yıl geçirmedi ancak böyle giderse daha çok uzun yıllar Beşiktaş'ın başında olabileceğini gösterdi.

Başarılı olmadığı alan yok

Ne kadar açık sözlü bir insan olduğunu 'Beni Bayern Münih araştırmış, araştırınca vazgeçmişler' diyerek ortaya koymuştu. Teknik direktörlük kariyerinde de sürekli açık açık konuştu. Takım kötü başlarken 'Bu takım şampiyonluğa oynayacak' dedi, şampiyon oldu. 'Cumartesi göreceğiz ne olacağını' dedi, Cumartesi 7 gol attı.

19 yaşındaki Ersin Destanoğlu varken 'Kaleci transferi yapmayacağım' dedi, futbolcusuna güvendi. Welinton ve Nsakala gibi eleştirilen futbolcuları aldı, güvendi. Arabistan'dan gelen Josef'i ligin en iyi orta sahalarından birisi yaptı. Ghezzal'a kariyer sezonunu yaşattı. Bu takımda oynayamaz denilen Larin'i sol açık oynatarak 19 gol attırdı. Rosier'i bambaşka bir futbolcuya çevirdi. Rıdvan Yılmaz'ı takıma kazandırdı. Adem Ljajic'i hayata döndürdü. Dokunduğu her futbolcudan verim aldı. 

Oyuncularla olan ilişkisi 

Aboubakar, kendisi hakkında ''Beşiktaş’ta oynamış, ismini bırakmış ve şu an da teknik direktörlük yapıyor. Bu geleneğin devam etmesi lazım. Sergen Yalçın gibi arkanızda iyi bir isim bırakıp, efsane olmak ve saygı kazanmak önemli'' demişti. Josef de Souza ise ''Oyuncularla diyaloğu bu kadar iyi olan bir teknik adamla çalışmamıştım. Kendisi bizim için büyük bir şans.'' sözlerini kullanmıştı. Beşiktaş efsanesi olduğunu herkese hissettirdi, herkes de onun kendisinden ne istediğini anladı ve uyguladı. Diğer takımlar saha dışı konularla uğraşırken Beşiktaş, ne oynadığını gösteren bir plan ile sahadaydı. Ve sonunda da şampiyonluk kendiliğinden geldi zaten.

Futbolcuyken zaten en iyilerden birisiydi, yorumculuğunda da iyiydi, yarışma programlarında, hatta oynadığı reklamlarda bile iyiydi. Sergen Yalçın'ın olduğu yerde vasatlık görmek biraz zor. Şimdi başarılarını Beşiktaş teknik direktörü olarak devam ediyor ve bu hikaye daha yeni başlamış olabilir...

YORUMLAR

  • 0 Yorum