Cocu: Önemli bir galibiyetti

Fenerbahçe Teknik Direktörü Phillip Cocu, Süper Lig'e galibiyetle başlamanın önemine değinirken; bugün alınan galibiyetin özellikle Benfica maçı öncesinde özgüven adına fazlasıyla önemli olduğunu söyledi.

Cocu: Önemli bir galibiyetti
12 Ağustos 2018 - 13:08

Fenerbahçe Teknik Direktörü Phillip Cocu, Süper Lig'e galibiyetle başlamanın önemine değinirken; bugün alınan galibiyetin özellikle Benfica maçı öncesinde özgüven adına fazlasıyla önemli olduğunu söyledi.

Maçın ardından yayıncı kuruluşa konuşan Phillip Cocu, “Öncelikle taraftarlarımıza, bu akşam oluşturdukları fantastik atmosfer için teşekkür etmek istiyorum. Gerçek anlamda etkileyici bir atmosfer vardı, stadımızda. Belki onlara istediklerini vermeyi aşırı dozda istiyorduk, sahaya çıktığımızda. Bu iyi futbol oynama isteğimiz çok fazla hata yapmamıza neden oldu. Geri düştük, geri düştükten sonra takımımızın gösterdiği reaksiyonu son derece beğendim. Yukarıya doğru bir adım attık. Geri dönme isteğimizi gösterdik. Artık o dakikadan sonra tansiyon bizim için bir kenara bırakılmıştı. Geri dönmek için çabamızı gösteriyorduk ve geri de döndük. Hep baskı yapmaya ve yaratıcı olmaya çalıştık. Bunu denedik ama bunu denerken de top bizdeyken çok fazla hata yaptık. Rakibimizin beklediği de buydu zaten. Onlar bizim yapacağımız hataları bekleyip kontra ataklarla pozisyon üretmek istiyorlardı. Bu nedenle de ikinci yarıda ön tarafta sadece hızlı oyunculara yer verdiler. Dediğim gibi çok fazla sayıda çok fazla top kaybı yaşadık. Topu ayağımızda daha fazla tutmamız gerekiyor. Özellikle de ikinci yarıdan daha fazla kalması gerekiyor. Üçüncü golü bulabilirdik ama 2-1’i de korumak zorundaydık, çünkü lige galibiyetle başlamak istiyorduk. Benfica maçı öncesi bugün alacağımız galibiyet, bize vereceği özgüven nedeniyle son derece büyük önem taşıyordu. Biraz da şansın yardımıyla diyebiliriz, 2-1’i korumayı başardık ve 3 puan evde kaldı.” dedi.

Barış ve Eljif gibi genç oyuncuların performanslarını da değerlendiren Phillip Cocu, “Bugünü değerlendirecek olursak, Barış bugün gerçekten kalitesini gösterdi. O yaşta olmasına rağmen istekliydi, hızlıydı, hareketliydi ve coşkuluydu. Aynı zamanda istediğimiz kombinasyonları da bir şekilde yapma gayreti içerisindeydi. Taktik açıdan da kendini geliştiriyor. Bugün zaten bu yüzden ilk 11’deydi. Eljif de bugün normalde 11'de başlardı ama çok fazla sayıda maç oynadı. Sezon öncesi dönemde de çok fazla maç oynadı. Maçlar arasında da çok fazla dinlenme vaktimiz yok. Bugün o nedenle onu oynatmamayı tercih ettik. Ama onun şu ana kadar göstermiş olduğu performanstan da son derece memnunum. Kaliteli genç oyuncularımız var. Taraftarların da bu oyuncuları sevme nedenlerini gayet iyi bir şekilde anlayabiliyorum.” ifadelerini kullandı.

Son olarak yeni transferimiz Islam Slimani hakkında konuşan Teknik Direktörümüz Cocu, "Islam Slimani aramıza katıldığı için çok mutluyum. Onunla ilgili açıklamayı yapmadan önce beklememiz gerekti. Ama bir süredir üzerinde çalıştığımız oyuncuydu ve Sayın Comolli fazlasıyla çaba harcadı. Çok iyi bir oyuncu, aynı zamanda genç ve güçlü bir futbolcu. Bildiğiniz gibi forvet oynuyor ve böyle bir forvet oyuncusu bizim oynamak istediğimiz futbolda ihtiyacımız olan oyuncuydu. Takımımız için önemli olacağını ve takıma katkı yapacağını düşünüyorum. Yarından itibaren aramıza katılacak ve antrenmanlara başlayacak.”diyerek sözlerini noktaladı.

BASIN TOPLANTISI

Phillip Cocu basın toplantısında karşılaşmayı değerlendirdi ve soruları yanıtladı. Hocanın açıklamalarından derlediklerimiz şöyle:

“Harika bir atmosferde oynadık. Çok fazla sayıda taraftarımız vardı. Aşırı istekliydik bu da fazla hata yapmamıza neden oldu ve duran toptan gol yedik. Geri dönmeyi başardık. Golden sonra daha özgürdük. 2 gol attık. Güzel olmayan tek taraf, 3. golü atıp maçı daha erken bitirebilirdik. Maçın son kısmı çok geniş alanlarda oynandı. Gol atabilirdik evet ama rakibimiz de bize gol atabilirdi. Gereksiz hatalar yaptık. Sezona kendi sahamızda 3 puanla başladık.  Özgüven açısından bu önemli galibiyet.

Çok tutkuluyuz evet, tutkuyu görmeyi severim. Kalple oynanmasını severim. Yüreğimizle oynarken bir yandan da kafamızla oynamalıyız. Hücum futbolunu severim ama maçın sonunda artık öyle bir an geliyor ki, baktık kendimizi yorgun hissediyoruz. Baktık yanlış kararlar veriyoruz.   Pas hataları yapıyoruz. Bunlarda futbolun parçaları olabilir, o zaman doğru bir şekilde düşünmemiz gerekiyor. Takımın neye ihtiyacı olduğunu görmemiz gerekiyor. Takımın birlikte kalabilmesi için topu ayağımızda daha fazla tutmalıyız. Topu kaybettiğinizde, mesafeler açıldığında o zaman 60 metre koşmak zorundasınız. Özellikle kontra atağa yatkın özellikte oynayan bu akşam ki gibi bir rakiple karşılaşıyorsanız. Bire bir de etkili ve hızlı oyuncuları vardı. Böyle anlarda birlikte kalmalıyız. Baktık baskıyı yapamıyoruz, kompakt olmalıyız.

Top kayıpları konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Aslında maçlarımızı izlediğimizde oyun kurma fırsatlarımız da oluyor ama ya belki özgüvenimiz yok, ya bazen doğru kararları veremiyoruz. Bu doğru kararları veremediğimizde uzun top ya da topu geri oynadığımızı görüyoruz. Birbirimize oyunu kurarken güvenmeliyiz. Bölüm bölüm bunu gösteriyoruz ama henüz maçın tamamında gösteremedik. Antrenmanlarla maç oynamak farklıdır. Baskı farklıdır. Benfica deplasmanı oynuyorsanız işiniz daha da zordur.  Bununla başa çıkıyor olabilmemiz lazım. Antrenmanlarda üzerinde duruyoruz.

Öncelikle bu akşam ürettiğimiz pozisyonlara bakarsak, geçiş oyunu ile ürettiğimiz pozisyon sayısı, top bizdeyken ürettiğimiz pozisyondan daha fazla. Ofansif geçişlerimiz fena değildi. Defansif geçişlerde Mehmet çok iyi oyun sergiledi. Josef daha iyisini yapabilirdi. Top kaybı fazla sayıda oldu. Bu durumlarda orta sahada oyunun kontrolünü sağlayacak oyunculara ihtiyaç vardır. Bugün böyle oyunculara ihtiyaç duyduk. Bende Elif’in oyununu beğeniyorum. Genç oyuncu ve potansiyeli var. Şu ana kadar çok maç oyandı. Salı günü ona ihtiyacımız var. Başka seçimler yaptık. Şu ana kadar takım için ellerinden geleni yaptılar. Takım her şeyin önünde gelir. Bu akşam başka iki oyuncu 11’de sahaya çıktı. Barış da iyi performans sergiledi. Kalitesini gösterdi. Takım içinde bu dengeleri sağlamamız gerekiyor.

Futbolu kazanmak için oynarsınız. Kupalar için oynarsınız. Birinci gününden son güne kadar tüm mücadelemizi sergileyeceğiz. Futbolda zaten tüm mesele kupalar kazanmaktır. Birinci maça bu olmaz. Önümüzde uzun yol var. Büyük hedefimiz bunu başarabilmek.


YORUMLAR

  • 0 Yorum