Çok büyük, çok güçlü, çok hızlı: Van Dijk

Liverpool'a şampiyonluğu getiren futbolcuların başında gelen Virgil van Dijk, çoğu forvetin korkulu rüyası. 29 yaşına basan van Dijk bugünlere basamakları teker teker çıkarak geldi.

Çok büyük, çok güçlü, çok hızlı: Van Dijk
08 Temmuz 2020 - 12:52 - Güncelleme: 08 Temmuz 2020 - 15:10

FUTBOO | Çok büyük, çok güçlü, çok hızlı... Virgil van Dijk ile karşılaşan hücum oyuncularının açıklamalarının ortak noktası bu cümleler. İngiltere'de de çoğu futbolcuya ''En zorlandığınız savunma oyuncusu kim?''  diye sorunca cevapların birçoğu van Dijk oluyor.

Sergio Agüero da, Cenk Tosun da aynısını söyledi. En zorlandığım savunma oyuncusu... Watford'un golcüsü Troy Deeney de geçtiğimiz yıl verdiği bir röportajda van Dijk'ı şöyle anlatıyor: ''Virgil Van Dijk'tan nefret ediyorum. Çok büyük, çok güçlü, çok hızlı, topla çok iyi, savaşçı ve güzel saçları var. Ayrıca çok güzel kokuyor. Yanınızdan koşup giderken o güzel parfümünü çok net alabiliyorsunuz.'' Kokuyla savunmak mı? O da ilginç bir yöntemmiş.

İskoçya’da forvet gibi geçen yıllar

Şu anda dünyanın en iyi stoperleri arasında gösterilen Virgil van Dijk bugünlere çok da kolay gelmedi ama gelişinin sinyallerini hep veriyordu. Willem altyapısında yetişip Groningen'e transfer olan van Dijk, asıl patlamayı Hollanda'da değil, İskoçya'da yapacaktı. Celtic'in 2013 yılında sadece 2.75 milyon euroya kadrosuna kattığı van Dijk kısa süre içinde 'Bu çocuk kim?' dedirtti. Uzun boyu, güçlü fiziği, kornerlerde attığı goller ile dikkat çekmesi çok uzun sürmedi. Celtic'te geçirdiği 2 senede 15 gol, 7 asist yaptı ki bunu bu süre içinde yapamayan forvetler var. 

Klopp’un planı: Kusursuz olmalı

Ondaki bu cevheri gören ve paraya kıyan ise Southampton oldu. 15.5 milyon euroya İngiltere'nin yolunu tutan van Dijk, Premier League'de kendisini hemen kanıtladı ve Southampton'dan futbolcu transfer etmeyi seven Liverpool'un radarına girdi. Liverpool'un başındaki Klopp, Coutinho'dan gelen parayı savunmaya kullanmak istiyordu. Kaleci ve bir stoper. İkisinin de çok iyi, hatta kusursuz olması gerekiyordu. Kaleye Alisson, savunmaya da Virgil van Dijk alındı.

‘’Bir stopere bu kadar para verilir mi?’’ Artık verilir...

Virgil, 85 milyon euroya Liverpool'a transfer olurken dünyanın en pahalı stoperi ünvanını da almış oldu. Transferden sonra birçok kişi ''Bir stopere bu kadar para verilir mi?'' diye hem Klopp'u hem de Liverpool yönetimini eleştirdi. Tabii, alışmızı yüksek bonservis ücretlerinin forvetlere verilmesine... Ancak van Dijk, Liverpool'da öylesine bir etki gösterdi ki artık Avrupa'nın büyük takımları stoper bölgesine o paraları vermekten hiç çekinmiyorlar. Liverpool taraftarları da van Dijk transferine olanak sağladı diye Coutinho’ya teşekkür ediyor.

Tarihi başarının mimarlarından

Liverpool önce Şampiyonlar Ligi, sonra da 30 yıl sonra Premier League şampiyonluğunu kazanırken bu tarihi başarıların mimarlarının başında Hollandalı stoper geliyordu. Koca bir yılda sadece bir kez çalım yedi ki bunu yapmak imkansıza yakın bir şey. 

Stoper tanımını değiştiren, Liverpool'a şampiyonluğu getiren, Hollanda'da kaptanlığa yükselen Virgil van Dijk, 29 yaşına girerken altın çağlarını yaşıyor...

YORUMLAR

  • 0 Yorum