Dünyanın en iyi sol beki olmak; Roberto Carlos

Bugün bile sol bek denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Roberto Carlos, kendi pozisyonunda tarihi değiştirmiş bir yetenek...

Dünyanın en iyi sol beki olmak; Roberto Carlos
10 Nisan 2023 - 10:38
Futbolda her pozisyon için 'Tarihin en iyisi kim?' diye sorsak çok net bir cevap veremeyebiliriz. Ama bu pozisyonu sol bek için sorarsak Roberto Carlos ismi çoğu kişi tarafından ön plana çıkartılabilir. Dünyanın en iyi sol beki ünvanını bize göre kazanan Roberto Carlos, kendi pozisyonunun tarihinde devrim yaratmış bir futbolcuydu.

Aslında Roberto Carlos efsanesini Roy Hodgson yüzünden bu kadar bilmeyebilirdik. 1995 yılında Inter'e transfer olan Brezilyalı futbolcu, Roy Hodgson tarafından orta sahada oynatılıyordu. Carlos, o dönemler hakkında ''Roy Hodgson orta sahada oynatarak benim kariyerimi mahvediyordu. Futboldan yeterince anlamıyordu. Başkan ile konuşup ayrılmak istedim ve Real Madrid'e gittim.'' sözleriyle anlatıyor. 1996 yılından sonra gittiği Real Madrid'den sonra ise kariyeri bambaşka bir hal aldı.

Real Madrid'de 11 yıl boyunca forma giyen Carlos, İspanyol devinde 527 maça çıkıp 70 gol ve 88 asist yaparak kulüp tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Brezilya Milli Takımı için de öyle. 125 kez Brezilya forması giyen Roberto Carlos'un Fransa'ya karşı frikikten attığı golü unutmamız mümkün değil. Kısa kısa adımlarla topa gelen Roberto Carlos'un frikikleri adeta bir mermi, bir füze gibi gidiyordu. Futbol tarihi, zaten onun gibi şut atabilen bir sol bek görmedi desek yanılmış olmayız. 

Türkiye yılları...

Ve ardından Fenerbahçe yılları... Dünyanın en iyi sol bekini Süper Lig'de izledik. Süper Lig'de 65 maçta 6 gol ve 8 asist ile oynadı. 3 sezon boyunca formasını giydiği Fenerbahçe'de toplam 104 maça çıkarken 10 gol ve 10 asist ile mücadele etti. Yani neredeyse her 5 maçta 1 gol katkısı sağladı. Süper Lig'in marka değerine kazandırdıklarını söylemiyoruz bile. 

Daha sonra teknik direktör olarak da ülkemizde Sivasspor ve Akhisarspor'u çalıştırdı. A takım olarak çalıştırdığı iki takım Süper Lig'den oldu. Onun dışındaAnji Mahaçkale'de yardımcı antrenör olarak görev almıştı. Türkiye'nin de Roberto Carlos için yeri çok ayrı. 

Carlos öncesi ve Carlos sonrası

Sol bek pozisyonu için Roberto Carlos öncesi ve sonrası diye ikiye ayırabiliriz. Carlos sonrası beklerden artık daha çok hücum katkısı yapması beklenir oldu. Artık hücum yapamayan beklerin büyük takımlarda yeri pek olmuyor. Zaten sol yıllarda başarılı olan takımlara baktığımızda bekleri iyi olmayan bir takım göremiyoruz. 

Hadise'nin bile dilinde

Ayrıca dünyadaki en ikonik sol bek de kendisinden başkası değil. Daha geçtiğimiz günlerde bile şarkıcı Hadise, 'Bana Roberto Carlos bacaklı bile dediler' açıklamasını yapmıştı. Carlos sadece futbolda değil, her yerde karşımıza çıkan bir kişilik. Çünkü bıraktığı iz kolay kolay silinmeyecek cinsten. 

Roberto Carlos şimdi 48 yaşına girdi ve hala sol bek dendiğinde akıllara gelen ilk isimlerden biri olmaya devam ediyor. Sol ayağıyla uzaktan attığı şutlar, frikikleri, kritik hamleleri... Onu unutmak zaten mümkün değil! 

YORUMLAR

  • 0 Yorum