En çok uzayan lig; Süper Lig!

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), Avrupa'daki ligler hakkında dikkat çeken veriler paylaşırken kendi ligimiz yine yavaşlığı ile ön plana çıktı.

En çok uzayan lig; Süper Lig!
12 Mart 2022 - 03:37 - Güncelleme: 12 Mart 2022 - 03:55
FUTBOO | Süper Lig'de yavaş oyundan oldukça sıkıldık. Sürekli duran oyun, hakemlerin araya girmesi, bir şeyler anlatması, tartışmalar... Bazen Süper Lig'deki maçları izledikten hemen sonra Premier League izleyince 'Az önce ben ne izlemişim?' diye çoğumuz sormuyor muyuz zaten? CIES'in yayınladığı raporlar da ligimizin gerçekten de ne kadar yavaş olduğunu gözler önüne seriyor.

Son olarak Fenerbahçe - Sivasspor maçında oyunun çok durması, ardından Fenerbahçe'nin hakemler hakkında yaptığı açıklamalar derken aklımıza bir kez daha CIES'in yayınladığı raporlar geldi.

CIES, 1 Temmuz 2019 ve 3 Mart 2021 arasında Avrupa'daki 30 lig hakkında incelemede bulundu. Bu raporda oyun süresinin yüzdesi, topun oyunda olduğu süreler analiz edildi.

Avrupa'da maçları en çok uzayan lig Süper Lig

Rapora göre maçları en uzun süren lig, Türkiye Süper Ligi... Ligimizde maçlar ortalama olarak tam 1 saat 39 dakika sürüyor. Yani maçlarımız 9 dakika uzuyor. Süper Lig'de hakemlerin verdiği uzatmalar, bu anlamda Avrupa'da açık ara zirvede. 

Süper Lig'de topun oyunda olmadığı süre ise %19.3 olarak hesaplandı. Bu alanda en kötüler arasında değiliz. Zaten Süper Lig'de oyun top sahadayken yavaşlıyor. Dışarı gitmesine de pek gerek kalmıyor. 



Faullerden sonra maça başlayamıyoruz!

Bir başka dikkat çeken istatistik, fauller sonrası oyunun durma zamanı. Yapılan faullerin ardından oyunun durma süresinde Süper Lig yine lider. Ligimizde faullerden sonra maçlar ortalama 35.1 saniye duruyor. Hakeme tepkiler, hakemlerin pozisyonu anlatmaya çalışması... 

İşin ilginç tarafı fauller sonrası maçları en çok duran ülkeyiz ama maçlarda ortalama faul sayılarına baktığımızda Avrupa'nın orta sıralarındayız. Süper Lig'de maç başı ortalama 26.9 faul kararı veriliyor. Bu alanda La Liga ve Serie A gibi büyük liglerin bile gerisindeyiz. Aslında maçlarımızda o kadar da fazla faul yapılmıyor. Ama buna rağmen faul sonrası maçları en çok duran lig yine bizim... 

Ligimizin yavaşlığının kanıtı

Ligimiz yavaş, maalesef bu bir gerçek. Çok duruyor ve bunun önüne geçemiyoruz. Burada da tabii hakemlere oldukça iş düşüyor. Faul sonrası oyunun bu kadar durması, boş yere geçen zamanlar elbette oyun zevkini etkiliyor. Umarız ki ileride bu olumsuz verileri düzeltiriz ve daha zevkli, daha tempolu ve oyunun konuşulduğu bir lig izleriz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum