Euro 2024'e devlet garantisi, futbol vadisi, 9 şehir, 10 stat, bedava ulaşım...

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak (EURO 2024) ülke bugün İsviçre'nin Nyon kentinde yapılacak oylama sonucu belli oluyor.

Euro 2024'e devlet garantisi, futbol vadisi, 9 şehir, 10 stat, bedava ulaşım...
27 Eylül 2018 - 10:49 - Güncelleme: 27 Eylül 2018 - 21:12

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak (EURO 2024) ülke bugün belli olacak.

Şampiyonaya ev sahipliği yapabilmek için yarışan Türkiye ile Almanya'nın temsilcileri, İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA merkezinde düzenlenecek toplantıda sunumlar gerçekleştirecek.

Tören öncesinde iki aday ülkenin temsilcileri, UEFA yönetim kurulu üyelerinin huzurunda TSİ 14.00'ten itibaren tanıtım videoları ve soru-cevap bölümünün de yer aldığı sunumlarına başlayacak.

Türkiye adına sunumları, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in yanı sıra, TFF başkan vekilleri Servet Yardımcı ve Nihat Özdemir, yönetim kurulu üyesi Cengiz Zülfikaroğlu, genel sekreter Kadir Kardaş, Fenerbahçe  Kulübü Başkanı Ali Koç, Türkiye'nin adaylık elçisi Ampute Milli Takımı oyuncusu Barış Telli ile Beşiktaş Kadın Futbol Takımı oyuncusu Jessica O'Rourke Çarmıklı yapacak.

Basın mensuplarına kapalı gerçekleştirilecek bu oturumların ardından UEFA yönetim kurulu, yapacağı değerlendirme sonrasında TSİ 15.45'te düzenlenecek törenle EURO 2024'e ev sahipliği yapacak ülkeyi açıklayacak. 





'Uluslar arası köprü'

Üç kıtanın ortasındaki coğrafi konumunu, Avrupa futbolunu bu bölgenin dışındaki alanlara ulaştırmak adına bir fırsat olarak görüyor. UEFA'ya sunduğu raporda Türkiye, "Ulusların arasında bir köprü" şeklinde tanımlıyor.

Türkiye, Avrupa'da hem ekonomide hem de futbolda ilk 10 ülke içerisinde yer alıp da, bu turnuvayı hiç düzenlemeyen tek ülke olduğuna dikkat çekiyor.

Ne kira, ne vergi

Türkiye, Avrupa futbolunun patronuna birçok avantaj sunuyor. Turnuvada kullanılacak stat ve antrenman merkezleri için para alınmayacak, organizasyon süresince UEFA'nın gelirlerinden vergi alınmayacak. Bu da kasaya daha fazla para girmesine neden olacak.

Türkiye UEFA'ya organizasyon için en avantajlı koşulları sundu. Turnuva için ülkeye gelecek takımlar, 10 modern stat ve 48 antrenman sahasından ücretsiz faydalanacak.

Türkiye, devlet desteği ve garantisine tam anlamıyla sahip durumda bulunuyor. Türkiye hükümetinin yanı sıra, yerel otoriteler, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin EURO 2024'ü en iyi şekilde organize etmek adına hazır oldukları dile getiriliyor.

Yasal mevzuat, güvenlik, vergiler, vizeler, çalışma izinleri ve benzer başlıklarda en uygun koşullar sunuluyor.  Organizasyon süresince UEFA'dan gelir ve katma değer vergisi alınmayacak, bu para Avrupa futbolunun kasasına daha fazla gelir olarak kaydedilecek.

Futbol vadisi yolda

TFF, Riva'ya Avrupa futbolunun tüm unsurlarına hizmet edecek, yakın çevresinde yer alan mevcut merkezi ve futbol lisesi ile birlikte bir 'vadi' oluşturacak sürdürülebilir gelişme odaklı bir eğitim merkezi kuruyor. 38 bin metrekare kullanım alanına sahip olacak 26 bin metrekarelik kapalı alanı olacak tesis, TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nin karşısında inşa edilecek ve Mayıs 2019'da tamamlanacak.

İki doğal çim saha, 45 ile 130 metrekare arasında değişen 10 adet toplantı salonu, 700 kişilik konferans salonu, çok amaçlı 780 metrekarelik fuaye alanı ve eğitim alanları ile tesis, Avrupa'da futbolla ilgili akademik araştırmaların merkezi de olacak. Merkezdeki tüm araştırma ve geliştirme faaliyetleri UEFA ile koordineli şekilde gerçekleştirilecek.

Tesis, UEFA üyesi tüm ülke federasyonlarına kamp, seminer, kurs, çalışma toplantısı gibi eğitim faaliyetleri için ücretsiz olarak sunarak, futbol adamlarını Avrupa'nın yetkin eğitimcileriyle buluşturacak.

Türkiye Cumhuriyeti futbolun yanında

Türkiye Cumhuriyeti ve aday şehirlerin yerel yönetimleri, UEFA'ya gereken tüm garanti ve taahhütleri sundu. Türkiye Futbol Federasyonu raporunda, EURO 2024'ün düzenlenmesi için devletin kullanıma sunduğu gelişmiş organizasyon kabiliyeti ve muazzam mali desteğin övünç kaynağı olduğunu da vurguladı.

Maç günleri ulaşım bedava

EURO 2024 için ülkeye gelecek bilet sahibi tüm futbolseverler ulaşım konusunda rahat bir düzenle karşılaşacak. Gelişmiş raylı sistem, konforlu deniz ulaşımı ve yaygın otobüs ağı ile stadyum ve taraftar alanlarına kolaylıkla ulaşabileceği, ev sahibi şehirlerin güzelliklerini görme imk,nı bulunacağı, maç günleri ise tüm bilet sahiplerinin toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanabileceği müjdeleniyor.

Her bilete bir fidan

Avrupa Futbol Şampiyonası'nı izlemek için ülkemizi ziyaret edecek futbolseverlerin sadece maç seyretmekle kalmayacağı, her bilet sahibi adına sertifikalı fidanlar dikilerek gelecek nesillere kalıcı bir miras bırakılacağı belirtildi. Adaylık raporunda, Türkiye'nin Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın kurucu üyesi olduğu da anlatılmıştı.

Taraflar oy veremeyecek

Türkiye ve Almanya'nın aday olduğu organizasyonda Alman ve Türk vatandaşı iki üye oy kullanamayacak. UEFA Başkan Yardımcısı Alman Reinhard Grindel ile UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Türk Servet Yardımcı kurallar gereği oylama dışında kalacak. İsveçli üye Lars-Christer Olsson da sağlık sorunları nedeniyle toplantıda yer alamayacak.


YORUMLAR

  • 0 Yorum