Euro ve Süper Lig'e transfer etkisi

Süper Lig'de birçok yıldız futbolcu gördük. Türkiye'ye transfer olmaları, tüm dünyada haber oldu. Peki Euro kurunun bu kadar artmasının ardından bu tarz transferleri Süper Lig'de bir daha görebilecek miyiz?

Euro ve Süper Lig'e transfer etkisi
17 Aralık 2021 - 01:32
Bir zamanlar Wesley Sneijder, Robin van Persie, Moussa Sow, Ricardo Quaresma, Guti, Roberto Carlos, Nicolas Anelka ve daha birçok dünyaca ünlü yıldız futbolcuyu Türkiye'ye getirebiliyorduk. Ancak o zamanlar Euro kuru böyle değildi. Euro, Türkiye tarihinde ilk kez 15 TL'yi geçmişken düşünmeden edemiyoruz; Bir daha böyle yıldızlar Türkiye'ye gelebilir mi? 

Kurdaki büyük yükseliş, hiç şüphesiz ki takımlarımızı da olumsuz etkiliyor. Euro bazında transfer edilen futbolculara verilen ücretler, kendiliğinden artmış durumda. Zaten ekonomik olarak güçlü olamayan takımlarımız için bu kur artışları, daha da büyük sorunlar ile yüzleşmek demek.

Süper Lig'de geçmiş dönemlerde sayısız dünya yıldızı geldi, geçti. Belki gelmeye yine devam edecek ama bundan emin değiliz. Zira Euro kuru, dünya yıldızlarının Türkiye'ye geldiği günlerin çok ama çok üzerinde... 

Biz de yıldız futbolcuların Süper Lig'e geldiklerindeki Euro kurunu hatırlayalım dedik. Bu yazıyı yazdığımızda Euro, 15.60 TL idi...
 
Wesley Sneijder

Hollandalı star, Inter'den Galatasaray'a 7.5 milyon euro karşılığında transfer olmuştu. Gelmeden 2 sene önce Ballon d'Or ödülü için ismi geçiyordu. 

Sneijder'ın Galatasaray'a transfer olduğu 22 Ocak 2013 gününde Euro, 2.35 TL'ydi.

Galatasaray bugün Sneijder'i aynı bonservis bedeline transfer etmek istese yaklaşık 75 milyon TL ödemek zorunda kalacak.


Moussa Sow

Sow, Fransa Ligi'nde gol kralı olup Süper Lig'e transfer olmuştu. Fenerbahçe'ye gelişi büyük ses getirmişti. Sarı lacivertliler, Sow için Lille kulübüne 10 milyon euro bonservis ücreti ödemişti. Şu anda bir Türk kulübü, Fransa Ligi'nin gol kralını transfer edebilir mi? Pek emin değiliz.

Moussa Sow'un Fenerbahçe'ye transfer olduğu 27 Ocak 2012 tarihinde Euro, 2.34 TL'ydi.

Robin van Persie

Hollandalı dünyaca ünlü forvet Robin van Persie'nin Manchester United'dan Fenerbahçe'ye transfer olması, tüm dünyada haber olmuştu. Avrupa'nın en iyi forvetleri arasında sayılan bir futbolcunun Süper Lig'de oynayacak olması oldukça heyecanlandırmıştı. Fenerbahçe, van Persie için MANU'ya 6.5 milyon euro transfer ücreti ödemişti.

Robin Van Persie'nin Fenerbahçe'ye transfer olduğu 15 Temmuz 2015 tarihinde Euro kuru, 2.9 TL'ydi.

Ricardo Quaresma

Quaresma... Beşiktaş taraftarlarının unutamadığı oyunculardan birisi... Siyah beyazlı taraftarların, uğruna besteler yaptığı Portekizli dünya starı, 2010 yılında 7.30 milyon euro karşılığında Inter'den Beşiktaş'a transfer olmuştu.

Ricardo Quaresma'nın Beşiktaş'a ilk geldiği 1 Temmuz 2010 yılında Euro, 1.9 TL'ydi. Quaresma, 22 Temmuz 2015 tarihinde bir kez daha Beşiktaş'a transfer olmuştu. Bu kez Euro, 2.96 TL'yi gösteriyordu. 

Anastasios Bakasetas

Çok uzağa gitmeyelim. Trabzonspor'da bu sezon en etkili futbolcuların başında gelen Anastasios Bakasetas'a bakalım. Yunan futbolcu, geçtiğimiz sezonun devre arasında bordo mavili takıma transfer olmuştu.

Trabzonspor, Anastasios Bakasetas için 30 Temmuz 2021'de Alanyaspor'a 3 milyon euro bonservis ücreti ödemişti. Trabzonspor'un bu transferi yaptığı dönemde Euro kuru, 8.8 TL'yi gösteriyordu. 

Transferlerde ne beklemeliyiz?

Bunun gibi daha birçok örnek sıralayabiliriz. Euro'nun 15'i geçmesi elbette ki Türk futbolu için de hoş bir haber değil. Hepimiz tanınmış futbolcuları, dünya starlarını, Avrupa'da ses getirecek futbolcuların Süper Lig'e transfer olmasını isteriz. Kulüplerimiz zaten borç içinde mücadele ederken, bu Euro kurları ile transfer dönemlerinde büyük isimlerin gelmesini beklememek gerek belki de...

YORUMLAR

  • 0 Yorum