EURO2020'ye damga vurabilirler mi?

Futbol tarihi boyunca her turnuvanın sürpriz takımları olmuştur. Beklentilerden çok daha farklı hikayeler yazılmış, şampiyonayı daha ilginç kılmıştır. Peki bu turnuvada hangi takımlar sürpriz yapabilir? 

EURO2020'ye damga vurabilirler mi?
08 Haziran 2021 - 10:52 - Güncelleme: 08 Haziran 2021 - 10:59
FUTBOO | EURO2020 için geri sayım başlarken turnuvada hangi takımların sürpriz yapabileceğini mercek altına alıyoruz. Doğal favorileri hangi kadrolar, nasıl bir planla zorlayabilir?

Eşik bir türlü aşılamadı: Belçika

Yakaladığı jenerasyon sayesinde ülke futbolunda ciddi bir tırmanışa geçen Belçika, geçmişte beklenilen başarıları yakalamakta zorlandı. EURO2016'da sürpriz bir şekilde çeyrek finalde Galler'e elenen Belçika, 2018 Dünya Kupası'nda beklenen hedeflenen zafere çok ama çok yakındı. Ancak o turnuvayı şampiyon tamamlayan Fransa'ya yarı finalde boyun eğmek zorunda kaldılar. Geçmişi, futbol kültürü ve tecrübesiyle turnuvanın doğal favorileri olarak gösterilmeyen Roberto Martinez'in öğrencileri, yine de kadro kalitesi ve oyuncuların beraber oynama alışkanlı sayesinde sürpriz yaparak mutlu sona ulaşabilir. 

Kilit oyuncu: Romelu Lukaku

Milli takım kariyerinde 92 maçta 59 gol atan Lukaku, bu sezonu fazlasıyla formda geçirdi. Inter ile Serie A şampiyonluğu yaşayan 28 yaşındaki forvet, 49 maçta 35 gol, 12 asistlik performans sergileyerek takımını taşıdı. Belçika için de turnuvada en önemli kozlardan biri olacaktır.
Turnuva takımı: Türkiye

Tarihi boyunca büyük turnuvalara gitmekte zorlanan Türkiye, son yıllarda Avrupa Şampiyonası'na katılma konusunda istikrar yakaladı. 2008 yılındaki tarihi başarının ardından 2012'yi es geçen A Milli Takım, 2016'dan sonra 2020'de de boy gösterecek.

Yer aldığı turnuvalara renk katmayı başaran Milliler, 2002 Dünya Kupası itibariyle genlerine 'başarı' kodunu yazdırdı. Elemelerde sorunlar yaşansa da A Milli Takım, katıldığı turnuvaları dolu dolu geçirmeyi başardı. 2008'de inanılmaz geri dönüşlerle yarı finale kadar yükselen Türkiye, 2016'da yaşanılan talihsizliklerle gruptan çıkamadı. Ancak EURO2020 Dünya Kupası Elemeleri'nde dikkat çeken bir performans ortaya koydu. 

Fransa'nın yer aldığı grubu uzun süre lider olarak götüren Milli Takım, rakibinden de iki maçta 4 puan alarak dişli bir takım olduğunu kanıtladı. Geçtiğimiz aylarda oynanan Dünya Kupası Elemeleri'nde yine güçlü rakipleri Hollanda ve Norveç karşısında alınan galibiyetler, Türkiye'nin tam da turnuvaya uygun oyun planlarına sahip olduğunu gösteriyor. Hücumu düşünen ve kaliteli ayakları bulunan takımlar karşısında direkt sonucuna gitmeyi başaran Milliler, bu şampiyonada da ritim tutturması halinde önemli işler yapabilir.

Şampiyonanın açılış maçında İtalya ile kozlarını paylaşacak olan Türkiye'nin, Fransa karşısında yaptıklarından sonra alacağı hiçbir sonuç şaşırtıcı olmayacaktır. Katıldığı son 3 turnuvanın 2'sinde yarı final oynayan A Milli Takım, bir şampiyonaya daha damga vurabilir.

Kilit oyuncu: Burak Yılmaz

Elemelerde gösterdiği performansla takımının gol yükünü çeken ve teknik direktör Şenol Güneş'in saha içinde en büyük destekçisi olan Burak, Lille'de de inanılmaz bir sezon geçirdi. Ligue 1'de formasını giydiği kulübün 10 yıllık şampiyonluk hasretine son vermesinde büyük pay sahibi olan milli oyuncu, 16 golle takımının en skorer ismi oldu. 

Son şampiyon: Portekiz

2014'te Dünya Kupası'nı kazanan Almanya, iddialı bir kadroyla turnuvaya katılan Fransa ve yaşlı olmasına rağmen güçlü jenerasyonuna halen sahip olan İspanya'ya rağmen EURO2016'da zafere ulaşan takım Portekiz olmuştu. Finalde Fransa'yı deviren Fransa'nın bu başarısı, Cristiano Ronaldo gibi bir isme rağmen çoğu futbolseveri şaşırtmıştı. Elemelerde grubu ikinci sırada bitirerek şampiyona bileti alan Portekiz, yine rakipleri kadar kadro genişliğine sahip olmasa da dikkate alınması gereken kaliteli ayakları var. Pepe ve Fonte gibi önemli tecrübelere savunmayı emanet eden teknik direktör Fernando Santos, Jota, Joao Felix ve Ronaldo gibi yıldızlarıyla da 4 yıl önceki başarıya bir kez daha  ulaşabilir. Şampiyonada Fransa ve Almanya ile aynı grupta yer alan Portekiz'in, kendisini üst tura taşımayı başarması halinde önünün açık olduğunu söyleyebiliriz

Kilit isim: Cristiano Ronaldo

Juventus'un beklentilerin çok altında bir sezon geçirmesine rağmen Ronaldo istikrarından ödün vermedi. Yine 48 maçta 38 gol, 5 asistlik gibi ortalama üstü bir performansa imza atan Portekizli yıldız, milli takımlar tarihinin en skorer oyuncusu konumunda. Portekiz formasıyla 103 gol kaydeden 36 yaşındaki futbolu, 9 kez hat-trick yaptı ve 2 kupa kazandı.



Altın jenerasyon: Ukrayna

İlk kez bu kadar tahmin edilemez olacaklar. Andriy Shevchenko'nun öğrencileri, tarihlerinde önemli galibiyetler elde etmiş ve şaşırtıcı form grafiklerine ulaşmış olabilir ancak şu anki durumları, geçmişteki dönemlerine hiç benzemiyor. Portekiz ve Sırbistan'ın yer aldığı grubu adeta sürklase eden Ukrayna, namağlup şekilde liderl olarak şampiyona bileti almayı başardı. Portekiz'den iki maçta 4 puan alan Kuzey Avrupa ülkesi, Uluslar Ligi'nde ise İsviçre ve Almanya gibi önemli rakipleri de devirdi. EURO2020 C Grubu'nda Avusturya, Hollanda ve Kuzey Makedonya gibi görece favori gösterilmeyen takımlarla yarışacak olan Ukrayna'nın, bu turnuvada çeyrek finalin ötesine geçmesi hayal gibi görünmüyor.

Kilit isim: Yarmolenko

Kulüp takımlarında beklenen istikrarı bir türlü yakalayamayan Yarmolenko için Ukrayna formasıyla yaptıkları hakkında çok farklı şeyler söyleyebiliriz. Ülkesi için oynarken gösterdiği performanslarla yıldızı parlayan ve kulüplerdeki istikrarsızlığına karşın kendisi için 45 milyon euro bonservis ücreti ödenen 31 yaşındaki hücum oyuncusu, milli takımda 93 maçta 38 gol attı ve 21 asist yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum