Fantasy Premier League nedir?

Tüm dünyada 7.5 milyondan fazla kişinin oynadığı Fantasy Premier League oyununa başlamak mı istiyorsunuz? Doğru adrestesiniz.

Fantasy Premier League nedir?
11 Eylül 2020 - 15:54 - Güncelleme: 11 Eylül 2020 - 16:06
FUTBOO | Premier League'in başlaması, aynı zamanda çok sevdiğimiz Fantasy Premier League'in de başlaması anlamına geliyor! Peki bu Fantasy Premier League nedir, nasıl bir şeydir, nasıl oynanır? İşte bu soruların cevabını vereceğiz.

Öncelikle Fantasy Premier League, internet üzerinden Premier League'de oynayan futbolculardan kadro oluşturup tüm dünyadaki kullanıcılar ile yarışabileceğiniz bir oyun. Oyunda ilk olarak size 100 milyon pound veriliyor ve 15 kişilik bir kadro oluşturmanız isteniyor.

Kadroyu oluşturuyoruz! 100 milyona 15 futbolcu

Kadroyu nasıl oluşturabilirsiniz? 2 kaleci, 5 savunmacı, 5 orta saha ve 3 forvet alma hakkınız bulunuyor. Oyunun gerçek hayat ile bağlantılı olduğunu unutmayın. Yani gerçek hayattaki yıldız futbolcular, oyunda pahalı oluyor. Fiyat sistemi buna göre ayarlanmış. Örneğin geçen sene oyundaki en pahalı futbolcular Salah, Mane, Agüero, Kane gibi isimlerdi. Oyundaki asıl amaç sürpriz yapabilecek futbolcuları bulup, ucuza kadronuza katabilmek. Mesela geçen sene Adama Traore veya Danny Ings görece ucuzdu ve sürpriz gollere imza atıp kullanıcılara çok puan kazandırmıştı. Böyle futbolcular bulmak gerekiyor. Unutmayın ki 11 as oyuncu, 4 de yedek oyuncu bulundurabiliyorsunuz. O haftaki fikstüre göre 15 futbolcudan hangi 11'i seçeceğiniz size kalmış.

Dediğimiz gibi oyun, gerçek ligle bağlantılı olduğu için bir futbolcu gerçekte yüksek performan sergilediğinde fiyatı artabiliyor ve onu almak zorlaşabiliyor. Aynı şekilde kötü oynayanın da fiyatı düşüyor. Bazı kullanıcılar çoğu parasını ilk 11 için kullanıp yedekteki oyuncuları düşük fiyatlardan seçebiliyor. Bazıları ise 15 oynatacak futbolcu seçip, her hafta değişmeli kadro oluşturuyor. Tercih sizin.

Takım kaptanını iyi seçin!

En zevkli kısım kadro oluşturmak. Aslında en zorlu kısım da bu. Çünkü oyunun verdiği bütçeye göre bir kadro oluşturmanız gerekiyor. O kadar futbolcu varken de haliyle hepsini almak istiyorsunuz ama tabii bu imkansız. Kadronuzu oluşturdunuz, sırada takım kaptanını seçmek var. Takım kaptanı ne işe yarar? Kaptan seçtiğiniz futbolcu, normalde aldığı puanın iki katı ile değerlendirilir. Tabii bizim önerimiz takım kaptanını mümkün olduğunca gol veya asist yapabilen bir futbolcu olarak seçmeniz. Geçen sene en çok kaptan olarak tercih edilen isimler Salah, De Bruyne, Mane, Aubameyang gibi futbolcular olmuştu.
 
Puanlar neye göre veriliyor?

Puan sistemi nedir? Oyundaki asıl amaç en yüksek puanı toplamak. Tüm oyuncular, en az 60 dakika oynaması halinde 1 puan, 60'dan fazla oynarsa 2 puan alıyorsunuz. Kaleci ve savunmanız, gol yemeden maçı tamamlarsa 4 puan kazanıyorsunuz. Savunmacıların golleri 6, orta sahadakilerin 5, forvetlerin ise 4 puan getiriyor. Her asist ise hanenize 3 puan kazandırıyor. Futbolcularınız sarı kart görür ise -1 puan, kırmızı kartta da -3 puan siliniyor. Ayrıca maçın en iyi 3 futbolcusuna ekstradan bonus puanlar dağıtılıyor. Yani kadronuza seçtiğiniz futbolcular, saha içinde ne kadar başarılı olursa siz de oyunda o kadar başarılısınız.

Liglere dahil olabilir, kendi liginizi kurabilirsiniz

Kadronuzu yaptınız, kaptanınızı seçtiniz. Peki sırada ne var? İsteğinize bağlı olarak oyunda bulunan çok sayıdaki lige dahil olabilirsiniz veya arkadaşlarınız arasında kendi liginizi kurabilirsiniz. Oyunu geçen sene 7.5 milyondan fazla kullanıcı oynadı. Hem dünya üzerindeki hem de Türkiye sıralamanızı her hafta takip edebilirsiniz. 
Her hafta bir değişiklik! Fazlası eksi puan...

En önemli noktalardan birisi de kadronuzda her hafta sadece bir futbolcuyu değiştirme hakkınız var. Eğer bir futbolcuyu daha değiştirmek isterseniz 4 puanınız siliniyor. O hafta kadronuzda futbolcu değiştirme hakkınızı kullanmadıysanız ise bu hak, gelecek haftaya devrediyor. Kadroda yapacağınız bir değişiklik çok önem taşıyor. Baktınız takımınız çok kötü gidiyor, o zaman eksi puan riskine girmeyi kabul edip 2-3 futbolcu da değiştirebilirsiniz tabii. 

Dikkat! Oyun bağımlılık yapıyor...

Premier League'i ne kadar bildiğinizi bu oyunda görme şansınız yüksek. Maçları izlerken oyunu takip etmek ayrı bir zevk. Bir maçta gol olunca benim kadromdaki futbolcu mu attı diye heyecanlanmak tatlı bir his. Puanlar toplayıp sıralamada yukarılara çıkmak da öyle... 

Fantasy Premier League'i Premier League'in internet sitesinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer oynamayı düşünüyorsanız ve çekinceleriniz varsa bizce hiç zaman kaybetmeyin ve kadronuzu oluşturun! Ancak oyunun tek bir handikapı var. O da bağımlılık yaratması...

YORUMLAR

  • 0 Yorum